Top
Meral Tamer

Meral Tamer

mtamer@milliyet.com.tr

22/03/2008

15-24 yaş arası gençlerimiz BM'ye dert oldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP'nin İnsani Gelişme Raporu çerçevesinde yapılan "Türkiye'de Gençlik" araştırmasının çarpıcı bulgularını, dünkü gazetemizde görmüşsünüzdür.
UNDP Türkiye Temsilcisi Mahmood Ayub'un denetiminde 15-24 yaşlarındaki 3322 gençle yüz yüze yapılan görüşmeler ve 28 odak grup toplantısına dayanan rapor, Türkiye'de iktidarların genç nüfusu nasıl heba ettiklerini de ortaya koyuyor. Kadınlara en az 3 çocuk doğurmaları tavsiyesinde bulunan Başbakan Erdoğan'ın, bu raporu incelemesi lazım. İncelesin ki, 15-24 yaş arasındaki 12 milyon gencimizden % 40'ının "atıl durumda" olduğunu görsün.
Sayın Başbakan, Türkiye'de gençlerde işsizlik oranının (% 17-18), genel işsizlik oranının 2 katı olduğunu hatırlasın ve önce onları atıl durumdan kurtaracak politikalar üretsin.

2.2 milyon atıl genç kadın
Doğu Asya ülkelerinin yaşadığı deneyimler, geniş bir genç kuşağın, ekonominin çok yüksek büyüme hızlarına ulaşmasında nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.
Bazı Latin Amerika ülkelerinin yaşadığı deneyim ise, bu pozitif olguya hiçbir şekilde garanti gözüyle bakılamayacağına işaret ediyor. Türkiye'de ise bu demografik fırsat penceresinin nasıl heba edilmekte olduğunu, yaşayarak görüyoruz.
15-24 yaş arası nüfusta da genç kızlarımızın, erkeklere göre çok dezavantajlı olduklarını söylemeye gerek yok herhalde.
UNDP Raporu'nda bu sorun, "En önemlisi ne okula giden, ne iş arayan, evde kalıp çocuklarına bakan veya kısmet bekleyen 2 milyon 200 bin genç kadın, yaşamlarını kendi seçimleriyle kurabilecek mi?" ifadesiyle yer alırken, Türkiye'de cinsiyet ayrımcılığı ile yeterince güçlü mücadele edilmediğine dikkat çekiliyor.

Kızlara internet kafe yasak
Kırsal alanlardaki sınırlı sosyal olanaklardan yararlananların da erkekler olduğuna vurgu yapılan raporda, bu bakımdan Türkiye'nin doğusuyla batısı arasında pek fark olmadığı belirtilmiş ve internet kafe örneği verilmiş:
"Kızlar, son yıllarda kasaba, hatta köylerde bile yayılan internet kafelerden de yararlanamıyor. Eğer oralara giderlerse, 'Internette erkeklerle chat yapmakla' suçlanmaktan korkuyorlar. Batı Trakya'da bir köyde yeni açılan internet kafeye gidemeyen Aslı'nın yakındığı gibi aileler de 'Orası erkek dolu, o kadar erkeğin içinde kızların ne işi var?' diyerek kızlara kesin yasak koyuyor."

Anayasa'da gençlik
Türkiye'de gençlikle doğrudan ilgili bir yasa yok. Gençlik hakları ve hizmetleri, genel yasalar çerçevesinde ele alınıyor ve bu yasa/yönetmeliklerin içinde değişik gençlik tanımları kullanılıyor. TC Anayasası'nda ise gençlik konusunda tek bir madde var -ki, onun da "son kullanma tarihi"nin dolduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz:
58. Madde: "Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilimin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır."

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp