Top
Şenay Yilmaz

Şenay Yilmaz

sağlikservisi@sabah.com.tr

23/09/2014

MEB ile irtibatta olun

"Oğlum üstün zekalı. Okulda destek odası açtırma hakkım var mı?" K.Y./Ankara
Üstün zekalılık, özel eğitim gerektiren özel bir sorundur. Özellikle beynin bazı alanlarının olması gerekenden fazla aktivite göstermesi; yetenekleri ve kuvvetli alanlarının olmasını sağlar. Ancak tablonun diğer tarafında şöyle bir detay vardır; beyinde kuvvetli alanlar gibi zayıf alanlar da bulunur. Üstün zekalı çocukta da bu zayıf alanlar okulda dikkat dağınıklığına, derslerden sürekli sıkılmasına, arkadaşlarıyla uyum sorunlarına neden olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın son iki yıldır bu konuda girişimleri mevcuttur. Bu konuda rehberlik araştırma merkezlerinden bu tip çocukların öğretmenlerinin yönlendirme, kaynaştırma raporu çıkarma mevzuatı başlamıştır. Destek odası da bu yönetmeliklerde belirtilen bir husustur. Bu konuda bağlı bulunduğunuz RAM müdürlüğü ve MEB'den destek isterseniz gerekli koşullar sağlandığında açılabileceğini düşünüyorum.

SOSYALLİĞİNİ ARTIRMALISINIZ
'Oğluma 'A Tipik Otizm' tanısı kondu. Bu sorunun düzelme imkanı var mı?" R.D./Mersin
'A Tipik Otizm'; otizm yelpazesindeki sorunların az bir kısmının taşındığını ifade eder. Belirtilerin az olması sorunun çözümünde etkendir. Ancak esas olan erken yaşta teşhis ve yoğun özel eğitim ve spordur. Özellikle üç yaş civarında teşhis konması, düzelme ihtimalini kuvvetlendirir. Önerim; haftada en az 20 saat özel eğitim, 10 saat spor, 10 saat de aktivite programlarına katılmasıdır. Yoğunlaştırılmış bu tarz oyun grubu ve anaokulu programıyla 6-12 ay içerisinde sosyalliğini geliştirmeniz lazım. Bu şekilde bir program gelişimine hız katacaktır.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI HABERCİSİ OLABİLİR
"Kızım eşyalarını ya okulda unutuyor ya da kaybediyor. Ne yapmamı önerirsiniz?" L.H./İstanbul
Çocukların eşyalarını kaybetmeleri her gün oluyor ve birkaç ayı geçtiği halde devam ediyorsa; farklı sorunların habercisi olabilir. Elbette ki bunun için birtakım önlemler almanız, çocuğunuza daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmanız gerekiyor. Telkin ve önlemlerinize rağmen halen düzelme yoksa, öncelikli olarak görme ile ilgili kontrollerini yaptırın. Bu arada öğretmeniyle irtibatta olarak süreci takip edin. Bu sorun dikkat dağınıklığı habercisi de olabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp