Top
Mesude Erşan

Mesude Erşan

mersan@hurriyet.com.tr

21/01/2014

Hastalık sezonunda vücudunuzu sağlam tutun

Grip ve soğuk algınlığı vakalarının tavan yaptığı haftalardayız. Kime sorarsanız aksırıyor, tıksırıyor, ateşli...

Kapalı ve havasız ortamlara mahkûm olduğumuz kış aylarında hastalık etkenlerinden uzak durmak zor. Ancak vücudu sağlam ve dirençli tutup mikroorganizmalara yenik düşmemek mümkün.

Yeri gelmişken bir kez daha hatırlatayım. Sonbaharda grip aşısı yaptırmak alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri. Özellikle de 65 yaşın üstündeyseniz, kronik bir hastalığınız varsa, organ nakli olmuşsanız veya gebeyseniz. Yine risk grubundakilerin 5 yıl boyunca koruyan zatürree aşısı yaptırmaları da ağır seyredebilen hastalığa karşı korunmanın en etkili yolu.
Günlük yaşamda dikkat edeceğiniz birkaç nokta da daha ender hastalanmanıza yarayacak. İşte dahiliye uzmanı Dr. Emre Saygılı’nın önerileri:

BOL SU İÇİN EVİ HAVALANDIRIN

Bol sıvı özellikle su tüketin: Kışın sıvı tüketimi genellikle azalıyor. Ancak unutmayın ki enfeksiyon ve yüksek ateş durumunda yeterli miktarda sıvı tüketilmesi iyileşme sürecini hızlandırıyor. Kış mevsiminin sebze ve meyveleri bağışıklığımızı güçlendirmek için uygun. Her gün yeterli miktarda taze meyve tüketin.
Doktora danışmadan vitamin, bitkisel ürün almayın: Vitamin tabletlerinden çok dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Vücut kış aylarında kendini soğuğa karşı korumak için yağ dokusunu arttırmak istiyor. Bu yüzden genellikle iştahımız kışın açılıyor. Diyet konusunda da daha dikkatli olun. Düzenli tartılın, ideal kilonuzu koruyun. Birçok bitkisel ürün ilaçlarla etkileşime girebiliyor, doktor tavsiyesi olmadan kafanıza göre içmeyin.
Su ve sabunla barışık yaşayın. Sık sık el yıkama hastalık riskini azaltıyor. Mikropların taşınmasında eller önemli bir bulaşma yolu. Sık sık el yıkayarak birçok hastalıktan korunmak mümkün. Özellikle dışarıdan, toplu taşıma araçlarından eve gelindiğinde öncelikle ellerin yıkanması gerekiyor.
Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın: Kışın sürekli kapalı ortamlarda bulunulduğu için kaloriferler nedeniyle iyice kuruyan ev havasını dengelemek için evlerin havalandırılması önemli.

EGZERSİZE DEVAM

Soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat! Kışın hastalıklardan korunmak için doğru giyinmek çok önemli. Birçok soğuk algınlığı ilacı, özellikle yaşlı hastalarda çarpıntı, tansiyon yüksekliği, prostat problemlerine neden olabiliyor.
İşte her derde deva ilaç: Düzenli yürüyüş ve egzersiz. Kış ayları güneşin erken batması, havanın genelde kapalı olması duygu durumunu da olumsuz etkileyebiliyor. Bunun için havanın güneşli olduğu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu dönemde yürüyüş ve egzersizlere devam edilmesi önemli.
Uykudan fedakârlık etmeyin: Düzenli ve kaliteli bir uyku da hastalıklardan korunma ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardan.

Hemen antibiyotiğe sarılmayın

Doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması çok önemli. Üst solunum yolu hastalıklarının çoğundan virüsler sorumlu. Antibiyotiklerse virüsler üzerinde etkili değil, bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı, mikroplarda direnç gelişimine sebep oluyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp