Top
Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

05/06/2021

‘Apple bizi uzaya fırlattı...’

Türk girişimlerinin dünya çapında başarıya ulaşması sadece bu şirketler için değil, küresel rekabette Türkiye hanesine yazan katma değer açısından da çok değerli. Bu yüzden global oynamak isteyen genç girişimcilerin hayata geçirdiği fikirlere verilen her bir destek oldukça kritik. “Yaratıcı” ve “yapıcı” olması koşuluyla bu destek ister içeriden ister dışarıdan olsun önemli.

Girişimciye destek şart

Girişimciye verilecek desteğin anlamını biraz açacak olursak; (1) ortaklıklar yoluyla fon yani finansman desteği sağlamak, (2) yönetim-teknoloji-pazarlama-hukuk desteği ve (3) yurt dışına-yeni iş ortaklıklarına kapıları açma desteklerinden bahsedebiliriz.

GittiGidiyor, Peak Games, Trendyol, YemekSepeti, Getir gibi ülkemizin iddialı satış hikayelerine geri dönüp bakıldığında, bu desteklerin fark yaratma noktasından ne kadar etkili olduğu ortada.

Şimdi sizlere, ülkemizden çıkan ve global yolculuğuna daha yeni başlayan bir girişimden bahsetmek istiyorum.

Aslında bu bir ‘app’ yani uygulama. Amacı çalışanlara ‘esenlik’ sunmak. İsmi ise ‘Wellbees’. Girişimin ortakları Melis Abacıoğlu, Seçil Gürcüoğlu Mercan ve Kerem Gönülkırmaz üçlüsü.

Wellbees’in hikayesini anlatmadan önce söze farklı bir açıdan başlamak istiyorum. Şöyle ki...

Daha yeni , dev robotik ve yapay zeka şirketi, 40 milyar dolarlık UiPath’in 80 ülkeden sorumlu Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen ile konuşurken şunları söylemişti; “Yazılımın çok rahatlıkla yapabileceği robotik işleri bilgisayara bırakmanın zamanı artık geldi. İnsanların üzerinden çok büyük zeka gerektirmeyen işleri alıp, işi yazılım robotlarına bırakalım. Böylece insani becerilerin, esenliğin, mutluluğun öne çıkacağı bir çalışma dönemi başlasın.”

Bu sözler ile Melis Abacıoğlu’nun “İşin geleceğinde artık çalışan esenliği vazgeçilmez odak noktası. Biz de Wellbees olarak çalışan esenliğini yeni alışkanlıklarla yükselten bir mobil platformuz” ifadelerini birleştirince, gelecekte iş hayatının gideceği nokta hakkında fikir sahibi olmak mümkün.

Hibrit çalışma modası

Wellbees online platformda şirket çalışanlarına sağlık, diyet, psikoloji, spor, eğlence, oyun, yarışma içeriklerinin de olduğu interaktif paketler sunuyor. Şu sıralar moda deyim olan “tükenmişlik sendromunu” aşma noktasında bu gibi uygulamaların yaratacağı fark ortada. Buna, pandemi yüzünde neredeyse her 10 şirketten 8’inin hibrit çalışma modeline geçeceği tahminini de ekleyince; “iyi yaşam” app’lerinin önünün gayet açık olduğunu söyleyebiliriz.

var taboolaDivId = "";var taboolaPlacement = "";if (adServiceConfig.isMobile()) {taboolaDivId = "mid-article-thumbnails_mobile1_milliyet-" + 6523397;taboolaPlacement="Mid Article Thumbnails_mobile1_milliyet";}else {taboolaDivId = "mid-article-thumbnails_desktop1_milliyet-" + 6523397;taboolaPlacement = "Mid Article Thumbnails_desktop1_milliyet";}window._taboola = window._taboola || [];_taboola.push({ mode: 'thumbnails-mid-a', container: taboolaDivId, placement: taboolaPlacement, target_type: 'mix' });_taboola.push({ article: 'auto', url: 'https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sukru-andac/apple-bizi-uzaya-firlatti-6523397' });

Kadın yazılımcı gücü

Kuruluşu üç yıl öncesine dayanan Wellbees, son dokuz ayda yakaladığı hızlı büyüme ivmesini bir dünya devine borçlu.

“Apple bizi uzaya fırlattı” diyerek, Türkiye’den ilk kez bir şirketin seçilerek katıldığı “Apple Girişimci Kampı”nın kendileri için önemine vurgu yapan Abacıoğlu, bu sözün altını şöyle dolduruyor;

“Uzayı şu anlamda söyledim, ekibimizin tamamı bir anda tamamen bu kampa odaklandı. İki hafta süren kampta 90 saatimizi dolu dolu geçirdik. Geri bildirimler inanılmazdı. Kamptan çıktığımızda neredeyse, iş, ‘app’i baştan yazın noktasına geldi. Ve haklılardı. Varsayımlarımızla değil kullanıcılarımızın verilerine bakarak rakamlarla iş yapmayı öğrenmiştik, hızlı yol katettik.”

Hatırlatalım; Apple, kadın girişimcilerin kurucusu olduğu start-up şirketleri desteklemek amacıyla kurguladığı kamp programını 2018 yılının sonunda başlatmıştı.

Kamp öncesi Wellbees; tek dilde (Türkçe), sekiz şirkette 10 bin çalışana hizmet verirken; şimdilerde beş dilde, 10 ülkede, 24 şirkette toplam 40 bin kişiye hizmet veriyor. Şirkette kadın yazılımcılar öne çıkıyor. 24 çalışanı olan şirket çalışanlarının yüzde 72’si kadın.

Kampta sadece Apple takımından öğrendikleriyle kalmadıklarını, dünyanın farklı noktalarından gelen girişimcilerle deneyimlerini paylaştıklarını hatırlatan Abacıoğlu, “Üç yıldır milyon satırın üzerinde kod yazdık. Kamp bize güç kattı. Hedefimiz tüm dünyada çalışma kültürünü kökten değiştirmek” diyor.

Üç girişimcinin kurduğu, başlangıç olarak küçük sayılabilecek bir yatırım da alan; şimdilerde hacimli bir girişim sermayesi yatırımını almak üzere olan Wellbees gibi Türk girişimlerinin, teknolojinin her alanında çoğalması; Apple gibi devlerin bu girişimcilere desteğini hep sürdürmesi ortak dileğimiz.

‘Apple bizi uzaya fırlattı...’

Wellbees takımının itici gücü konumunda ağırlıklı olarak kadın yazılımcılar ve yöneticiler yer alıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp