Top
Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

10/09/2019

İyi eğitim = mutluluk kötü eğitim = mutsuzluk

Eğitim için pek çok şey söylenebilir; nereden baktığınıza göre her şey diyen de vardır, hiçbir şey diyen de...

Diğer sorunlar öylesine derin ki okulların açılması kimsenin umurunda değil. Konuşulan tek şey, dünkü trafik yoğunluğuydu!

İşte böylesi bir ortamda, yeni öğretim yılı, hayallerin, yeteneklerin, heyecanların, umutların köreldiği değil, keşfedildiği, doğru yönlendirildiği, desteklendiği, kök saldığı çok özel bir yıl olsun!

Öğrenciler, öğretmenler, veliler, okullara ayaklarını sürterek değil coşkuyla gitsinler, keyifli dönsünler.

Çünkü eğitim hayattır. Okulda mutluysanız mutlu, mutsuzsanız mutsuzsunuzdur!..

Yeni öğretim yılında herkese sabır diliyoruz, özellikle de çok büyük bir özveriyle görev yapan öğretmenlerimize.

Ve umarız, bu öğretim yılı, atama bekleyen yüz binlerce öğretmenimizin öğrencilerine kavuştuğu bir yıl olur.

Eğitim bir yaşam biçimidir.

Ne kadar hayata dönük ve kaliteli olursa, yaşam standardımız o kadar yüksek olur. Sınav yarışından arınmış bir eğitim ve öğretim yılının özlemini o kadar uzun süredir duyuyoruz ki işte o yıl, artık, bu yıl olsun diyoruz.

Ümitli miyiz, olmamak için pek çok nedenimiz var ama olması için isteğimiz, arzumuz, temennimiz hiç sönmeyecek!...

Nasıl bir eğitim

Yaşam hakkından sonra en temel hak eğitim hakkı. Ama öylesine bir dünyada yaşıyoruz ki, bırakın doğru düzgün bir eğitimi, çocuklarımıza iyi bir meslek kazandırmayı, iş güç sahibi yapmayı, okuma yazmayı bile öğretemiyoruz. Ve bu ayıp hepimizin!..

Okuma yazma oranları üçüncü dünya ülkelerinde düşük de biz de iyi mi? Fena sayılmaz ama hâlâ milyonlarca insanımız okuma yazma bilmiyor. Bilenler de aktif olarak kullanmıyor. Yani okumuyor, yazmıyor!..

İşte bu konudaki haber. Çarpıcı hem de çok çarpıcı ama hiç şaşırtıcı değil!

“Dünyada 781 milyon yetişkin kişinin okuma yazması bulunmazken, bu rakamın yaklaşık üçte ikisinin kadınlardan oluşması dikkati çekiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile bazı uluslararası araştırma kuruluşlarının raporlarında yer alan verilere göre, dünyada 486 milyon kadın ve 295 milyon erkek, 15 yaş veya üzeri olduğu halde okuma yazma bilmiyor.

Okuryazarlığı olmayanların yüzde 45’i Güney Asya’da, yüzde 27’si Sahra Altı Afrika’da, yüzde 10’u Doğu ve Güneydoğu Asya’da, yüzde 9’u Kuzey Afrika ve Batı Asya’da, yüzde 4’ü de Latin Amerika ve Karayipler’de yaşıyor.

Orta ve Doğu Asya ile Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişkinlerin neredeyse tamamı okuma yazma biliyor. Bu bölgelerin yanı sıra Latin Amerika ile Karayipler’deki okuryazarlık oranı da yüksek seyrediyor.

Afrika’daki bazı ülkelerde ise okuryazarlık oranının yüzde 50’lerin altında olduğu gözlenirken, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerindeki vatandaşların neredeyse tamamı okuma yazma biliyor.”

Bu ülkelerin refah düzeylerinin yüksek olması biraz da bu yüzden! Yani eğitim ile yaşam kalitesi arasındaki korelasyon tahminlerin çok üzerinde!..

Mutluluk sıralaması

BM tarafından yayımlanan Dünya Mutluluk Raporu da bu verileri pekiştiriyor!

Rapora göre, 156 ülke arasında 79. sıraya düştük.

Erkeklerin yüzde 51’i, kadınların ise yüzde 43’ü mutsuz.

Genç nüfusta bu oran yüzde 45.

Araştırmalar mutlu çiftlerin mutsuzlara oranla iki kat daha sağlıklı yaşadığını gösteriyor.

Peki ya siz mutlu musunuz?

Evet ise niye, hayır ise niye?.. Eminiz ki çok nedeniniz vardır ama en azından bazılarının etkisi çok daha az ya da çoktur.

Kimilerine göre, evde öğrenci ya da işsiz bir genç varsa, mutlu olmak mümkün değil!..

Özetin özeti: Mutluluğun da, refahın da, huzurun da, adaletin de yolu eğitimden geçiyor. Ne kadar iyi eğitim, o kadar güzel bir dünya!..

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp