Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

30/11/2017

Telefonla olmaz

Babamızdan kalan bir arsamız vardı. Bu yer kamuya ait tesis yapılacağı için imara kapalıydı. Sonra yöre belediyesi bu yeri istimlak etmiş. Bizi bir meslektaşınız telefonla aradı. Takdir olunan değerin düşük olduğunu, artırmak için dava açması gerektiğini, davayı kazandığında kazanılan kısımdan ücretini alacağını söyledi. Böyle bir anlaşma yapabilir miyiz? ● N.Ş.

Son günlerde böyle telefonla aranıp birtakım hakların olduğunu söyleyen ve bundan hisse talep edenler çoğaldı. Gerek hukuki gerekse ticari bir iş yaparken insanlar karşı karşıya gelir. Birbirlerini görür, tanır. Karşılıklı güven duygusu oluşursa tekliflerini ortaya koyar. Anlaşır veya anlaşamaz. Ama biri telefon açıyor ve sizden yetki istiyor. Ben bunu kabul edemem. Sizi telefonla arayanın bir avukat olduğu ne malum? Öyle her önüne gelene vekaletname verilir mi? Bu girişi yapmamın nedeni şu: Size anlatılana pek aklım yatmadı. İstimlak bedelini artırmak için dava açacakmış, artık böyle bir dava yok. Çok eskiden vardı. Peki sizi arayan vatandaş ne yapacak?

PARANIZ BANKADADIR

Kamulaştırmada işlem şöyle yürür: Kamulaştırmayı (istimlaki) yapacak kurum sizi çağırır bir fiyat teklif eder, bu fiyatta anlaşırsanız para adınıza bankaya yatar, gayrimenkul kamulaştırmayı yapan kuruma geçer. Anlaşamazsanız bir anlaşmazlık zaptı hazırlanır, kamulaştırmayı yapacak kurum da mahkemeden gayrimenkule diğer biçilmesini ister. Mahkeme gayrimunkule değer biçer, bu değer adınıza bir bankaya yatırılır. Gayrimenkul idare adına tescil edilir.
Şayet bir kamulaştırma varsa haberiniz olacaktı. Deyin ki bu konuyu ihmal ettiniz bir yolla kamu kurumu dava açtı dava bitti. O halde zaten mahkemenin verdiği karara uygun bir bedel adınıza bankaya yatmış olmalı.

Bana kalırsa siz ilk iş olarak tapu müdürlüğüne başvurup arsanızın durumunu öğrenin. Bir meslektaşımla işbirliği yapacaksanız da kendisinin bürosuna gidin. Ortamı görün. Makul şartlarda anlaşın onunla işbirliği yapın.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp