Top
Yetenekli Kalemler

Yetenekli Kalemler

yeteneklikalemler@tg.com.tr

09/09/2020

Uzaktan öğretime hazır mıyız? -1-

Büyük bir heyecan ile okullarda eğitimin başlayacağı haberleri medyada yer almakta. İlerleyen aylarda öğrencilerin, tekrar eve kapatılmayacağını kim temin edebilir? 31 Ağustos günü gazetede “Haydi Öğrenciler Ekran Başına” adlı haberi okuyunca içim sızladı.
Tamam öğrencileri ekran başına aldık ama klasik anlatım metoduyla öğretim yapılacaksa hiçbir kıymeti yok. Aşağıda anlatacağım uzaktan öğretim tekniği, bundan önceki eğitim döneminde kullanılmadı.
Sekizinci sınıf öğrencisi olan torunumun evde nasıl bir eğitim aldığını gördüm. Uzaktan Öğretimle alakası yoktu. Uzaktan öğretim demek, öğrenci ile öğretmenin birbirini görmeden araya mesafe koyarak klasik usulde öğretim yapılması demek değildir.
Televizyon ve internette klasik anlatım sistemi ile dersler verildi. Oysa eğitim teknolojisinin bir bölümü olan öğretim metotlarından istifade edilerek, dersler, multimedya ile gerek kitap, gerek video ve bilgisayar programları ile ders konuları, aşağıda açıklanan uzaktan öğretim esaslarına uygun olarak programlanmış olarak verilebilirdi.
Eğitim fakültelerinin bu duruma nasıl sessiz kaldıklarına hayret ediyorum.
Prof. Dr. Sindey L. Pressey ve Prof. Dr. Francis P. Robinson’un yazdığı, Öğretmen Kitapları Dizisi Psikoloji ve Yeni Eğitim II adlı, Millî Eğitim Bakanlığı kitabevinden aldığım kitaba bir bakalım.
Uzaktan öğretimin ana kurallarını şöyle açıklamaktadır:
Uzaktan Öğretim, Eğitim Teknolojisinin her çeşidinin kullanılabildiği bir usuldür. Metot ve teknik cihazların müştereken kullanıldığı bir ortam meydana gelmekte olup öğrencinin ilgisini çekmekte olduğu gibi devamını da sağlamaktadır. Klasik öğretim sisteminde öğrenci dikkatini en fazla 20 dakika ders üzerinde tutabilirken gelişmiş eğitim teknolojisi vasıtasıyla bu ilgi dersin sonuna kadar devam edebilmektedir.
İster eş zamanlı olsun, isterse eş zamanlı olmasın ister uzaktan ister yakından öğretim olsun, internet ortamında interaktif öğretimde, sınıfta veya hazırlanan bir materyalde, konuların öğrenciye öğretilmesinde önemli dikkatlere gerek vardır. Bunu yarın anlatacağım.
    Mustafa Beşdere/Eğitimci Araştırmacı Yazar
 
 
ŞİİR
 
 
  Doğum günün kutlu olsun!
 
Bugün benim için çok özel bir gün
Âşık kalbim çıldırıyor büsbütün.
Sevinçten yüreğim duracak düzgün
Doğum günün kutlu olsun sevdiğim!
 
Hayatıma katıldığın o andan,
Kalbimde bir aşk oluştu kocaman.
Ey benim tek aşkım, sevdiğim canan
Doğum günün kutlu olsun sevdiğim!
 
Yüce Rabbim çok çok şükürler sana.
Büyük bir mutluluk bahşettin bana.
Ne kadar yakışır sevmek insana
Doğum günün kutlu olsun sevdiğim!
 
Bir kalbim var, yanıyor senin için
Senden fazla olamaz hiç kimsenin.
Ömür boyu sen benimsin, ben senin
Doğum günün kutlu olsun sevdiğim!
 
Seni mutlu mesut görmek isterim.
Neşe dolu hayat yolu dilerim.
Hayat arkadaşım, tebrik ederim.
Doğum günün kutlu olsun sevdiğim!
 
        Şair-Yazar Elvin Mütaliboğlu
 
 
 ENTERESAN BİLGİLER
 
JÜBİLE: Bir mesleğin veya önemli bir olayın yirmi beşinci veya ellinci yılını başarıyla bitirmiş olanların, şerefine yapılan merasim veya yeni adıyla tören.
Jübile kelimesi İbranice “İobel” kelimesinden alınmıştır. Anlamı “koçboynuzu” demektir. İbranilerin, inanışlarına göre her 50 yılda suçları bağışlanır, böylece tam bir sükûn ve dinlenme yılına girilir. Bu yıl, koçboynuzundan yapılma borularla ilan edilir. Yahudilerde ise 50 yılda bir jübile ile borçlar affedilir; köleler, esirler azat edilir; inanışlarına göre Roma’ya gelenlerin bütün günahları affedilir. Hıristiyanlarda da 50 yılda bir jübile yapmak gelenek hâlini almıştır. İnanışlarına göre Roma’ya gidenlerin kilisece günahlarının tam olarak bağışlandığı imtiyaz yılı ve bağışlama yılı olduğu kabul edilir.
Yahudilik ve Hıristiyanlıkta böyle uzun bir tarihe sâhip jübile, ülkemizde de hayat ve meslek yılları için kullanılmaktadır. Bilhassa belli bir müddet sporla uğraşanları uğurlamak için yapılması âdet hâline gelmiştir.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları