Top
Meryem Aybike Sinan

Meryem Aybike Sinan

meryemaybike@gmail.com

13/02/2019

Bahtiyar Vahapzade…

“Geçmişine taş atanların, geleceğine gülle atarlar..." sözü ona aittir.
Bütün hayatını Can Azerbaycan’a ve Türk dünyasına harcadı. İkiye bölünen Azerbaycan için haykırdı, güney Azerbaycan için feryat etti ve bu dava uğruna, özgürlük mücadelesi uğruna ömrünü verdi. Altaylardan Tuna’ya kadar olan bütün Türk İslam coğrafyasına büyük ümitler bağladı ve bu ümidini hep diri tuttu.
Azerbaycan’da halk şairi olarak bilinen bu büyük Türk bilgesi, Azerbaycan Türkçesiyle, yani batı Türkçesiyle yazdı söyledi. Bahtiyar Vahapzade, Azerbaycan halkının Azeri değil, Türk olduğunun altını ısrarla çizdi, anlattı:
“Biz de Türk’üz, kolay gelmeyiz dize,
Az düşman dökmedik biz de denize.
'Azeriler' demek hakaret bize,
Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!”
Millî bilinç, tarih, vakar ve mazi konusunda taviz vermeyen bir şairdir Bahtiyar Vahapzade.  Azerbaycan (Millî Azatlık) millî özgürlük mücadelesinin önemli isimlerinden birisidir. Azerbaycan Millî Meclisi'nde beş kez milletvekili olarak görev yapmış ve kendisine “İstiklal Nişanı” verilmiştir.
Millî duruşu ve tavrı sadece ülkesi için sınırlı değil bütün Türk dünyası içindi. Kırım, Doğu Türkistan, Karaçay Türklerinin yasını tuttu, onları anlattı her fırsatta. Gaspıralı İsmail Bey’in Kırım’da başlattığı “Dilde, işte, fikirde birlik” düsturunun sıkı bir takipçisi, yaşadığı çağın Gaspıralı’sı oldu.
Azerbaycan Türkiye dedi. Birlik ve beraberlik ülküsünün önemini her fırsatta dile getirdi, iki kardeş ülkenin el ele, gönül gönüle, omuz omuza yürümesinin, Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin önemini vurguladı her fırsatta:
“Dinimiz bir, dilimiz bir,
Ayımız bir, ilimiz bir,
Eşqimiz bir, yolumuz bir
Azerbaycan Türkiye.
Bir milletik, iki dövlet
Eyni arzu, eyni niyyet.
Her ikisi Cumhuriyet
Azerbaycan Türkiye.”
Analarımız üzerine en güzel şiirleri yazandır o. Hele toprağın koynuna verdiğimiz analarımız için yazılan şu şiir, anasını kaybedenler için ne çok şey anlatır:
“Annem ısmarlandın anne toprağa
Bu ölüm sineme çekti dağ benim
Sen benim arkamda benzerdin dağa
Sanki de arkamdan uçtu dağ benim…”
Bahtiyar Vahapzade, eserleri milyonlara ulaşan dev bir şair olmasının yanı sıra önemli bir müellif, ilim ve fikir adamıdır. Bütün eserlerinde o büyük "Kızılelma"sını, mefkûresini anlatan bir siyaset ve gönül adamı olarak Türk milletine hizmet etmekten hiç vazgeçmemiştir. Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun olan şair, akademik kariyerini bu alanda tamamlamış ve ölene kadar aynı üniversitede dersler vermiştir. 40 şiir kitabı, 11 ilmî ve fikrî eser olmak üzere sayısız piyes, senaryo ve makale kaleme almış ve eserleri sekiz dile çevrilmiştir.
Almanya’da yaşayan Türk işçileri üzerine araştırma ve inceleme çalışmaları yapan şair Türkiye ile olan gönül bağını hiç kesmemiştir. En zor zamanlarda millî bilinç ve uyanış hareketinin öncülüğünü yapmış ve komünist Rusya tarafından sürekli olarak izlenmiş ve zaman zaman ölümle tehdit edilmiştir.
Bahtiyar Vahapzade, Azerbaycan Türklüğünün sembol isimlerinden birisidir. O Türk İslam ülküsünün Azerbaycan’daki en son ve en büyük temsilcisidir. Şiirlerinde her dem hisli, puslu ve yaslı olan gönül dağının yamacında Azerbaycan Türkçesiyle hemen her alanda birbirinden güzel şiirler söylemiş, yazmıştır.
Büyük Şair, “Elveda” şiirinde bakınız ne diyor:
“Bahtiyar;
Derinde sızlayıp yaran,
Kalbini dağlayıp üzer her zaman.
Göze hüzün çöker, göze yaş dolar
Sevince elveda, düşe elveda..."
Türk dünyasının ak saçlısı, ilim, fikir adamı, millî şairi ve büyük Türk milliyetçisi Bahtiyar Vahapzade 13 Şubat 2009 yılında; çok sevdiği, uğruna ömrünü verdiği büyük Türk milletine veda etti. Ruhu şad mekânı cennet olsun.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp