Top
Refika Birgül

Refika Birgül

info@refikaninmutfagi.com

11/06/2017

Bıçak mutfakta sizi rezil de edebilir, vezir de...

Bıçak konusu mühim. Çünkü yemek yapmayı eşi benzeri olmayan bir zevk haline de getirebilir, çekilmez bir çile haline de... Temelde bir mutfakta sahip olmanız gereken üç tip bıçak var: Şef bıçağı, ekmek bıçağı ve soyma bıçağı. Bunun dışındakiler ancak mutfakta çok zaman geçiriyorsanız gerekli. Aksi takdirde kalabalık yaratır. O altılı, onlu setler havalı durmakla beraber büyük zorunluluk değildir kesinlikle.

Bıçak mutfakta sizi rezil de edebilir, vezir de...

Bıçak seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

TOKALAŞIR GİBİ TUTUN

Çeliğin boyutu: Kimi bıçaklarda çelik boylu boyuncadır, kimisinde sapa biraz saplıdır. Boylu boyunca olanlar çok daha uzun ömürlüdür.

Çeliğin kalitesi: Paslanmaz diye satılıp paslanan pek çok bıçak var ne yazık ki. Çeliğin sertlik dereceleri vardır. Sert bir çelik zor körelir, biley daha uzun gideceğinden ömrü de daha uzun olur.

Bıçağın boyu: Bıçak insanın elinin bir uzantısı gibi olmalı. Onun için de uzun bıçaklar daha güçlü gibi gözükse de kullanamadığınızdan bir esprisi yoktur. İdeal uzunluk; dirseğinizden bileğinizi bir-iki parmak geçecek kadar olması..

Bıçağın ağırlığı: Bu, kişiden kişiye değişecektir. Ama ağır bıçaklar uzun kullanımda bileği yorar. Çeliği -genelde yumuşak çelik kullanıldığında- kalın tutarlar, kesimlerde yiyecekleri kalınlığından dolayı deforme de edebilir.

Denge noktası: Bıçağı tokalaşır gibi tutun. Rahat ettiğiniz pozisyonu aldığınızda bu noktayı tahterevalli ortası gibi serbest bırakın. Bıçak dengeliyse bu tutma şekli sizin için doğrudur. Değilse farkında olmadan her kesişte onu dengelemek için güç sarf edersiniz.

Bıçağın bileziği: Bilezik bıçağın sapının gittiği kısım. Kiminde yarım, kiminde tam oluyor, kimindeyse hiç olmuyor. Tam bilezikli bıçaklar daha sağlammış gibi gözükse de bıçağın akmasını, rahat kesip doğramasını engelleyebiliyor.

Bıçak mutfakta sizi rezil de edebilir, vezir de...

Bıçağınıza nasıl bakım yaparsınız?

KENDİNİZ BİLEYLEYİN

-- Makinede yıkamayın.

-- Uzun süre ıslak ya da deterjanda tutmayın.

-- Çekmecede diğer mutfak yardımcılarıyla sakladığınızda ucu ve ağzı zarar görebilir.

-- Muhakkak masatınız ya da bir biley taşınız olsun. Kendi taşınızla bilemek en güzeli.

-- Bıçağınızın cinsine ve kesmek istediğimiz malzemenin ne olduğuna göre değişecek olmakla beraber düşük açılar daha yumuşak malzemelerin kesimi için uygunken, 20-25 derece açıyla bileylenmek daha sert malzemeleri kesmekte daha kolay işleyecektir. Tek bir şef bıçağınız var ve masatınız da yoksa başka ve çeliği sert bir bıçağın sırtını kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz.

-- Bıçağınızın iki tarafını bileylemeyi da asla ve asla unutmayın.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp