Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

21/01/2020

Para amaç mı araç mı olmalı?

“Hayat amacınız ne?” sorusuna her birimiz farklı cevaplar veririz elbette.

İsterseniz gelin şöyle bir bakalım bu soruyu sorduğumuzda en çok duyduğumuz cümleler neler?
“Rahat edeceğim kadar para kazanayım, emekli olayım, sahil kenarı sakin bir yerde yazlığım olsun. Çalışmayayım çalışmadan yaşayabileceğim kadar para kazanmış olayım.
Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ancak benim gözümden kaçmayan tek bir şey var. Hepimizin hayallerini süsleyen tek bir kelime… Hepimizin hayallerinde ortak olarak bulunan 4 harfli o meşhur kelime; “PARA”
Tabii ki haklısınız, para olmadan yaşanmıyor bu tabiatın (şimdi doğa diyorlar) yazılı olmayan bir kuralı. “Bugüne kadar çok çalıştım şimdi dinleneceğim, çalışmayacağım” diyorsunuz ancak size “parayı istemeyin veya kullanmayın” demiyorum da, o güzel hayallerinizi süsleyen tek şey de para olmasın ne olur. Tabii ki hiç kimse sizden dünya barışı sağlansın, ülkeler arası sınırlar kalksın gibi ütopik, hayalî hayalleriniz olmasını isteyemez.
Ancak belir bir azınlık dışında “mutlu olayım para olmasa da olur” diyen birisini duyamazsınız. Çünkü “para olmadan nasıl mutlu olacaksın? Elinde hiçbir kaynak yok ise nasıl yaşayacaksın?” dediğinizi duyar gibiyim ancak arkadaşlar hayal kuruyoruz adı üstünde hayal… Bari tertemiz hayallerimize amaç olarak bir kâğıt parçasını koymayın. Hayat amacım veya hayallerim diye bahsettiğiniz şeyler en basitinden herkes tarafından “güven duyulan birisi olmak” ya da “sözünün eri birisi olarak tanınmak” daha doğru olur diye düşünüyorum.
İstersek bu tarz örnekleri çoğaltabiliriz. Uzun lafın kısası bu güzel her türlü kötü emellerden uzak hayallerinizde para amaç değil araç olsun. Her ne kadar “parasız adam gereksiz adam” denilse de paraya kul köle olmadan parayı araç olarak kullanan nice bahtiyarlardan biri olmaya özen gösterin derim ben...
             Ahmet Ekici-Kiraz MEF Üniversitesi/İzmir
 
 
ŞİİR
 
                   Bir teselli
 
İnsan hayata umutla bakar her zaman,
Bazen umutsuzluğa düşse de o an,
Arar bir teselli vereni işte o zaman,
Ama nerede bulunur teselli istenildiği an.
 
Teselli hayata bakışı şekillendirir,
Bu şekiller de hayatı hepten renklendirir,
Bu da olmasa hayat insanı zaten bitirir,
Ama nerede bulunur teselli istenildiği an.
 
En büyük teselli insanın kendinedir,
İnsan kendinde bulamazsa bu nedendir,
Yine de bilirsin hayat bir mücadeledir,
Mücadeleyi başarmak insanın bir nebze elindedir.
 
Her zaman kimseden sakın teselli bekleme,
Teselli ararsan hep ara kendinde,
Bir söz vardır aklına gelsin her yerde,
“Elden gelen öğün olmaz, o da zamanında bulunmaz.”
                 Mücahit Demirci
 
 
UNUTULMAZ KELİMELER
 
MÜBALAĞA: Bu kelimeyi "Kim Milyoner Olmak İster" programında sorduklarında yarışmacının anında bileceğini düşünürken soruyu bilememesi üzerine hayret ettiğimizi belirtmek istiyoruz. Demek ki mübalağa kelimesi, hiç mübalağasız, abartısız kelime dağarcığımızdan uçup giden kelimelerden olmuş. Mübalağa kelimesi köken olarak büluğ kelimesinden gelmektedir. Bir işi bir şeyi çok büyütme, pek ileri vardırma anlamındadır. Bir diğer anlamı da pek fazla, çok aşırı anlamındadır. Bir üçüncü anlamı da küçük bir şeyi büyük gösterme anlamındadır. Edebiyatta mübalağa bir sanat olarak bilinmektedir. Günümüzde bunun yerine TDK “Abartı” kelimesini kullanarak “mübalağa” kelimesi dilimizde unutulmaya başlamıştır.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları