Top
Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

27/09/2019

Türkçe chill out dalgası

Türleri birbirinden farklı pek çok müzisyen elektronik / chill out düzenlemeleri şarkılarına uygun bulmaya başladı. Dinleyicinin de benimsediği anlaşılıyor. Yakında Türkçe chill out adında yeni bir türden bahsediyor olabiliriz

Türkçe chill out dalgası

 

Volkan Konak’ın “Feriğim” adlı şarkısı 2003’te yayınlandı. İnternette pek çok versiyonu mevcut. Bu Karadeniz türküsüne ait videolar birkaç yüz bin stream almış bugüne kadar. Ama bu şarkının 13 Eylül’de yayınlanan ve Bilal Hancı tarafından seslendirilen elektronik versiyonu (“Feriğim” - Bilal Hancı feat. Özkan Meydan) 15 günde 8 milyon stream’e ulaştı bile. Bazı cover’lar asıllarından daha fazla tanınıp dinlenir bu bazen oluyor, ama bu defa konu neyle ilgili? Galiba konu düzenlemelerle ilgili. Bu şarkı chill out / EDM düzenlemelere sahip. Türkülerde pek rastlanmayan bir durum ama son dönemde bizde yaygınlaşmaya başladı. Bir ay kadar önce Veysel Mutlu imzalı “Vay Anam Vay” da aynı kalıplara sahipti ve o da 7 milyon dinlenmeyi geçti.

Son bir iki ayda yayınlanan şarkılara bakınca birbirinden farklı türlerde ve anlayışlarda ama hepsi chill out altyapılarla düzenlenmiş şarkılar dikkat çekici. Emre Can İğrek’in “Nalan” adlı şarkısı hayli popüler oldu. Bu da bir downtempo chill out parçası şeklinde düzenlenmiş. Pop ile arabesk arasında gidip geliyor. Bu şarkı tek gitarla ya da alışılmış düzenlemelerle karşımıza çıksa, sıradan bir pop parçası olarak sessizce arşivlerdeki yerini alabilirdi. Bu haliyle daha etkili olduğu kesin.

Türkçe chill out dalgası

Pop-elektronik evliliğine iyi bir örnek

Murat Boz’un yaz sonunda yayınladığı “Aşk Bu” da bir çeşit pop - chill out sentezi. Klasik anlamda pop şarkıları yapan bir büyük ismin de bu kulvarlara girdiğini görmek ilgi çekici doğrusu. Yiğit Atilla’nın “Beni Severdin” adlı şarkısı geçen hafta Sony Music’ten yayınlandı. Pop-elektronik evliliğine iyi bir örnek. Kasik bir pop bestesi ama düzenlemelerle kendine farklı bir yol bulmaya çalışmış. Yeni kulaklara yapılmış eski usül şarkılar bunlar aslında. Popun çok uzun süre kendini tekrar ettiği malum. Anlaşılan o ki en azından sound ve düzenlemlerle değişim ihtiyacı gideriliyor. “Para Hâlâ Bende”, Gökhan Türkmen’in yaz başında internete koyduğu bir şarkı. Bir başka “chill/pop” örneği. Kadirhan Ayter’in “Delip Geçer” isimli şarkısı ağustosta yayınlanmış. Aynı şekilde.  Öte yandan indie aleminde chill out bir süredir zaten popüler. Yüzyüzeyken Konuşuruz’un 2018 tarihli “Akustik Travma” tamamen bu şekilde tasarlanmış bir albüm. “Bodrum”, “Sandal” ve daha pek çok örnek sayabilirim.

Lara Yüzatlı’nın “Close Your Eyes”ı İngilizce sözlere sahip bir electronica - chill out örneği. Berk Öcal’ın “Paradise”ı da aynı kulvarda. Ceren İdil’in “Düşünme”, “Sessiz Sakin” gibi şarkılarını chill/dans şarkıları olarak görmek mümkün. Son dönemin en başarılı yeni nesil müziklerine imza atan Nova Norda’nın şarkılarında chill beat’ler ve melodiler bulmak mümkün. Sedef Sebüktekin’in “Sen İstersin”i de iyi bir örnek. Ege Çubukçu’nun “Badd Trip”i kaliteli bir chill out şarkısı. Arka planda gene aynı tonda klavyeler beat sound’ları. Esin İris’in “Dans Edelim mi?”si yine yaz başında yayınlanmış çok başarılı bir chill/electronica dans şarkısı. Yeni nesil dinleyicinin kulağı farklı düzenlemelere açık. Pek yakında daha da belirgin bir chill out dalgası beklenebilir. Ana akım müzik kendine düzenlemelerle de olsa yeni bir yol arıyor gibi duruyor. Yıllarca Türkçe popun krizinden bahsettik durduk bugün asıl kriz Türkçe rock’ta. Birkaç yıl öncesine kadar müzik dünyamızda rock grubundan bol bir şey yoktu. Şimdi türünün hakkını verecek bir rock şarkısı bile neredeyse hiç yayınlanmıyor. Bunu da başka bir yazıda değerlendirelim.

 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp