Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

24/11/2020

Çocuklarımıza ne öğretelim -2-

Ortaokul seviyesindeki bir çocuğun teknoloji dünyasına dalması için 400-500 TL yetecektir. Lise seviyesinde ise bu rakam 700-900 TL’yi bulacaktır.
Kod dünyasına girmek için çok pahalı bir bilgisayara gerek yoktur. Ucuz ürün satışı yapan zincir mağazaların sunduğu düşük donanımlı bir cihaz, işinizi görecektir. 
Çocuklarınız bilgisayar ile sürekli olarak oyun oynarsa, film izlerse dengesi bozulacaktır. Ancak kod yazan, elektronik devre üreten çocuklar topluma uyumlu, üretken, projeci, araştırmacı olacaktır.
5 yaşından 25 yaşına kadar çocuklarınızın yazılımlarla tanışmasını sağlayınız. Bu konuda negatif sözler eden sapkın kişilerin sözlerine kulak asmayınız.
* MBlock (Bloklarla devreler için kod yazılır.)
* Arduino IDE (Kod yazılır)
* Electronics Workbench 5 (Devreler çalıştırılır.)
Çocuklarınız matematik, İngilizce, fen, tarih, Türkçe, din, coğrafya, felsefe, beden eğitimi gibi dersleri okusun. Bunlara itirazımız yok. Ancak kodlama, robotik, yazılım geliştirme konularına da yer açmanın zamanı gelmiştir. Gelişmiş Batı toplumlarında veteriner, öğretmen, hekim, ekonomist vb. gibi meslek mensuplarına bile zorunlu olarak kodlama dersleri okutulmaktadır. Biz de bu sürece dâhil olmalıyız. İlkokuldan itibaren her okulun uygulama, teknoloji, kodlama, yazılım yani STEM (Science-Fen, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik ve Mathematics-Matematik) atölyeleri de olmalıdır. Yani her okul meslekî-teknik liseye dönüşmeye doğru yönelmelidir.
Meslekî-teknik okulları küçümseyenler, dışlayanlar yanlış yoldadır. Evlerimizdeki 50 kadar aygıtın tümü meslek lisesi mezunları tarafından üretilmektedir. Almanya’da 8 milyon civarı çocuk meslekî-teknik eğitim alırken bizde ise sadece 1,7 milyon evladımız bu süreçten yararlanabilmektedir.
Varlıklı (elit) ailelerin çocuklarının öğrenim gördüğü tüm okullarda STEM eğitim modeline geçilmiştir. Bu her Türk vatandaşının hakkıdır. Bunları başarmak için ilk aşamada çok yüksek mali bütçelere gerek yoktur.  
 
              Ali Özdemir-Öğretmen
 
 
 
 
ŞİİR
 
          ÖĞRETMENİM
 
Sen yoksan gariptir, köy şehir belde,
Kalmadan zemheri, yağmurda selde,
Gözlerim yollarda, bir yol tez gel de.
Goncayım solmadan, DER öğretmenim,
Sevgine muhtacım, ver öğretmenim.
 
Kar yağmış bahtımın, göçük damına,
Su damlar bağrımın, kırık camına,
Dayanmak çetindir, hasret gamına.
Geç kalma buraya, ER öğretmenim,
İlgine muhtacım, ver öğretmenim.
 
Özledim kurumaz, gözümün nemi,
Öğrenmem gerek ver, defter kalemi,
Cehlime sen derman, tez getir e mi?
Gönlüme umudu, SER öğretmenim,
Görgüne muhtacım, ver öğretmenim.
 
Yürekten vurgunum, sevmişim seni,
Azmin mi sabrın mı, bilmem ki neni?
Yontarak pırlanta, elmas yap beni.
Gurur duy göğsünü, GER öğretmenim,
Övgüne muhtacım, ver öğretmenim.
 
Küçücük fidanım, orman olsun bak,
Zihnime ilminle, binbir lamba yak,
Doğruyu öğret de, hep kalayım pak.
Okulmuş en güzel, YER öğretmenim,
Bilgine muhtacım, ver öğretmenim.
 
       Seyfettin Karamızrak-Öğretmen
 
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
 
MUALLİM: 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde "muallim" kelimesini anlatalım istedik. Muallim, bilen ve öğreten, ilim öğreten kimse. Eğitim ve öğretim kurumlarında öğrencilere istenilen seviyede bilgi, beceri veya bir sanatı, tekniği öğretme mesleği. Bu mesleği icra eden yerine getiren kimseye muallim veya hoca adlı verilir. Günümüzde genellikle ilköğretimde “öğretmenim” denilirken orta eğitim ve liseden sonra “hocam” denilmeye başlanılmıştır. Muallim kelimesinin bugünkü karşılığı öğretmenliktir. Öğretmenlik mesleğini yapabilmek için belli bir dal veya branşta özel ihtisas sâhibi yani uzman olmak ve pedagojik formasyona sâhip olmak gereklidir.
Öğretmenlik mesleğinde eğitim ve öğretim birlikte yürütülmekte, öğretilen bilgiler hayatta tatbik ettirilmektedir. Öğretmenlikte bilgi öğretmek, yol göstermek, irşat etmek ve terbiye etmek manasına gelen eğitim, temel esastır. Ancak günümüzün pandemi belası sebebiyle eğitim de öğretim de öğretmenlik de sil baştan yeni bir eğitim öğretim programına sürüklenmekte gelecekte öğrencileri nasıl bir öğretmenlik, nasıl bir eğitim beklediği üzerine şimdiden kafa çatlatacak yorumlar yapılmakta ama henüz işin içinden çıkılamamaktadır.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları