Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

19/01/2019

Bence hep böyle kal -1-

Mutluluğu bazıları elde edemez. Bu doğru. Evet, ama kullanmayı bilmezler. Ellerinde bir oyuncak gibi evirip çevirirler. Ve o da kaçar gider. Çünkü kimse elde evrilip çevrilmeyi istemez. Sen ister miydin? Mutluluğu elinde tutmasını bilmen gerek. Öncelikle herkes sıkıntılar yaşar. Yaşamayan var mı ki? Halk arasında meşhur bir söz vardır “Dünyada rahat yoktur” diye…
Gerçekten de öyledir… Herkesin küçük büyük yaptığı hatalar yaşadığı pişmanlıklar, pişman olduğu şeyler vardır. Üzüldüğü ve o gün hatırına geldikçe sızlandığı üzüldüğü hatta vicdan azabı çektiği şeyler.
Ama üzülme, çünkü o eski yaptığın şeyler bir daha gelmeyecek. Yani korkmana gerek yok. O pişmanlıkların geride kaldı. Çok uzaktalar. Sen arkana değil önüne bak...
Yoksa arkana bakarak gidersen ayağın takılır düşersin. Kısacası tökezlersin. Hayatta her zaman dertler olacak. Ama sen bunları yeneceksin. Çünkü önemli olan senin yaşaman ve herkesin güzel yaşamaya hakkı var.
Düşünsene bir… Dünya çok güzel bir yere dönüşüyormuş. Hoş olurdu. Hayal kurmaktan asla korkma çünkü sınırsız hakkın var. İstediğin kadar hayal kur ve onları gerçekleştirmek için elinden gelen her şeyi yap ki güzel bir hayatın olsun.
Gökyüzüne her baktığında eğer yıldız kayarsa sen Batı kültüründe olanlar gibi dilek tutma. Sen dilek tutmak yerine o kayan yıldızı gördüğün an iyi bir anını hatırla. Yıldızları var eden Rabbini hatırla… Göklere bakarak yaratıcının kudretini düşün ve şükret…
Sen düşünürken, tefekkür ederken ne kadar masumsun… Ne kadar sevimlisin… Bu Dünya'yı, Ay'ı, gezegenleri, güneş sistemini ve yıldızları yoktan var eden yüce yaratıcı, milyarlarca ışık yılı mesafe içindeki akıl hayal almayacak büyüklükteki evrende sana da bir can vermiş ve sana da yer vermiş.. Öyle ki hiçbir yere sığmam buyuran yüce Allah mümin kulumun kalbine sığarım buyurmuş… Sen işte bu küçücük bedeninde saklı bu kocaman bir gönlün sahibisin…
         Melis
 
 
ŞİİR
 
           Garip anam
 
Yine efkârlandım gurbet elinde
Garip anam geldi gözüm önüne
Bir dokuma kuşak vardı belinde
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Dağtarla’ya her yıl arpa ekerdik
Saplarını kağnı ile çekerdik
Ağaçların kütüğünü sökerdik
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Bize mesken Hacı Durmuş Dağları
Düşte gördük mor sümbüllü bağları
Ben özledim yaşadığım çağları
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Yoksulluk ki hemen tutmuş elinden
İncinmedi kimse onun dilinden
Hiç şikâyet etmez idi hâlinden
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Şu dünyada doyasıya yemedi
Hiç kimseye hâlim şudur demedi
Saçlarında gördüm ışık demeti
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Hep yürüdüm peşi sıra izinden
Ömür boyu hiç çıkmadım sözünden
Benim için yaşlar döktü gözünden
Garip anam geldi gözüm önüne.
 
Köy yerinde hiç durmadan çalıştı
Çile ona o çileye alıştı
Bir gün geldi ölüm ile buluştu
Yaşlı anam geldi gözüm önüne.
 
         Kadir Fidan-Dağların Şairi
 
 
SAĞLIK OLSUN
 
OSTEOARTRİT (KİREÇLENME) : Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) eklemlerde kıkırdak kaybına bağlı olarak oluşan iltihabi hastalığın adıdır. Aynı zamanda en sık karşılaşılan eklem rahatsızlığıdır. Yaşlanmayla birlikte eklemleri etkileyen deformasyonlar, eklem içi kırıklar, yaralanmalar ve geçirilen iltihaplar bu hastalığa yol açan temel faktörlerdir. Bu sebeple “yaşlılık romatizması” olarak da bilinir. (Kalça çıkığı da ilerleyen dönemde kireçlenmeye neden olabilir.)
Kireçlenmenin sebep olduğu şikâyetler:
*Eklemi oluşturan kemiklerin yakın temas ve sürtünmesi ağrıya sebep olur. *Dökülen kıkırdak dokusunu ortamdan uzaklaştırmak için bölgede iltihaplanma başlar. *Bu dönemi eklemden gelen kıtırtı sesleri, şişlik, çarpıklık ve şekil bozukluğunun oluştuğu dönem takip eder. *Ağrı sebebiyle topallama veya değişik yürüyüş şekilleri oluşabilir. *Ağrı ve şikâyetler genelde bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi gibi yük altında çalışan eklemlerde olsa da omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çene ekleminde de hissedilebilir. Menüsküs ve kireçlenmenin tedavisinde amaç, vücudun doğal sürecini normal hâle çekmektir. Bundan dolayı stres yapmaya da gerek yoktur. Eklem bölgesinde yan ve çapraz bağların, bağ dokularının kanlanması sağlanabildiğinde tedavide yüz güldürücü sonuçlar elde edilir. [Dr. İsmail Maraş]
 
ATASÖZÜ
 
Altı olur, yedi olur, hep Allah’ın dediği olur...
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları