Top
Bünyamin Gezer

Bünyamin Gezer

bgezer@hurriyet.com.tr

28/03/2014

Common sense

COMMON Sense” UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg hakemlerimize ders vermeye başladığı andan itibaren hakemlerimize dolayısı ile futbolumuzun içine giren sihirli kelime.

Bir çok sözlük anlamı var; sağduyu, akla uygun kararlar verme yeteneği, günlük yaşamda iyi yargılama gücü gibi... Ama en dikkat çekicisi “Verdiği yargılardan her zaman doğruluk beklenmez.” Uilenberg, özellikle yukarıda belirttiğim kelime anlamlarının en dikkat çekicisini hakemlere öğretmeye çalıştı. Verilen kararları futbolcular başta olmak üzere kulübedeki teknik heyetin, tribünde ve televizyonlarda izleyenlerin, yani kamuoyunun da kabul etmesi gerektiği konusunda Türk hakemlerini daima uyardı. Dakika ve skorun maç yönetimindeki önemine hep dikkat çekti. Bu hafta Süper Lig’de iki önemli maç oynandı. Beşiktaş-Akhisar ve Gaziantep-Fenerbahçe maçları...Tesadüf ki müsabakaların hakemlerinin ikisi de FIFA kokartlı ve pozisyonlar olduğunda skorlar 3-0. Hem Beşiktaş, hem Fenerbahçe galip ve maçların son dakikaları. Futbol 90 dakika desek de sonuçların değişmesi veya beraberlik yakalanması bile neredeyse imkansız. Akhisar kalecisi Emrah gole giden rakibini ceza sahası dışına çıkarak düşürüyor Hakem Bülent Yıldırım dakika ve skoru düşünüyor, faul kararı vermiyor. Faulü verse net kırmızı kart çıkacak. Kaleci Emrah bir sonraki hafta oynanacak Rizespor maçında oynayamayacak. Hakem, izah edemeyeceği bu pozisyondan sonra iyi götürdüğü müsabakayı kötü bitiriyor. Diğer pozisyonda ise Binya’nın Webo’ya elle bir teması var ve Webo yerde kalıyor, faul kararı dahi tartışılır. Hele bir de Caner’in Gaziantepsporlu Mustafa’ya ceza sahası içindeki temasına devam demişken, Hakem Halis Özkahya Binya’nın hareketine faulü çalıyor ve ikinci sarı karttan atıyor. Atmasa ne olur kimse pozisyonu konuşmaz yorumlamaz bile. İki farklı pozisyonda da hakemler kendi hatalarından dolayı yok yere eleştiri aldı. “Common sense”yi iyi anlamış olsalar, Kaleci Emrah dakika skor ne olursa olsun atılır, Binya ise sahada kalırdı. Eminim, Uilenberg nisan ayındaki seminerde bu pozisyonları görünce çok sinirlenecek ve hakemlerine “Öğrettiğim bu muydu!”  diyecek.

KANLI FORMA

SORU:
Bir oyuncunun formasına kan bulaştı ise bu forma ile maça devam edebilir mi?
CEVAP:
Futbol Oyun Kuralları Kitabı Kural-5 (Hakem) sayfa 73’te bu konuya açıklık getirilmiştir. “Bir yaradan dolayı kanaması olan bir oyuncu, oyun alanını terk etmelidir. Hakem, kanamanın durduğundan emin olana kadar geri dönemez. Üzerinde kan olan giysiyi oyuncunun giymesine izin verilmez.
SORU:
Oyuncunun giyecek başka bir forması kalmadıysa ne yapılması gerekir?
CEVAP:
Oyuncuya takımının yedekte bulunan herhangi bir oyuncusunun forması ters giydirilir, müsabakaya devam etmesi sağlanır. (Üç oyuncu değişiklik hakkını kullanmış ve kalecisi atılmış takımın bir oyuncusunun kaleye geçerken kaleci formasını ters çevirip giymesi gibi) Hakem bu durumu raporunda belirtir.

NOT: “Yedek forması kalmayınca, teknik direktör Bilic, Mustafa Pektemek’i değiştirmek mecburiyetinde kaldı” şeklinde yapılan haberleri okuduğumdan dolayı bu hatırlatmayı yapmak zorunda kaldım. Kaldı ki yapmış olduğum araştırmaya göre, Bilic temiz forma kalmadığından dolayı değil, taktiksel oyun gereği bu değişikliği yapmış.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp

Yazarın Diğer Yazıları