Top
Rahim Er

Rahim Er

rahim.er@tg.com.tr

11/08/2022

AH

19 Aralık 2021’de 5B Haberleşme uydumuzu fezaya fırlattık. 5B, muhabere uydularımızın en güçlüsü ve gözetleme gibi değişik vazifeler yapan toplam peyklerimizin sekizincisidir. Yabancı ülke rampalarından yüksek meblağlarla yapılan bu fırlatmalar, ileride inşallah kendi rampalarımızda gerçekleşir.
İHA ve SİHA başarılarımız devam ederken, Rusya’dan ortak imalat ve BAE’den de kendi topraklarında hava savunma silahı fabrikası kurmamız için talep geldi.
Şu haberlerin teki bile son derecede memnuniyet vericidir.
Şu var ki ehli şöyle der:
-Bu bana yeter, diyen batar!..
5B’nin Gök Vatan’a uğurlanmasından 8 ay 20 gün sonra 9 Ağustos 2022’de bu defa Abdülhamid Han araştırma gemisine, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın iştirak ettiği bir merasimle Mersin’deki Taşucu Limanı’ndan hizmet alanına yol verildi. AH, güney sahillerimizden 55 km mesafedeki “Navtex-Deniz İhbarı’’ yapılmış ve her cihetten teyakkuzda olduğumuz sahada yer alan Yörükler-1 Kuyusunda çalışacak.
Gemiye ismi verilen Abdülhamid Han, birinci sınıf; daha doğrusu sınıflar üstü bir devlet adamıydı. Mevzubahis gemi, ismini taşıdığı şahsiyete yaraşır bir yapıdadır. Uzmanlar, onun “ultra kıymette’’ bir anlamda sınıflar üstü olduğunu ifade ediyorlar. Söz konusu gemi, Kasım 2021’de Güney Kore şirketi Dae Woo’dan 180 milyon ABD dolarına satın alınarak Mayıs 2022’de Taşucu Limanı’mıza getirildi. Haziran 2022’de ‘’Abdülhamid Han’’ ismi verildi… 2017’de Fatih, 2018’de Yavuz, 2020’de Kanuni deniz dibi araştırma gemilerimizden sonra 9 Ağustos 2022 günü dualarla göreve başlayan Abdülhamid Han, bu sahadaki dördüncü fakat belirttiğimiz gibi en gelişmiş sondaj gemimizdir. AH, 238 m uzunluğunda ve 42 m enindedir. 12 bin 200 yani 12 km küsur deniz derinliğinde kadar çalışabilmektedir. Bu “teknoloji fabrikası’’nda 200 mürettebat işbaşındadır.
2071’de yeniden Cihan Devleti olmayı hedef almış ve bu hedefe doğru kararlılıkla yürüyen Türkiye, bu mübarek Kızılelma şavkına varabilmesi için yalnızca uydu imal eden tesislerimizle uydu fırlatma rampalarımızı değil, böylesi çağ üstü gemileri de kendi
tersanelerinde yapabilmelidir. Bunun bir misali daha sıcak gündem olarak önümüzdedir. TOGG yerli elektrikli otomobilimizin 29 Ekim 2022’de Gemlik’te fabrika açılışı ve banttan ilk indirilişi yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği malumata nazaran, TOGG yahut daha hoş isimler taşıyan binek otomobillerimiz, 2023’ün ilk çeyreğinde yollarımızda Enderunlu Vasıf’ın şiirinde vasfettiği güzeller misali “O gül endam, bir al şâle bürünmüş” olarak süzüle süzüle mesafeleri katedecektir…    
Görüldüğü gibi millî irade,
hükümranlık kudretimiz,
ve yılmayan azmimiz:
Gök Vatan,
Ana Vatan,
ve
Mavi Vatan’da
Hilaliyle “Allâh’’ lafz-ı celâlini, yıldızıyla Şanlı Peygamberin -aleyhisselâm- ismi şerîfi Mustafa’nın Mim/M’sini remzlendiren, sembolize eden azîz şehidlerimizin kandaşı mübarek ve muhteşem bayrağımız dalgalandırmaktadır.
Şükürler olsun!..
Elbette;
Ve mutlaka:
Ezan susmayacak ve bayrak düşmeyecektir!..
Sualinizin cevabına gelince:
Yazımızın başlığı niçin AH oldu?
Buradaki AH, evet; A.H’dir; yani Abdülhamid.
Ne var ki başlıktaki iki harfin arasında nokta yok?!
Sebebi şu:
Yazıda resmettiğimiz şanlı levhaları görebilmek için kaç padişah, kaç devlet adamımız şehid düştü. Onun içindir ki çifte manalı bir ses kullandık.
Bir kere daha hatırlatmaya mecburuz:
Abdülaziz Han, büyük devlet kalabilme gereği açık denizlere çıkma hamlesi yaptığı ve devletin dış borçlarını ödemeye başladığı yani devrin IMF gücünü kırmaya teşebbüs ettiği için 30 Mayıs 1876’da daha 46 yaşındayken emperyalist merkezler destekli cunta tarafından katl ve şehîd edildi. Hayır; niyetimiz o değil! “Bir sonraki araştırma gemimize “Sultan Abdülaziz Han’’ ismi verilsin diye teklifte bulunmayacağız.
O zaten yapılır.
Biz, bu vesileyle malum olduğunu sandığımız teklifimizi aynı ısrar ve arzuyla bir kere daha tekrarlamak isteriz:
-Abdülaziz Han, bu devlet ve bu millet uğruna aziz canını feda etmiş bir Padişah, Devlet Başkanı’mızdır. Gerçek bu olmasına rağmen adı bugün hâlâ hiçbir yerde yoktur. Bu eksiklik, Fatih’teki tarihî Darüşşafaka binası “Abdülaziz Han Üniversitesi’’ yapılmakla telafi edilebilir. O bina uluslararası İHL olarak kullanılmaktadır. Bir başka münasip yere nakledilebilir.
Böylece bir millî borç, geç kalınmış olsa da eda edilmiş olur…
 
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp