Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

30/04/2020

Hava köprüsüyle turist getirmek

Dubrovnik’in turist kalabalığından bıktığı için özellikle kruvaziyerle gelen tatilcileri kelle sayısıyla karaya çıkardığı günleri de biliyoruz ama korona günlerinde işler değişti. Hırvatistan önümüzdeki yaz aylarında, salgında ağır yara alan İtalya ve İspanya’ya alternatif güvenli tatil bölgesi olmak üzere pozisyon alıyor.

Hırvatlar epidemiyologlarla oturup virüsten korunma garantili dış turizm stratejileri geliştirmişler. Yunanistan da koronadan arındırılmış imaj peşinde ama somut bir planı yok. İtalya şu anda yabancı turiste hazırlanmaktan çok uzakta. İspanya Hükümeti, “Yeterli güvenlik henüz mevcut değil, turistik ve kültürel faaliyetler ancak yıl sonunda başlayabilir” diyor. Yaz sezonunda 17 milyon yabancı turist ağırlayan Fransa’da da otellerin ne zaman açılacağı belli değil.

Hırvatistan, diğer birçok AB ülkesinin aksine pandemi önlemlerinde erken davrandı; çok sıkı sokağa çıkış kısıtları uygulayıp, ekonomik faaliyetleri geniş çapta sınırladı. Neticede 59 ölüm vakasıyla platoya geçti. Koronavirüsle mücadelede başarılı görülen Almanya ile kıyaslamak gerekirse; Hırvatistan’da her bir milyonluk nüfusa 14 ölü sayısı düşüyor, Almanya’da ise 76. Mayıs ayında ilk normalleşme adımlarını atmaya hazırlanıyorlar. Dükkanlar açılacak, hizmet sektörü iş başı yapacak, trafik akışına izin verilecek. 11 Mayıs’tan itibaren otellerde yabancı turistleri ağırlamaya başlayabileceklerini söylüyorlar.

Adriyatik kıyısında Opatija'nın normal zamanlar plajı, balık istifi...

Ekonomiyi rayına oturtmak için dış turizmi açmaya mecburlar. Hırvatistan Turizm Bakanı Gari Cappelli, en çok turisti gözlerine kestirdikleri Almanya’nın medyasına anlatmış; “Sıkı kontrollerle yeni bir bulaş dalgasını önleyeceğiz, Avrupa’nın bu yaz bizde tatil yapmasını istiyoruz” diyor. Hedef, geçen yılki turizm gelirlerinin en azından dörtte birine ulaşabilmek. Yılda 12 milyar Euro’luk turizm geliri, Hırvatistan’ın gayrı safi yurt içi hasılasının beşte birini oluşturuyor; bunun 10 milyar Euro’luk kısmı da dış turizmden elde ediliyor. Yan sektörler de etkileneceği için Hırvatistan’ın turist çekmesi şart. Ama nasıl? Sınırlar ne zaman açılacak? Avrupa Birliği turistik hareketler için ortak karar alabilecek mi?

EĞER AVRUPA’DA SINIRLAR AÇILMAZSA

Cappelli, “Ortak karar alınamazsa, tek tek ülkelerle anlaşmaya vararak kendi planlarımızı uygulamaya koyarız” diyor. AB ortaklarından Slovenya, Macaristan, Çekya ve Avusturya ile birebir görüşmelere başlamışlar. Almanya ile de görüşmek istiyorlar, çünkü geçen yılki Alman turist sayısı 3 milyon. Plana göre yabancı turist önce kendi ülkesinde test yaptırıp virüs negatif raporu alacak. Turistleri taşımak için de Hırvatistan Havayolları hava köprüsü kuracak. Kendi araçlarıyla gelecekler için ise üçüncü ülkelerle anlaşmaya varıp karayolu koridorları oluşturacaklar. Turistler bu koridorlar boyunca benzin alıp ihtiyaç molası verebilecekler. Diğer AB ülkeleriyle coğrafi yakınlığı bakımından karayolu avantajlı bir seçenek. Tatilde virüs kapma ihtimaline karşı da sağlık sisteminin yeterli olduğuna dair güvence veriyorlar.

TURİSTLER ARTIK “WELCOME”

"Tourist go home..." Barcelona, Venedik, Dubrovnik sokaklarında çok sık rastlanıyordu.

Korona sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak deniyor ya, Hırvatistan tipik örnek. Geçen yılları hatırlıyorum. Gemi dolusu günübirlik turistten gına gelmişti Dubrovnik’e. Çünkü bunların yerel ekonomiye fazla katkısı yoktu. Turistler geceyi gemide geçiriyor, kumanyasını yanında getiriyor, birkaç saat kaldıktan sonra çöplerini bırakıp gidiyorlardı. Game of Thrones orada çekileli beri yabancı ziyaretçi sayısı artan Dubrovnik’te bir turist günde ortalama 160 Euro bırakırken, gemiden inen ortalama 24 Euro harcıyordu. Bir yılda gemilerle gelenlerin sayısı 800 bini buluyordu ve kentin dar sokaklarında işgalci gözüyle bakılıyordu bunlara. Dubrovnik’in özgün Ortaçağ mimarisi de zarar görüyordu. UNESCO, kenti Dünya Mirası listesinden çıkarma uyarısında bulununca, günlük turist sayısı 8 binle sınırlandırılmıştı.

Turiste boğulduğu günlerde Dubrovnik...

Hırvatlar, Avrupa’nın en gezgin milleti Almanları gözlüyor ama Almanya’da daha çok iç turizme yönelik planlar dikkat çekiyor. Schleswig-Holstein ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletleri kuzey kıyılarında yaz tatili için yerli turist çekmeye çalışıyor. Önümüzdeki 4 Mayıs’ta yelken, golf ve tenis sporlarına açılıyor bu iki eyalet. Fakat tartışmalı, erken bulanlar var. “Polonya ve Danimarka’nın da çok güzel sahilleri var” içerikli yazılar kaleme alınıyor medyada.

Bu arada pandemi krizi nedeniyle iş ve gelir kaybının turizmi lüks haline getirdiği de belirtiliyor. Der Spiegel, “Antalya’da haftalığı 199 Euro’dan apart-otel tatili yapmak artık hayal” diye yazıyor. Sosyal mesafe nedeniyle ulaşım ve otellerde kapasiteler daralacağı için fiyatların artacağı hesaplanıyor.

VAKA SIFIR ÜLKELERLE KAPILAR AÇILACAK

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kapasiteyle ilgili açıklamayı yaptı geçenlerde; “Gidişatta sıkıntı yaşanmazsa mayıs ayı sonu iç trafik başlayacak. Kontrollü iç hat uçuşlarıyla turizm sezonu açılacak. İlk olarak oteller yarı kapasiteleriyle hizmet verecek. Sahillerdeki şezlong sayıları azaltılacak. Otellerdeki açık büfeler açılmayacak" dedi. Bakanın açıklamasına göre sertifikasyon kurulunun belirlediği bu kurallara uyan konaklama tesislerine sertifikasyon verilecek. Şehirlerarası seyahat ve iç hat seferleri de bu dönem başlayacak. Vaka açısından sıfır olan ülkelerle karşılıklı olarak kapıların açılabileceğini de ekledi Ersoy. 

İtalyan firmasından, plajlarda virüse karşı pleksiglas siperlik tasarımı.

Geçen yıl toplam 51.7 milyon turistle 34.5 milyar dolarlık gelire ulaşılmıştı. İlk sırada 7 milyon ziyaretçiyle Rusya, ikinci sırada ise 5 milyon turistle Almanya geliyordu. Bu iki ülkeyi Bulgaristan, İngiltere ve İran izliyordu. Antalya 2019 yaz sezonunda 12.8 milyon turistle rekor kırmıştı. Yarı kapasiteyle olsa da Rus ve Alman turistler hava köprüsüyle yeniden Antalya’ya getirilebilir.

BU YAZ GEÇEN YAZ GİBİ OLMAZ AMA DENİZ SERBEST

Bütün bu tatil planları arasında geriye şu soru kalıyor: Deniz ve havuzdan koronavirüs bulaşır mı? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara net konuşuyor; "Deniz suyu virüs bulaştırmaz. Hastalık havuz suyuyla da bulaşmaz…” Ama aradaki mesafeye dikkat edilecek. Öyle geçen yazlarda olduğu gibi plajlarda iç içe geçmek yok.

Otellerin lokanta kısımlarında masaların, sandalyelerin arası açık olacak. Belki çapraz oturulacak. Daha sonra risk azalırsa, “Bir masada dört kişi oturabilir” diyebilecekler. “Ama bunu demek için elimizdeki verilere bakacağız. Kontrollü bir tatile gideceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Bu ‘bitecek’ anlamına gelmesin. Bir miktar rahatlamamız olacak sadece” diyor hoca.

YORUMLAR Yorum kurallarını okumak için tıklayınız! GÖNDER YAZARIN DİĞER YAZILARI 65 yaş üstüne yasak mahkemelik Yayın Tarihi: 28/04/20 16:44 “Maskeyi zorunlu yapmayın, yoksullara da kalsın” Yayın Tarihi: 25/04/20 17:05 Koronadan en yüksek ölüm oranı Belçika’da - peki neden Yayın Tarihi: 23/04/20 16:40 Sokağa çıkmadan serçeleri dinlemek Yayın Tarihi: 20/04/20 16:46 Pandemiyi neden kadın liderler daha iyi yönetiyor Yayın Tarihi: 18/04/20 17:24 YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp