Top
Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

07/03/2018

Cumhurbaşkanı’ndan Diyanet’e talimat

Dini bilgi adı altında; asansöre yalnız binilmemesi, battaniyenin şekline dikkat edilmesi gibi açıklamalardan rahatsız olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yapılan MYK toplantısında Bozdağ’a talimat vererek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla bizzat ilgilenmesi gerektiğini söyledi

Ankara’da siyaset kazanı kaynıyor.

Cumhur ittifakı netleşti.

Karşı bloğun nasıl bir ittifak kombinasyonunda yer alacağına ilişkin yoğun bir tartışma var.

Bir yandan Afrin harekâtı sürerken, diğer yandan bir türlü ortadan kalkmayan bir erken seçim iddiası Ankara koridorlarında seslendiriliyor.

Bir yandan da iç siyasi tartışmalara eşlik eden sosyal, toplumsal sinir uçlarını harekete geçiren gündem başlıkları var.

Çocuklara yönelik istismar ve son dönemde artan din adına yapılan, dine zarar veren bir takım tuhaf açıklamalar.

Bu yoğun gündem başlıklarına ilişkin olarak iktidar cephesinden yansıyan bazı önemli bilgiler ve değerlendirmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Başlık başlık ilerleyelim:

ERDOĞAN’DAN TALİMAT: (Dini bilgi adı altında; asansöre yalnız binilmemesi, battaniyenin şekline dikkat edilmesi, yoğun bakımdaki erkek ve kadın hastaların yerlerinin ayrılması gibi açıklamalar yapılması konusunda) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu konuda yaşanan tartışmalardan rahatsız. Erdoğan, son MYK toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a talimat verdi. Cumhurbaşkanı, bu açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı ortaya koyarak, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla bizzat ilgilenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, toplumun bu konularda doğru bilgilendirilmesi ve din konusunda toplumu adeta tahrik edecek, kin ve nefret temelinde birbirine karşı düşman olacağı bir zemine fırsat verilmemesini istedi. 

ETKİ AJANLIĞI: Öte yandan, AK Parti’de son dönemde art arda gelen bu tuhaf açıklamaların 28 Şubat sürecinde yaşanan birtakım olaylarla benzeştiği yönünde bir algı da var. AK Parti’de konu, “etki ajanlığı” ihtimali üzerinden de değerlendiriliyor.

İktidar kanadında, bu tartışmaların kaynağı ve uygulamaları itibariyle dini sadece kelam ve fıkıhtan ibaret hale getiren, düşünce kısmını bırakıp, 300 sene öncenin müktesebatıyla düşünülmesinin sonuçları nedeniyle yaşandığı görüşü de dillendiriliyor.

ASKER KIYAFETLİ ÇOCUK: (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asker kıyafeti giymiş çocukla birlikte yaptığı konuşma nedeniyle yaşanan tartışma) AK Parti kaynakları, bu konuda, “O konuşma çocuk üzerinden değil, çocuğun temsil ettiği hassasiyet üzerinden. Mustafa Kemal Atatürk’ün de asker kıyafeti giydirilmiş çocuklarla fotoğrafları var” yorumunu yapıyor.

MHP YÜZDE 9-10 ARALIĞINDA: Cumhur ittifakının zaman içerisinde MHP’nin AK Parti’de erimesi ve yok olması sonucunu doğurup doğurmayacağı sorusuna verilen yanıt, “Cumhur ittifakı MHP’nin bu ittifak içinde varlığını sürdürmesi anlamına geliyor. Bu değerlendirmeler yanlış. AK Parti ve MHP’nin ittifak protokolü olacak” şeklinde. AK Parti’deki anketlere göre; MHP ittifakla ve yeni söylemle birlikte hızla toparlandı. Kongrelerini yapmış olması, partiyi daha esnek ve güçlü hale getirdi. MHP, ekim-kasım-aralık aylarında ciddi türbülansa girmişti. Artık, İYİ Parti travmasını da atlattı. Teşkilat tartışmaları sona erdi ocak ayı itibarıyla yüzde 9-10 aralığına girdi. Siyasal pozisyonuyla birlikte iyice toparlandı. İYİ Parti’de ise inanılmaz bir düşüş var.

ÇARPICI ORANLAR: Seçmen sadakati en yüksek parti yüzde 98’le AK Parti. İktidar kaynakları, “AK Parti oyları içinde MHP oyları da vardı. İttifak nedeniyle bu oylar MHP’ye döner mi?” sorusuna, “AK Parti seçmeninin, ‘ittifakla birlikte oyumu MHP’ye basayım’ demesi mümkün değil” yanıtını veriyor. AK Partililerin yüzde 95’i, MHP’nin yüzde 86’sı ittifaka olumlu bakıyor.

CHP’NİN SÖYLEM ANALİZİ: İktidara göre CHP 2009’dan bu yana, temel konuların tamamında bir meşruiyet tartışması açıyor. İttifak düzenlemesine ilişkin eleştirileri de bunun son örneği. AK Parti’nin, CHP ve Kılıçdaroğlu’nun söylem analizine ilişkin uzun süredir sürdürdüğü çalışma tamamlandı. Söz konusu kitap haftaya yayımlanıyor. 

KÜRT SEÇMEN RAHATSIZ DEĞİL: AK Parti kaynaklarının yansıttığı bilgilere göre, ellerindeki kamuoyu araştırmaları, Afrin harekâtıyla ilgili olarak Kürt seçmende bir rahatsızlık olmadığını gösteriyor. Tam aksine, operasyona destek var. AK Parti kaynakları, “Terör örgütü Cizre-Nusaybin’de yaptığının aynısını Afrin’de yapıyor. Bölge insanı net olarak örgütün amacını gördüğü için tehdidin kaldırılması, sınır güvenliğinin sağlanması açısından Afrin hattında yapılanın devamının Kobani’de yapılmasını istiyor” diyor.

DEMOKRASİYİ KORUMAK İÇİN: AK Parti kaynakları, güvenlikçi politikalar yürütüldüğü yolundaki eleştirilere, “Demokrasiyi korumak için terörle mücadele, sınır güvenliği ve iç huzuru sağlamak için izlenen politika ve bu yönde bir siyasal söylem, dil kullanılıyor” yanıtını veriyor.

SP İLE İTTİFAK KAPISI KAPANDI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün grup toplantısındaki ifadelerinin ardından Saadet Partisi’nin Cumhur ittifakına dahil olması konusunda kapının kapanıp kapanmadığı tartışılıyor. AK Parti kaynakları, BBP ve SP’nin temsil ettiği siyasetin bir anlamı olduğunu, HDP, CHP, İYİ Parti’nin olduğu yere SP konulduğunda, meşruiyet kriterlerinde gedik açıldığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı’nın, “Gelirlerse mutlu oluruz, gelmezlerse güle güle deriz” ifadesini anımsatarak, sayısal olanla siyasal olanı birbirinden ayırarak değerlendirmek gerektiğini kaydediyorlar. SP’nin temsil ettiği bir misyon olduğu vurgulanıyor. SP’yi an itibarıyla bulunduğu yere mevcut iklim ve siyasi atmosferin oturttuğu kaydedilerek, “SP’nin milli ve yerli olanların içinde olması, istenen bir şey” ifadesini kullanıyorlar. AK Parti’deki hava SP ile ittifak kapısının bir daha açılmamak üzere kapanmadığı yönünde. Peki, SP’de bu kadar ısrar edilmesinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün SP tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi çabasının etkisi var mı? AK Parti’den bu soruya “hayır” yanıtı veriliyor.

ERKEN SEÇİM YOK, KONGRE TARİHİ ESNEK

AK Parti, kongreyi 12 Eylül’de yapmayı tasarlıyordu. Bu konuda esnek bir tarihlendirme var. Kongrenin haziranda da kasımda da yapılabileceği söyleniyor. Erken seçim konusunda ise kaynaklar net yanıt veriyor: “Seçimleri tarihinde yapacağız.”

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp