Top
Mesude Erşan

Mesude Erşan

mersan@hurriyet.com.tr

14/06/2015

Gizli salgın Lyme

Lyme, Türkiye'de adı yeni yeni duyulan bir hastalık olsa da pek çok ülkede özel klinikleri kurulan bir hastalık. Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Kurucu Başkanı Biyolog Prof.Dr. Barbaros Çetin, 'Borrelia Burgdorferi' bakterisinin yol açtığı Lyme hastalığının gizli bir salgın olduğunu söylüyor. Türkiye'de son yıllarda yapılan ve bilimsel dergilerde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre bazı alanlarda kenelerin yüzde 44-95.8'inde Lyme'ye yol açan bakteri saptandı. Bakteri kenelerin yanı sıra sivrisinek, bit, pire, örümcek, ısıran sinekler ve at sineği sokmasıyla bulaşabiliyor. Ayrıca anneden karnındaki çocuğa, cinsel yolla, kan ve organ nakliyle, tükürük ve gözyaşıyla da geçebiliyor. Bakteri en çok orman/koyun kenesi aracılığıyla yayılıyor.

 

Lyme'den korunmak için:

-Sivrisinekler akşam karanlığı ve sabaha karşı saldırıya geçer. Uzun kollu ve paçalı giyinmek, cibinlik kullanmak ve çevrede durgun sular bırakmamak alabileceğiniz en basit önlemler.
-Sivrisinek kovucular kullanın.
-Sivrisinekler fesleğen, reyhan gibi kokulu bitkilerden hoşlanmıyor. Yakın çevrenizde, balkon, pencere önünde bunlara bakmanız bir nebze girişlerini engelleyebilir.
-Yaşadığınız veya tatil yaptığınız alanlarda sivrisinek vs. varsa cam, kapıdan girmelerini engelleyecek bariyerler yapın.
-Kenenin etkin olduğu dönemlerde bol bulunabilecekleri alanlarda bulunmaktan kaçının.
-Kene riski olan yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler giyin. Uzun çorap, bot, uzun pantolon giyerek pantolonu çorabın ya da botların içine, tişörtün alt kısmını da pantolon içine sokun.
-Kenenin görülmesini kolaylaştırdığından açık renkli giysiler tercih edin.
-Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu sürün. Hiç olmazsa birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engeller.
-Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi de etkili korunma yöntemlerinden.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp