Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

13/11/2019

Cömertlikte akarsu gibi olmak...

Mevlâna Celalettin-i Rumi hazretlerinin meşhur beytinden bir mısradır bu… "Cömertlik ve yardımlaşmada akarsu gibi ol" diye tembih eder kendini dinleyenlere…
Cömertlik; insanın, sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşru ölçüler dâhilinde ve Allah rızasından başka hiçbir gaye gütmeden, ihsan ve yardımda bulunmayı öneren üstün bir ahlâk kuralıdır. Cömertlik, insanın manevi yönüdür ve ruhun bir melekesidir.
İnsanları, muhtaç olanlara vermeye, ihsanda bulunmaya bu meleke sevk eder. Bu melekeye sahip olan kişi, ferdî ve içtimai alanda yani bireysel ve sosyal alanda lüzumlu olan gerekli olan her şeye yardım eder.
Hiçbir kimsenin zorlaması olmadan ihsanda bulunmayı can u gönülden ister. Cömertler, “Rızkı veren Allah'tır” düşüncesi ile hareket ettiklerinden kalpleri de temiz ve zengindir.
Kendi varlıklarıyla, her ne suretle olursa olsun başkalarına faydalı olmaya çalışırlar. Allah'ın kendilerine fadl u kereminden verdiğine ve bunlarda da muhtaçların hakkı olduğuna inanırlar.
Cömertliği kul hakkının temeli sayarlar.
Kendi haklarını herkese helal ederler. Kendi hakkını yiyenleri affederler. Hatta kendi ihtiyaçlarını düşünmeden başkasının ihtiyaçlarını gidermeye bile çalışanları vardır. Hatta kendisi için çok önemli olan bir şeyi dahi ihtiyacı olan başka bir din kardeşine vermeyi dahi tercih eden cömertler vardır.
Cömertliğin en asgari derecesi kişinin var ise zekâtını vermesidir. Yedirmeyi içirmeyi seven bir millet olarak insanlara ikram etmek de cömertliktendir.
Ve bugün geldiğimiz noktayı bu açıdan ele aldığımızda insanlar cömertliklerinden son derece uzaklaşmaya başlamışlardır. Kapitalist tüketim kültürünün getirdiği şuurla insanlar sadece kendilerini düşünür hâle getirilmiştir. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir ikazına rağmen apartmanlarda bir günden bir gün olsun komşusuna bir kap yemek ikram etmek bir çay ikram etmek şöyle dursun bir “merhaba” bile yapılamaz hâle gelinmiştir. Oysa tebessüm de bir ikramdır bir cömertliktir. Sonuç biz büyük medeniyetleri cömertliğimiz sayesinde kurduğumuz gibi şimdi de ne yaşıyorsak inanın kendimizden başkasını düşünmediğimiz için yani cömert olmadığımız için yani affedersiniz cimri olduğumuz için yaşıyoruz…
           M. Mustafa Cihat-İstanbul
 
 
ŞİİR
 
   Bir kuş olur gönlüm
 
Gezdim dört bir cihanı
Bulamadım derdime çare hanı
Var olmadı hafızamda tek bir anı
Bilhassa değildi zamanı
 
Sözdüm cihana yayılan
Geçmişten geleceğe anılan
Ben değildim aslında o sanılan
Sendin zehri zamanıma ilaç olan
 
Bir seher yeli okur, sana
Yazılan o şiiri yayılan zamana
Benden gitmez o ayaklar Kenan’a
Bir kuş olur gönlüm semana
                       Burhan Vural
 
 
 
ÖZEL KAMU SPOTU
 
BİRAZCIK ANLAYIŞ: “Toplu taşıma araçlarında bir şekilde yer kaparak oturan yolcu en son durağa istasyona kadar oturarak giderken, acaba aynı son durağa veya istasyona kendisi gibi gitmekte olan komşusuna mahallelisine veya ülke vatandaşına yolun yarısına geldiğinde 'hiç olmazsa biraz da o otursun. Ben yeteri kadar oturarak geldim' diye düşünerek yer vermeyi neden akıl etmez ki? Düşünmediğinden mi? Bencilliğinden mi? Böyle bir farkındalığın farkında olmadığından mı? İnsanlar biraz karşıdakine anlayış gösterirse bencillik yara alır, insanlık sınıf atlar...”
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları