Top
Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

21/09/2019

Gastronomi meraklıları Yedi’de buluşacak

Önce Bomontiada’da “Yer misin, Yemez misin?” sloganlı “Yemeğini Keşfet” ile başladı.

Yemeklerden bile daha ilginç olan ilham verici hikâyeler dinlemiştik.

Tema cesaretti, konuşmacılar da temanın hakkını veren isimlerden seçilmişti.

“Imaginary Feasts”in yönetmeni Anne Georget, Nazi kamplarından başlayarak savaş sırasında hayatta kalmaya çalışanların günlüklerine yemek tariflerini yazmalarını bir belgeselle anlatmıştı.

Michelin yıldızlı Türkiye kökenli ikinci şef Serkan Güzelçoban ise dünyanın ilk ve tek Michelin yıldızlı engelli restoranı Handicap’ın hikâyesini paylaşmıştı.

İlk konferansta gördük, cesaret ve azimle her şey mümkün.

Tam 3 yıl önce “Yemeğini Keşfet”in mimarları, Türk Mutfağı Derneği’nden bağımsız, yeni ve küresel bir platformla karşımıza çıktı: Yedi.

Dünyanın yedi kıtası, İstanbul’un yedi tepesi ve “yemek yedi”den aldıkları ilhamla...

Şef Mehmet Gürs, Mutfak Sanatları Akademisi Direktörü Sitare Baras ve yemek yazarı Cemre Narin öncülüğünde.

“Yedi, İstanbul merkezli ama dünyayla iç içe bir platform, bir düşünce kuruluşu. Sadece yeme-içme merkezli değil, ileride tarım, eğitim, teknoloji, inovasyon gibi konuları da olabilir” diye anlatmıştı Mehmet Gürs.

Gastronomi meraklıları Yedi’de buluşacak

Yedi’nin ilk yılında tema ‘Geri ver!’di.

“Çünkü her gün hepimiz hayatımızdan şikâyet ediyoruz, sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada durum bu. Oysa bizden daha kötü durumda olan çok insan var. 1 milyar insan ağzına lokma koyamıyor. Çöpe atılan gıdaları kullanabilsek dünyada bir tane aç insan kalmayacak. Ben nasıl bunu tek başıma yapabileyim ki dememeli, nasıl yaparım demenin altını çiziyoruz. Biz de Yedi ile farkındalık yaratarak geri veriyoruz” diye özetlemişlerdi.

Konuşmacılar, topluma, gelecek nesillere ve doğaya “geri verme” konusunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili önemli girişimlerde bulunan isimler arasından seçilmişti.

Suriyeli mülteci çocukları ve kadınları destekleyen Small Projects Istanbul’un yaratıcısı Karyn Thomas’tan dünyanın yiyecek sorununa çare arayan Feeding Good’un girişimcisi Lars Charas’a, Slow Food Fikir Sahibi Damaklar’ın kurucusu Defne Koryürek’ten farklı ihtiyaçları bulunan insanlarla bu ihtiyaçları karşılamak isteyen kişileri buluşturan ihtiyacharitasi.org’un kurucusu Mert Fırat’a birçok isim dikkat çekiyordu.

Ekim 2017’deki konferansta “Yok Olma” teması ile çevresel ve kültürel anlamda yok olma konusu işlendi.

Gastronomi meraklıları Yedi’de buluşacak

Kimler konuşacak?

Bu yıl ise 4.sü gerçeklecek Yedi, 23 Eylül Pazartesi günü Emirgan’da Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Seed’de gerçekleşecek.

Tema: Dönüşüm.

Konuşmacılar arasında Berlin’deki Nobelhart & Schmutzig adlı restorandan Billy Wagner, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’den (FAO) Ekrem Yazıcı, “Uyuşmazlık mutfağı” uzmanı, akademisyen Dr. Johanna Mendelson Forman, Next Academy kurucusu Levent Erden, Victoria and Albert Müzesi küratörleri May Rosenthal Sloan ve Catherine Flood, Op. Dr. Mehmet Tekinel, Hub Community Kitchen temsilcileri Munira Mahmud, Fatima Odonkor ve Halima Al Huthaifi, araştırmacı, eğitmen, yazar Osman Serim, zihin ve nefes eğitmeni Piraye Erdoğan, Noma’nın ortağı ve şefi René Redzepi ve TIME dergisi yazarı Lisa Abend, şef - yazar Seamus Mullen, Londra’daki Spring restoranın şefi Skye Gyngell ve yemek yazarları Takuhi Tovmasyan ve Levon Bağış dikkat çekiyor. 

Heyecanla bekliyoruz.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp