Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

23/09/2019

Merkel ile halefi neden ayrı uçtu?

BM İklim Eylem Zirvesi bugün başlıyor. Zirvenin en sırtı sağlam lideri hiç kuşkusuz Almanya Başbakanı Merkel; dört yıl için 54 milyar Euro’luk devasa iklim yatırım paketiyle gidiyor New York’a.

Büyük Koalisyon’un üzerinde anlaştığı plan, 2030 emisyon hedeflerinin tutturulması için karbon fiyatlandırmasını da içeriyor. Ulaşım ve konut sektöründe “Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi” kurulup, 2021 itibariyle sabit karbon fiyatına geçiliyor; CO2’nin tonu başına 10 – 35 Euro arasında fiyat belirlendi. Bu fiyatlandırma ile benzin 15 cent kadar zamlanacak, evlerdeki ısınma sistemlerini güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame etmeyen her vatandaş karbon ayak izinin bedelini ödeyecek. Doğalgazla ısınan ortalama 160 m²’lik bir konut için yıllık karbon cezası 50 Euro kadar olacak.

Ayrıca karbon emisyon hacminin daraltılması amacıyla uçak biletlerinde fiyat artışı ve demiryolu ulaşımına vergi muafiyeti de söz konusu.

Tam da bu noktada Alman medyasının kurcaladığı bir mesele var. Merkel ve müstakbel başbakan adayı olarak halefi ve halen Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer dün ABD’ye yarım saat arayla, ayrı uçaklarla uçtular. Doğal olarak, “İklim paketini açıkladıktan iki gün sonra karbon canavarı uçakları neden ikilediler de, birlikte gitmediler?” sorusu çıktı ortaya.

Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU liderliğini geçen yıl Angela Merkel'den devralmıştı.

Oysa ikisi de Amerika’nın doğu yakasına gidiyordu; Merkel New York’a, AKK da ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile görüşmek üzere Washington’a. Aslında Merkel ve partisi CDU’nun lideri Kramp-Karrenbauer’in Amerika’ya Başbakanlık uçağı Airbus A340 ile gidişi planlanmıştı. Uçak Merkel’i New York’a bıraktıktan sonra başkente devam edecek ve AKK, heyetiyle birlikte tarifeli seferle Almanya’ya dönecekti. Hatta biletleri bile alınmıştı. Ancak Bild am Sonntag’ın haberine göre, mevcut başbakanla müstakbel başbakan adayının aynı uçağa binmesi hem Başbakanlık hem de Savunma Bakanlığı’nca benimsenmedi. Nitekim Kramp-Karrenbauer, Hava Kuvvetleri’ne ait A310 nakliye uçağıyla yola çıktı.

Bir bakanlık yetkilisi, “Uçuşları optimal şekilde planlamaya çalıştık. Ancak farklı programlar ve delegasyonların boyutu dikkate alınınca olmadı” dedi. Merkel’in uçağında Kalkınma Bakanı Gerd Müller ile Çevre Bakanı Svenja Schulze’nin de bulunması nedeniyle yer sıkıntısı olduğu gibi bir bahane ileri sürülse de bu gerekçeler Alman medyasınca tatmin edici bulunmadı. Yer sıkıntısı olamazdı, çünkü Başbakanlık uçağı 120 kişilikti ve Merkel’in heyetinde sadece 55 kişi bulunuyordu. AKK ise sadece 15 kişilik heyetiyle 200 kişilik askeri nakliye uçağına binmişti.

Kaldı ki, Merkel’in uçağı için New York’ta park alanı yoktu, dolayısıyla zaten Washington’a devam edip orada beklemek zorundaydı.

Merkel'in uçağı Airbus A340'ta Savunma Bakanı'na neden yer yok?

Karbon yükünün yanı sıra uçuş maliyet hesapları da ortaya dökülmeye başladı. Der Spiegel’in haberine göre hükümet üyelerinin bir saatlik uçuş 24 bin – 35 bin Euro’ya mal oluyor. Kramp-Karrenbauer için ayrı bir uçak tahsis edilmesi en az 360 bin Euro’luk ek masraf çıkarıyor.

Bütün bu hesaplamalara karşın, “Acaba güvenlik nedeniyle mi aynı uçağa binmediler?” diye soran çıkmadı.

YEŞİLLER MEMNUN DEĞİL

New York’taki iklim zirvesinden, küresel sıcaklık artışının 2030 itibariyle 1.5 derece sınırında tutulması için somut adımlar bekleniyor. Özellikle Çin’e yönelik bir beklenti var. Yerkürenin bir numaralı karbon sorumlusu Çin ve dördüncü sıradaki Hindistan, ‘gelişmekte olan ülke’ kategorisinde oldukları gerekçesiyle 2020 itibariyle zengin ülkelerden yılda 100 milyar dolarlık yardım taahhüdünü yerine getirmelerini istiyor.

Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya, Şili ve Finlandiya gibi ülkeler aldıkları somut önlemlere ilişkin açıklamalar yapacaklar zirvede.

20 Eylül'deki iklim grevine dünya çapında yüz binler katıldı.

Almanya, 54 milyar Euro’yu bulan iklim eylem planında 2030’e kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyor. Elektrikli araç alımlarında teşvik uygulanacak ve şarj istasyonu sayısı da ülke çapında 1 milyona çıkarılacak, benzinli araçlara karbon vergisi gelecek.

Paket çok iddialı görünse de Alman Yeşiller’i memnun edebilmiş değil. Partinin eş başkanı Annalena Baerbock, planın Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen kriterleri yerine getirmek için yeterli olmadığını, ulaşımda fosil yakıtları tamamen ortadan kaldıracak değişiklik önergeleriyle Eyaletler Meclisi Bundesrat’ta mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp