Top
İsa Karakaş

İsa Karakaş

isa.karakas@tg.com.tr

03/08/2019

Sendikalar! Memurların bu problemlerini masaya getirmeyi unutmayın!

Üç milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisini yakından ilgilendiren 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 5'inci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin  açılış toplantısı, 1 Ağustos Perşembe günü başladı.
Sözleşme görüşmeleri devam ederken her gün çok sayıda memur emekçisi sorunlarını “Başın Düşerse Dara İsa Karakaş’ı Ara” köşemize iletmekte ve sorunlarına tercüman olmamızı talep etmektedir. O kadar çok sorun ve talep var ki âdeta dağ gibi…
Daha önceden defalarca dile getirdiğimiz 2016 yılında kanunla verilen hakların 3 bakan değişmesine rağmen bir türlü yürürlüğe girmeyen yönetmelik nedeniyle mağdur olan memur annelerin yarım çalışma hakkından tutun da düşük emeklilik maaşı ve 3600 gösterge beklentisi nedeniyle sürekli emekliliğini ertelemek zorunda kalan binlerce memura kadar çok sayıda haklı talepler hâlen yerinde saymaktadır.
Hâl böyle iken çoğunluğu değişik sendikalara aidat ödemekte olan memurlar, çözülemeyen sorunlar nedeniyle sendikalara sitemde bulunmaktadır.
Diğer çalışanların sorunlarını dile getirdiğimiz gibi memur emekçilerimizin de sorunlarını tek tek kamuoyunun gündemine getirmeye devam edeceğiz.
Sözleşme görüşmeleri devam ederken özelikle emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirdiği hâlde emekli olmayıp çalışmaya devam etmek zorunda kalan yüz binlerce memurumuzun durumunun sözleşme masasında ele alınıp çözüme kavuşturulması isteklerine bu yazımızı ayırdık. Zira emekli olmayı beklemekte olan memurlar maaş zammından ziyade bu husus üzerinde durmaktadır.
 
Emeklilik için can atıyor ancak emekli olamıyor
 
"Emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirmiş ise ne duruyor?" dediğinizi duyar gibiyim. Ancak o kadar kolay değil. Keza emekli olunca maaşları neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bu durumda üniversitede çocuklarını okutan, çocuklarına yuva kurmaya çalışan memurlar, en çok paraya ihtiyaç duydukları bir dönemde nasıl emekli olsun ki!..
Diğer yandan 3600 Ek Gösterge sözü alan memurlar, "emekli olduğum takdirde ya bu hakkım elimden kaçarsa?" diye emekliliğini çok istemesine rağmen maalesef ertelemek zorunda kalmaktadır.
 
Emeklilikte memurların maaşı neden düşük?     
 
Memurlara maaş bağlamasında; Aylık göstergeleri, ek göstergeler, taban aylığı, kıdem aylığı, emeklilik tazminatı ve yürürlükte bulunan memur maaş katsayı esas alınmak suretiyle hesap edilen “emekli aylığı bağlanmasına esas aylık” tutarının, 25 yıl için %75’i, fazla her tam yıl için %1 fazlası dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında memurların aylık bağlama oranı aslında SSK’lı ve Bağ-Kur’lulara göre çok yüksek.
Peki sorun nerede? Memurların düşük maaş almalarının en önemli sebebi çalıştıkları dönemlerde maaş bordrolarındaki ücret kalemlerinin tamamından SGK primi (kesenek) kesilmemesidir.
 
Memurlara emeklilikte yüksek maaş
 
Memurlara yüksek emeklilik maaşı bağlanması için çözüm son derece basit. Memurların çalıştıkları dönemlerde maaş bordrolarındaki ücret kalemlerinin tamamından SGK primi (kesenek) kesilmesi hâlinde yüksek emekli maaşı almanın yolu kendiliğinde açılmış olacaktır.
Böyle bir düzenleme yapılması hâlinde 30 yıl çalışan ve aylık 5000 TL maaş alan bir memurun emekli olması hâlinde aylık 4000 TL emekli maaşı bağlanmış olacaktır. Böylece çalışan memur ile emekli olan memur arasında ücret makası daralınca binlerce memur derhâl emekliliğe kavuşmuş olacaktır. Devlet de ayrılanların yerine gençlere yeni istihdam kapısı açmış olacaktır.
"Peki memurun maaş bordrosundaki ücret kalemlerinin tamamından kesinti olursa memur maaşlarında oluşacak azalma nasıl telafi edilecek?" diye düşünenlere de cevap verelim.
Hâlihazırda Emekli Sandığına tabi olan memurların %12 oranındaki genel sağlık sigortası primlerinin tamamı nasıl ki kurumları tarafından karşılanmakta ise söz konusu ücret kalemlerinde yapılacak kesinti sonucu ortaya çıkan prim farklarının da kurumları tarafından karşılanması hâlinde memurların ücretlerinden azalma olmadan bu sorun rahatlıkla çözüme kavuşacaktır.
Son söz olarak 5'inci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde; ücret zammıyla ilgili memurların beklentilerinin karşılanması elbette ki önemlidir. Ancak memurların dile getirdiğimiz sorunlarının çözüme kavuşturulması daha hayati önem arz etmektedir.
Bunun için memur sendikalarına çok iş düşüyor…
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp