Top
Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

12/12/2020

Mutluluğun resmiyle 22. yüzyıla yolculuk

Dolar indi mi, çıktı mı? Borsalar çökecek mi? Kriz mi kapıda? Biden seçildi, Amerika’dan yaptırımlar gelir mi?  Korona daha ne kadar sürecek? Aşı acaba güvenli mi, olmak istesek de bulabilecek miyiz?

Bu ve benzeri soruların yaşantımızda daha fazla yer tuttuğu şu günlerde biraz nefes almaya ve iyi haberlere ihtiyacımız var.

Bu yüzden moralleri yüksek tutmanın, bardağın dolu tarafına bakmanın yakın geçmişe göre çok daha önemli olduğu günlerden geçiyoruz. Biraz nefes alalım, arkamıza yaslanalım ve gelin hep birlikte gençlerin enerjisine odaklanalım.

Hikayemizin ana aktörü bir Türk girişimi: Meditopia...

Gündelik yaşamda duygusal ve psikolojik meydan okuma ile karşılaşan milyonlarca kişinin, bu zorlukları aşması; kaygı, stres, uykusuzluk, yalnızlık hissi gibi konuların üstesinden gelip daha mutlu bir hayat sürmesini hedefleyen bu girişim, şu günlerde büyük oynuyor. 

Meditasyon temelli online platform, aslında sade bir anlatımla “mental koçluk” yani “zihin koçluğu” yapıyor.

2017 yılında kurulan İstanbul merkezli start-up; 3.5 yıl gibi bir zaman diliminde 20 milyon üye sayısını aştı. 75 ülkede aktif ve 12 dilde hizmet veriyor. Yıllık büyümede hep çift haneli rakamlarla anılıyor. Genç mühendislerin kurduğu şirkette çalışanların yaş ortalaması ise 29.

Bir dev hayat verdi

Şirketin bu yükselişi yakalamasında yeni ekonomi uzmanı melek ve sermaye girişimi yatırımcılarının da rolü önemli. Meditopia şu ana kadar yerli ve yabancı fonlardan toplam 18 milyon dolar (Şimdiki kur hesabıyla 140 milyon TL) yatırım aldı. Bunu karşılığında bir bölüm şirket hissesini yatırımcılara devretti.

Üç kurucu ortaktan biri olan Fatih Çelebi, “Hedefimiz halka arz seviyesine erişmek” diyor. Şirketin oldukça iddialı başka bir hedefi de var; “Gelecekte 1 milyar kişiye dokunmak ve 22. yüzyılı görecek bir şirket olmak.”

Meditopia, büyümede internet dünyası için dahi oldukça hızlı sayılabilecek bu ivmeyi yakalarken teknoloji devi bir şirketle yaptığı işbirliğiyle de dünya çapında gündemde. Bu dev, ABD’de piyasa değeri 2 trilyon dolar değerini aşan Apple.

“Apple, yeni nesil cihazlarını tüm dünyaya tanıttığı iki büyük etkinliğinde örnek uygulama olarak ürünümüze yer verdi.  Bizim için gurur vericiydi” diyen Fatih Çelebi, Türkiye’den daha da fazla girişimcinin bu mecralarda yer alabileceğine inanıyor.

Yeni sistemin gücü

Apple’ın bu yeni nesil Türk girişimine kattığı güç kadar, şirketin dünya devine katkıları da önemli. Bu öyküyü Çelebi’den dinleyelim:

“Apple’ın getirdiği bağımsız WatchOS (saat işletim sistemi) uygulamaları geliştirebilme imkânı bizim tam da aradığımız araç idi. Kullanıcıların telefonlarında bağımsız Meditopia deneyimi yaşayabileceklerini hayal etmek, bizi yeni bir Apple Watch uygulaması (app) yapmaya yöneltti. Bu düşüncemizi Apple ile paylaştığımızda bizi çok desteklediler. Fikir ve ürün geliştirme üzerine birçok toplantı yaptık. Amsterdam’da bir hafta Apple mühendisleri ile birlikte çalışma fırsatı bulduk. Swift UI yazılım dilinin ilk versiyonu olduğu için sürekli geri bildirimler yaptık ve bu geri bildirimlerini doğrudan Apple’ın ilgili ekiplerine ilettik. Swift UI bize inanılmaz bir hız ve esneklik sağladı. Bu sayede uygulamadaki binlerce içeriğin Apple Watch üzerinden ulaşılabilir olması hedefimizi sadece üç ay gibi bir sürede tamamlamış olduk. Bir yandan ürün geliştirirken diğer taraftan da Apple Watch’un gelişimine katkı sağladık. Yeni WatchOS versiyonu ile birlikte gelen “Swift UI”, “Remote Streaming”, “Sign in with Apple” ve “yeni saat arayüzleri” gibi özellikleri dahil ederek dünyanın içerik açısından en gelişmiş bağımsız Apple Watch uygulamasını yarattık. Tüm dillerdeki Apple sitelerinde örnek uygulama olarak da gösterildik. Hâlâ “App Store” mağazası üzerinde sadece sağlık ve fitness kategorisinde değil, birçok kategoride öne çıkan uygulamalardan biri olmaya devam ediyoruz.”

Nasıl çalışıyor?

Meditasyon yapmak isteyen bir kullanıcı Meditopia uygulamasını telefona ücretsiz indiriyor. Belli sayıdaki içeriğe ücretsiz olarak ulaşabiliyor. Sisteme her zaman düzenli olarak içerikler ekleniyor. Bunun tamamına ulaşmak için farklı zaman dilimlerinde abonelik paketleri bulunuyor.

Mutluluğun resmiyle 22. yüzyıla yolculuk

Girişimcilere Apple desteği

Apple girişimciliği teşvik etmek, küçük işletme ve uygulama (app) geliştiricileri App Store’a çekmek için geçen ay yeni bir program hazırladı. Şirket yıllık 1 milyon dolardan daha düşük gelir sağlayan küçük işletmeler için komisyon oranını yüzde 15’e indirdi. Daha önceki komisyon yüzde 30 idi.

Buradaki hedef girişimcilerin daha çok kazanmasının ve yeni yatırım yapmasının önünü açmak. App Store üzerindeki uygulama sayısı 1.8 milyonu aşıyor. Platform 75 ülkede 1.5 milyardan fazla cihazı kapsıyor. App Store’ın sağladığı ticaret hacmi 2019’da 519 milyar doları buldu.

Mutluluğun resmiyle 22. yüzyıla yolculuk

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp