Top
Necmettin Batırel

Necmettin Batırel

necmettin.batirel@tg.com.tr

06/06/2020

Sabır taşı çatladı!

 
Küresel borsalar pandemiden kurtuluşu kutluyor. Ekonomilerde değil ama borsalarda V şeklinde bir yükseliş var. Nisan ayında üretimin durmasıyla bütün göstergeler dip yapmıştı. En erken haziran ve temmuz aylarında toparlanma bekleniyordu. Ama sabır taşı çatladı. Mayıs ayında hisse senetlerinde aşırı yükseliş yaşandı. 85 trilyon dolarlık dünya ekonomisine 14 trilyon dolarlık nakit destek sağlandı, finans krizi önlendi. Piyasalar bayram yerine döndü. Şimdi dillerde ikinci dalga gelirse ne olacak? Ekonomiler yeniden kapanacak mı? İnsanlar yine evlerine mi hapsolacak? Senaryoları dolaşıyor..
Bunların hiçbiri olmayacak. 1930 buhranı dünyada %30’luk küçülmeye yol açtı. 20 yıl devam etti. 2008 krizinde %7 daralma yaşandı, 12 yıl etkili oldu. 2020 pandemisi %15’lik zayıflamaya yol açacak, 2023 sonunda kadar etkisini sürdürecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, ikinci çeyrekte "Euro Bölgesi"nde görülmemiş bir küçülme yaşanacak; yılın tamamında %8.7’ daralacağız, dedi.. Peki biz bundan nasıl etkileneceğiz. Avrupa Merkez Bankası 750 milyar avroluk destek programına 600 milyar avro daha ekledi, Haziran 2021’e kadar tahvil alacağını açıkladı. Avrupa’da avro yağmuru yaşanacak. FED’in bilançosu 7 trilyon doları aştı. ABD Kongresi bugüne kadar 3,2 trilyon dolarlık destek paketi açıkladı. 1 trilyon dolarlık yeni bir yardım gündemde. ABD ekonomisinin %70'i tüketime dayalı olduğu için para harcanarak canlanma olacağı ümid ediliyor. Ancak ABD hane halkının borcu 2019 itibarıyla 14 trilyon doları aşmış durumda. Ne harcaması; Amerikalı borç denizinde yüzüyor!.. 
Çin’de fabrikaların %90’ı yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Zira Avrupa’dan gelen siparişlerde büyük azalma var. Çin tamamen iç tüketime belini dayamış durumda...
İşte bu aşamada büyük fırsat kapısı açıldı. Dolarla yaptığımız ithalatı Avrupa’ya avro ile satıyoruz. Bu tablo ihracatçıya büyük avantaj sağlıyor. Türkiye tedarik merkezinin yakınlığı dolayısıyla Avrupa’nın üretim merkezi oluyor. Demir yolu ağı ve 3 saatlik uçuşla uygun maliyetle ürünler ulaştırılıyor..
Dünyada şu anda 2 trilyon dolarlık sıcak para var. Bunun %2’lik kısmı 40 milyar dolarını çekmeliyiz. Çin’de iç piyasada talep arttığı için fiyatlar yüksek. Buna karşılık TL’deki zayıflama ve avrodaki artış dolayısıyla Türk ürünleri sudan ucuz hâle geldi. Tekstil ve hazır giyim ve deri sektörü kâr avantajı sağlayacak. AB’nin çıkığı ambalaj ve kimya sektörleri pazardan büyük pay kapacak. Çin’in tedarikte yüzde 10 düşmesi bizim yüzde 10 artmamız demektir. Çin’in yıllık 170 milyar dolarlık hazır giyim ihraç ürünü var, siparişlerin yüzde 1’i artık Türkiye’ye aktarılırsa 2 milyar dolar sadece hazır giyimden kazanacağız...
NOT: HÜKÛMETİN OTOMOTİVDE İKİNCİ EL SATIŞLARDA KREDİ FAİZLERİNİN DÜŞMESİYLE YAŞANAN BÜYÜK ARTIŞ KARŞISINDA ÖTV İNDİRİMİNE GİDECEĞİ BELİRTİLİYOR. İNDİRİM KARARI FİYATLARI AŞAĞI ÇEKECEĞİ İÇİN İKİNCİ EL OTO ALACAKLARIN ACELE ETMEMELERİ TAVSİYE EDİLİYOR.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları