Top
Opr. Dr. Hande Akbaş

Opr. Dr. Hande Akbaş

saglik@posta.com.tr

18/11/2017

Şikayetler 5 yıl kadar sürebilir

Vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan terleme, ateş basması gibi şikayetler kadın menopoza girmeden önce başlıyor. Bu sıkıntılar kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ila 5 yıl arasında devam edebiliyor.

Grip aşısı olabilir miyim?

8 haftalık hamileyim. 7 yaşında okula giden bir kızım var. Ondan bana grip bulaştı. Ne yapmalıyım? Bir de hamileyken grip aşısı olmamda sakınca var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte grip gibi viral hastalıklarda ateş yoksa sadece semptomatik tedavi uygularız. Yatak istirahati ve bol sıvı alımı yanında eklem ve baş ağrısı gibi belirtiler varsa o zaman parasetamol grubu ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu grup ilaçları 6 saatte bir almanızda bebek açısından risk bulunmamaktadır. Grip olduğunuz için aşıya gerek kalmamış.

Ter basıyor

50 yaşındayım. 1 yıldır menopozdayım. Göğüs kısmımda bir anda ateş ve ter boşalması oluyor. Çok duygusallaştım. Ayaklarımda geceleri dayanılmaz yanmalar oluyor. Bunun sebebi nedir, çaresi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüm şikayetler östrojen hormonunun azalmasına bağlı. Bu durum dayanılmaz bir hâl aldıysa, o zaman bir süre sentetik hormon ilaçları kullanın. Ayrıca hafif giyinerek ve egzersiz yaparak da bu şikayetlerin bir miktar azalması sağlanabilir. Ateş basması ve terleme kadınların üçte birinde daha tam menopoza girmeden önce başlar. Menopoza girdikten sonra da kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ile 5 yıl arasında devam eder. Hormon tedavisi kullanmak istemiyorsanız bitkisel olarak bazı takviyeler alabilirsiniz. Hayat şeklinizde değişiklik yapmakla da bir miktar rahatlama fark edebilirsiniz. Örneğin; egzersiz yapın, sigara içiyorsanız mutlaka bırakın ve diyetinize dikkat edin. Akupunktur ve meditasyon denemek size iyi gelebilir.

İlaçla adet görüyorum

3 yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebek istiyorsanız vakit kaybetmeksizin üreme tıbbıyla uğraşan uzman bir hekime başvurun. Zaten adet düzensizliğinizin olması yumurtlamalarınızın vaktinde olamadığının bir göstergesi. Beklerken biyolojik saatiniz ilerlediğinden yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp