Top
Necmettin Batırel

Necmettin Batırel

necmettin.batirel@tg.com.tr

25/01/2020

Yarasanın intikamı!..

Hiç kimsenin ağzına sürmeyi bırakın, aklına bile getiremeyeceği hayvanları yemek diye tüketen Çinlilerin kaptıkları virüs sağlık krizine yol açtı. Haşlanmış suya yarasayı canlı atıp kıpırdanırken dişler ve kemikler hariç tamamını çorba niyetine yediler. Hayvanın bünyesinde bulunan birçok insanın bağışıklık kazanmadığı mikrobu kaptılar, salgın hastalığı dünyaya yaydılar. Çin’de ortaya çıkan öldürücü virüsün ilk kez 12 Aralık’ta Wuhan kentindeki deniz ürünleri pazarında satılan yarasalardan kaynaklandığı netleşti. Virüs mutasyona (değişime) uğrayarak insandan insana geçiyor. Çin dışında 13 ülke tehdit altında. Şu ana kadar 25 kişi öldü, vak’a sayısı 1000’e ulaştı. 18 milyon kişi karantinada. 5 şehirde giriş çıkışlar yasaklandı. Halk panik hâlinde marketlere benzin istasyonlarına ve sağlık kuruluşlarına akın ediyor. Şu an için 2019-nCoV virüsüne karşı bir aşı yok. Tek seçenek, virüse yakalanmış kişileri tespit edip müşahede altında tutmak. Hastalarla temas hâlinde olan kişilerin izlenmesinden başka bir şey yapılmıyor. Yarasayı yediler, dünyayı zehirlediler!.. 

Singapur, ABD, Vietnam, Suudi Arabistan’da görülen hastalığın bulaştığı ülke sayısı artıyor. Dün başlayan ve 30 Ocak’a kadar devam edecek olan yılbaşı tatili dolayısıyla 3 milyar Çinlinin seyahat edecek olması Corona virüsünün yayılma riskini zirveye çıkardı. Dünya Sağlık Örgütü olayı küresel kriz olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Seyahatler askıya alındı, ulaşım sekteye uğradı. Brent petrolünün varil fiyatının 60 dolar seviyesine inmesi Türk piyasalarında doping etkisi meydana getirdi Hava yolu şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler yaşandı. Buna karşılık ilaç sektöründe büyük yoğunlaşma var.
 
REZERVLER 17 AYIN ZİRVESİNDE

Döviz cephesinde kurların yükseliş eğiliminde oldukları görülüyor. Merkez Bankası faiz kararı sonra 5,85 TL’ye düşen dolar 5,93 TL’yi aştı. Kurların yüksek kalmasına “rekabetçi kur” kavramının hayata geçmesi etkili oldu.. Rekabetçi demek, ihracatçı için cazip kur demek. Amaç; TL’nin sınırlı değer kaybına izin verilerek ihracatta avantaj sağlamak ve coşan tüketici kredilerinin kur artışıyla ithal mallara yönelmesini engellemek. Kamu bankalarının piyasayı kontrol altında tutmak için aktif rol oynaması yatırımcıya güven veriyor. Dolar için yıl sonu beklentisi 6,40 TL.. Yıllık artış %9 ile enflasyonla paralel olacak. Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 106,5 milyar dolarla 17 ayın zirvesine çıktı Hedef yılın ilk yarısında 120 milyar dolara ulaşmak. Rezervlerdeki artış iç ve dış şokların meydana getirdiği olumsuzların giderilmesi, dış borç ödemelerinin düzenli olarak gerçekleşmesi ve uluslararası finans çevreleri ile piyasaların ülkeye duyduğu güvenin artmasını sağlıyor. Türk Lirası istikrar kazandığı için enflasyon kontrol altında kalıyor. 
 
BANKALARIN KREDİ HACMİ ARTIYOR
 
Türkiye’de finans sektörünün kalbi bankalar 2020 yılında olumlu görünümünü koruyacak. 12 bankanın bulunduğu Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi yüzde 14 arttı. Ülkenin üç büyük özel bankası; Garanti, Akbank ve İş Bankası'nda TL kredilerindeki artış oranının 2020’de %15’i aşması bekleniyor. Tahsili gecikmiş alacaklar azalıyor. Garanti Bankası 30 Ocak'ta Akbank 31 Ocak’ta bilanço açıklayacak. Ardından Yapı Kredi, Vakıflar ve Halkbank gelecek. Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası'nın mali tablolarının bir önceki çeyreğe göre yüksek kâr artışıyla dikkat çekeceği öngörülüyor.. Buna sebep, güçlü net faiz marjı artışı ve görece düşük risk maliyetleri. Finansal istikrarın sağlanması ülke ekonomisinin sağlam zemine oturmasını ve toplumsal refahın artmasını, sağlıyor.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları