Top
Ege Cansen

Ege Cansen

cansen@sozcum.com

20/04/2014

Yunanistan sıyırdı

Bundan 4 yıl önce “sefilleri oynayan” Yunan ekonomisi “bütçe dengesi” bakımından temize çıkmış. Son 4 yıl içinde Yunanistan 240 milyar euroluk (333 milyar dolar) kurtulma yardımı almış. Geçen ay ilk defa bütçe fazlası verince, Avrupalı dostları Yunanlar'a “aferin akıllandınız; biz de sizin dış borçlarınızın vadesini iki yıl uzattık” demişler. Borç ödemeleri 2 yıl ertelenen Yunanistan, taze para için tahvil çıkarınca, borçlanmak istediği miktarın 7 misli talep gelmiş. Pek tabii faizler de iyice düşmüş. Buna herkes çok sevinmiş. Ama kötümser ekonomistleri karalar bağlamış. Çünkü, Yunanistan 2 yıl sonra para bulmakta zorlanacakmış. Allah kerim de yahu!

YOK PARA-YAP PARA

Parası döviz olan, yani ulusal para birimleri dünyanın her yerinde ödeme aracı olarak kabul edilen ülkelerin ulusal para veya döviz derdi yoktur. Bunların başında da ABD ve AB gelir. Gerek ABD gerek AB merkez bankaları için eski tabiriyle “para basma”nın şimdiki tabiriyle “sisteme nakit şırıngalamanın” tavanı gökyüzüdür. Sisteme şırıngalanan bu para, ekonomide durgunluk olduğu zaman, azalan “para devir hızı” sayesinde enflasyona sebep olmaz. Hiçbir ülke, dolar veya euro kabul etmiyorum diyemediğinden ithalat için gerekli dövizde de bir darlık da olmaz. Bazılarımızın bu işe aklı ermez. Bu yüzden ABD ve AB'de mali sıkıntı ortaya çıkınca, bizimkiler “Eyvah! IMF'de yeterli para yok” diye hüzünlü makaleler yazarlar. Aslında IMF, ABD ve AB'dir. Para yoksa, para yaparlar.

SONSUZ PARA VARSA NEDEN MALİ KRİZ ÇIKIYOR

Zurnanın zırt dediği yer işte tam burasıdır. Sonsuz para yaratma imkânı, “krizlerin hem sebebi, hem de çaresidir”. Para bol ve ucuz (yani faizi sıfıra yakın olunca) öncelikle menkul ve gayrimenkul varlık fiyatları şişer. Bugünlerde İngiltere'de böyle bir durum var. Varlık fiyatlarının balon yapması “milli gelirden bağımsız, milli servet artışı” yaratır. Yıllık 800 milyar dolarlık milli gelirinden 160 milyar dolar (GSMH'nin yüzde 20'si kadar) yatırım yapılan ve “insan yapması” milli serveti en çok bu kadar artması gereken bir ülkede, milli servet o yıl 360 milyar dolar artabilir. Hemen kavraması zor olduğu için bu olayı biraz açalım. Gerçekte artmaz ama artmış gibi görünür. Çünkü “Varlık Fiyatları Enflasyonu” TÜFE'den daha yüksek olur. Bu “kof” zenginleşmedir. Derken balon patlar; varlık fiyatları düşer, ipotekler değersizleşir, bankalar zora girer, nakit krizi ortaya çıkar. İşte o zaman para basma çare olur.
Son söz: Her sorunun cevabı,
sorunun içindedir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları