Top
Sedat Ergin

Sedat Ergin

sergin1@hurriyet.com.tr

08/03/2019

İttifaklar arasında kritik bilek güreşi

İttifaklar arasında kritik bilek güreşi

Adana’yı her seçimde olduğu gibi bu kez de çekişmeli kılan temel etken, AK Parti önde olmakla birlikte, her siyasi partinin burada yerleşik, kuvvetli bir seçmen tabanına sahip olması. Bu durum TBMM’deki milletvekili dağılımına kısmen dengeli bir şekilde yansıyor. Adana TBMM’de AK Parti’den 5, CHP’den 4, İYİ Parti’den 2, MHP’den 2 ve HDP’den 2 milletvekili ile temsil ediliyor.

‘Cumhur ittifakı’ cephesinde AK Parti aday çıkarmayıp MHP’li başkan Sözlü’yü destekliyor. Sözlü, yaşamının son 20 yılı aktif belediyecilikte geçmiş bir şahsiyet. 1999’dan başlamak üzere üç dönem Ceyhan ilçesinin belediye başkanlığını yaptıktan sonra 2014 yılında büyükşehir belediye başkanlığına seçildi.

Sözlü’nün 2014’teki başarısını kısaca büyüteç altına yatırırsak, aldığı 414 bin oy (yüzde 33.51) partisi MHP’nin bu ilde genelde yüzde 20 dolayında seyreden oyunun yaklaşık 13 puan üstündeydi. Sözlü’nün iki yıl süreyle kapı kapı dolaşarak yürüttüğü kampanya sonucu hem CHP hem de AK Parti’den kendisine doğru anlamlı bir oy kayması yaşanmıştı.

Ceyhanlı Hüseyin Sözlü’nün karşısında bu seçimde Seyhanlı Zeydan Karalar var. Adana’nın merkezindeki Seyhan ilçesinin mevcut belediye başkanı olan Karalar makine mühendisi. Hem iş hayatı hem de sivil toplum alanında tecrübesi olan, CHP il başkanlığından ilçe belediye başkanlığına geçen örgütçü bir isim. Karalar, 2014’te bu ilçenin başkanlığına AK Parti ve MHP ile çekişmeli bir yarıştan sonra yüzde 31.7 oyla seçilmişti.

İttifakların güç denklemine baktığımızda şu gözlemleri öne sürebiliriz. AKP, 2010’lu yıllarda Adana’da 30-37 aralığında iniş çıkışlar gösteren bir parti hüviyetinde. MHP ise  son seçime kadar Sözlü’nün 2014’te yaptığı sıçrama hariç genelde yüzde 20 bandında yol almış. MHP, son seçimde İYİ Parti faktörü nedeniyle Adana’da oy kaybına uğrayarak yüzde 11.87’ye indi.

2018 genel seçimi sonuçları baz alındığında Adana’da ‘cumhur ittifakı’ yüzde 46’yı buluyor. Zaten aynı tarihte yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Adana’da Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 44 dolayında oy çıkması bu ilde ittifakın 2 puanlık bir kayba rağmen büyük ölçüde yürüdüğünü gösteriyor. Ayrıca Sözlü’nün adaylığı söz konusu olduğunda, AK Parti ile geçmişte yaşadığı gerilimlerin üzerine sünger çekildiği anlaşılıyor.

‘Millet ittifakı’na gelince... CHP ile İYİ Parti’nin 2018 Haziran seçimi itibarıyla oy toplamı yüzde 39’a yaklaşıyor. Bununla birlikte Sözlü, İYİ Parti içindeki MHP kökenli eski seçmenlerine de ulaşmaya, onları yanına çekmeye çalışacaktır.

Bu noktada Adana’daki sandık denkleminin kritik bir başka faktörünü de hesaba katmak gerekiyor: HDP... Son üç seçimde yüzde 11-14 aralığında seyreden HDP’li seçmenlerin tercihlerinin yönü de Adana’da sandıktan çıkacak sonucun şekillenmesi açısından bir hayli önem taşıyor.

Ekonomik koşullar ve adayların kampanyalarının etkisi gibi faktörler sandıkta her zaman yabana atılmaması gereken bir etkiye sahiptir. Bunlardan bağımsız olarak yalnızca yerleşik seçmen matematiği açısından baktığımızda, seçimin Adana’da iki ittifak arasındaki zorlu bir rekabete sahne olacağını söylemek hata olmaz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp