Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

15/06/2009

Kaybedenler ayakta:'Kahrolsun diktatör'

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Musevi'nin 'Diktatörlüğe ve hileye teslim olmayın' sözleriyle ateşlenen taraftar kitlesiyle polis arasındaki çatışmalar tüm başkente yayıldı

AHMEDİNEJAD'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi, adaylarını çılgınca destekleyen Mir Hüseyin Musevi yanlısı gençler arasında büyük hayal kırıklığı yarattı. Ahmedinejad'ın yüzde 62.6, Musevi'nin ise yüzde 33.75 oy aldığı belli olduktan sonra ve Musevi'nin bazı oyların çalındığını iddia ettiği ortamda, dün öğle saatlerinde gençlerle polis arasmda çatışma çıktı. Yaya polis yaya gençleri, motosikletli polis de motosikletli gençleri kovaladı. Biz de kenti boydan boya geçen 18 km'lik Veliez Caddesi'nin Zerdüşt Caddesi'yle kesiştiği noktada o arbedenin içine düştük. Caddenin yukarısından "Kahrolsun diktatör" sloganları ve çığlıklar atarak yürüyen gençler, kendilerini durdurmaya çalışan polise taşlarla saldırdı. Motosikletlere birer ikişer binmiş gençler de aşırı hızlı bir şekilde olayların içine dalınca, müthiş bir kovalamaca yaşandı ve polis copla müdahale ederek gençleri dağıttı.
Kampanyanın son gecesine kadar, reformcu Musevi'nin yeşil rengiyle donanmış gençler adaylarım büyük bir coşkuyla desteklemişlerdi. Hatta, seçim gecesi, iki aday arasında zafer düellosu yaşanırken, Musevi'nin kazanacağından emin olan gençlerin, tek tük de olsa Tahran sokaklarından "Ahmedi bay bay..." sesleri yükseliyordu. Ancak Ahmedinejad "bay bay" demedi, yerinde kaldı.

'TESLİM OLMAYIN' ÇAĞRISI

Sonuçların kesinleşmesinin ardından bir açıklama yapan Musevi, seçimlere hile kanştırıldığını öne sürerek, 'manipülasyonlara boyun eğmeyeceğini söyledi ve taraftarlarını 'diktatörlüğe ve hileye teslim olmamaya' çağırdı. Ardından binlerce Musevi taraftarı, Tahran sokaklarına çıkarak, polis ve Ahmedinejad destekçileriyle çatışmaya başladı. Olaylarda çok sayıda kişi yaralanırken, göstericilerle güvenlik güçleri arasmda kovalamacalar yaşandı. Polis, aralarında İçişleri Bakanlığı'nın da bulunduğu kamu binalarının olduğu Arjantin ve Tedris gibi caddeleri trafiğe kapattı.

BATI MEDYASINI SUÇLADI !

Ahmedinejad ise, televizyondan yaptığı konuşmada, yabancı basında seçimlere ilişkin çıkan haberlerin İran halkına zarar verdiğini söyledi. Seçim sonucunu, 'İran'ın hem içindeki hem de dışındaki propaganda tesislerinin harekete geçtiği bir zamanda büyük bir zafer' olarak tanımlayan Ahmedinejad, halkı sonuçlara saygı göstermeye çağırdı.

Bakalım Obama değişebilecek mi?

ÖNCEKİ günkü seçimde İran halkından 4 yıllığına daha vize alan Ahmedinejad yönetimi, ABD'ye ilk mesajını verdi:
"Obama, değişim ve yes we can (evet yapabiliriz) sloganıyla göreve geldi. Bakalım değişebilecek mi? Sözleri taktik mi stratejik mi göreceğiz. Obama'yı ilgiyle izliyoruz. Biz seçim yaptık ama, bir seçimle temel çizgi değişmez."
ABD Başkanı Barack Obama, canlı seçim kampanyası ortamına bakarak "İran'da değişim mümkün"demişti. Tahran'dan da Obama'ya aynı yönde cevap geldi. Bir grup Türk gazeteciyle görüşen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşgai, dış politikada temel çizgilerin yakında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından açıklanacağını belirtmekle birlikte bazı mesajlar verdi: Obama, change (değişim) ve yes we can (evet yapabiliriz) sloganlanyla göreve geldi. ABD, Bush'tan sonra tabii ki değişmeye mecburdu. Her şeyin eskisinden farklı olduğunu kabul ediyoruz, Obama'yı ilgiyle izliyoruz. Bakalım değişebilecek mi? Söyledikleri taktik mi, stratejik mi?
Kaşgai, Ahmedinejad'ın dış politikada eleştirildiği ortamda yeniden seçilmesinin içeride sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda da, "Nükleer program konusunda bütün adayların söylemi aynıydı. Çünkü bu milli güvenlikle ilgili bir mesele" dedi. Halkın, Ahmedinejad'ı nükleer politikasından ötürü de desteklediğini söyleyen Kaşgai, "Biz nükleer enerjiyi banş için istiyoruz. Batı boşuna meraklanıyor. Natanz'daki nükleer tesiste her yerde kameralar var. Kontrol altında, atomun bir gramı bile tespit edilebilir" diye konuştu.
Kaşgai Türkiye - İran ilişkileri konusunda da, "Biz aile gibiyiz. Ara sıra küçük sorunlan olan, ancak ortak çıkarlarda birleşen bir aile" dedi.

TEPKİLER

• Beyaz Saray, hile iddialarını yakından takip ettiklerini açıklarken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, seçim sonucun İran halkının isteklerini yansıttığını ümit ettiklerini belirtti.
• AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, seçim sonuçlanna saygı gösterdiklerini belirtti.
• İsrail Başbakan Yardımcısı Sivan Şalom, seçim sonucunun, İran'ın özgür dünya ile gerçek bir diyalog kurmaya hazır olduğuna ve nükleer programını durduracağına inananların yüzünde patlayan bir tokat olduğunu' söyledi.
• Ahmedinejad 'ın seçim zaferine ilk kutlama, Venezuela lideri Hugo Chavez'den geldi. İran liderini telefonla arayan Chavez. Ahmedinejad'a seçilmesinden dolayı kendisi ve Venezuela halkı adına tebriklerini sundu.

Cep sansürü

• Yüzde 85 gibi rekor bir katılım oranıyla gerçekleşen seçimlerin ardından cep telefonu şebekelerinde yaşanan sorun dün de sürdü. Şebekelerini Musevi yanlılarının haherleşme yöntemi olan SMS sistemini devre dışı bırakmak için kesildiği iddia edildi.

'İran kedi gibidir, bütün organları eşit oy verdi'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kaşgai, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ülkedeki her etnik kökenden eşit düzeyde, yüzde 60 civan oy aldığını belirterek, bunun da ülkede hiçbir şekilde bölünme olmadığını gösterdiğini söyledi. Ahmedinejad'a Azerbaycan ve Kürdistan eyaletlerinde Türk'ü ve Kürt'üyle herkesin oy verdiğini anlattı ve şu benzetmeyi yaptı: İran'da, Kaşgai, Bahtiyari, Türk ve Kürt iyi anlaşır. Bilirsiniz İran kediye benziyor. Azerbaycan başı, Tahran ve Isfahan kalbi, Belucistan bacakları, Kürdistan da göğsüdür.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp