Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

06/05/2020

Kuaföre-berbere gitmek, denetimli serbestlik gibi olmalı

Udo Walz’ın tespitlerine göre korona günlerinde kadınların iki santim dibi gelmiş. Dibinin gelmesini online boya siparişi ve kendi marifetiyle giderenler de becerememiş. Alman üstat öyle diyor.

Ben ikinci gruba dahilim ama gayet becerikli boyadığımı düşünüyorum cappuccino kahve tonuyla. Hatta ikinci kutu da hazır bekliyor; açık kestane dore… Çünkü 11 Mayıs’ta kuaförlere hücum ihtimali şimdiden ürkütüyor. Eski normalin çaçaron küçük kalabalıklarına bile tahammül edemeyen biri olarak, kuaförde yeni hayata başlamak için ortamın yatışmasını beklemeyi tercih ediyorum.

Berlin’in sükseli caddesi Ku’damm’da ve diğer birkaç semtte salonları bulunan Udo Walz ünlülerin kuaförü olarak ünlü olduğundan ne dediği önemli. Ünlüler dediysek ta Claudia Cardinale zamanlarından Romy Schneider, Naomi Campbell ve bugün Başbakan Merkel’e kadar uzanan bir skala. Zamanında Sophia Loren’e mizampli de yapmış, Mick Jagger’ın saçını da kesmiş. Hollywood ahalisinden Gwyneth Paltrow ve Julianne Moore ile yakın arkadaş. Bugün 75 yaşında ve halen aktif, dolayısıyla 4 Mayıs itibariyle Walz’ın salonları da açıldı. Ve iş başında ilk izlenimleri sorulunca dedi ki; “Müşterilerin çoğunun iki santim dibi gelmiş. Bazıları saçını kendi kendine kesmeye ya da boyamaya çalışmış ama çoğu becerememiş. Karantina günlerinde müşterilere telefonla anlattım yapacaklarını fakat olmamış…”

Şöhretlerin kuaförü Udo Walz.

11 Mayıs’ta kuaför ve güzellik salonları açıldığında korona günlerinde yeni hayatla tanışacak, kuralları ve ne kadar uyulduğunu da göreceğiz. Almanya bu testi önceki gün itibariyle yaşamaya başladı. Bir buçuk aydır kapalı olan kuaförlere maskeyle ve form doldurarak adım atılıyor. Yedi sayfalık kapsamlı bir yönetmelik hazırlanmış. Takip açısından müşterilerin kimlik ve iletişim bilgilerini bırakması gerekiyor. Yeni kurallara göre çalışanlarla müşterilere maske zorunluluğu var. Fiziksel mesafe için birer koltuk boş bırakılıyor, her müşterinin halktığı yer dezenfekte ediliyor. Şimdilik kaş alma, sakal tıraşı yasak. Sadece boya ve kesmeye izin var. Saçımı evde yıkayıp geldim faslı da bitmiş. Gelen her müşterinin önce saçını yıkatması gerekiyor. Ayrıca kahve, gazete-dergi ikramı da yasak bulaş ihtimaline karşı. Hatta su bile yok. Fakat Alman Yayıncılar Birliği itiraz etti, “Hijyen kuralları yerine getirildikten sonra müşteriler gazete okumaktan men edilemez” diye açıklama yaptı.

AA'dan Almanya'da iş başı yapmış berber fotoğrafı. Fakat kural ihlali var. Berberde maske hatalı, müşteride hiç yok!

Hamburg’tan Berlin’e birçok kentte bazı kuaför salonlarında ancak iki hafta sonraya rezervasyon yaptırılabiliyormuş. Açılma günlerini beklerken randevu alanlar kapasiteyi doldurmuşlar. Hatta bazı gözde salonlarda haziran ortasına kadar rezervasyonlar dolmuş. Ama Udo Walz’ın sitesinden baktım, 12 Mayıs Salı günü saat 11.00’de “şampuan, kesme ve fön” randevusu alabiliyorum; 95 Euro’ya.

Bazı küçük işletmeler de iflasın eşiğine gelmiş. 240 bin çalışanı bulunan sektörün yıllık ciro hacmi 6.7 milyar Euro. Kişi başına 28 bin Euro düşüyor, adil paylaşım varsa! Maske, eldiven, galoş ve dezenfektan gibi ek giderler yüzünden kuaför ve berberlerde fiyat artışları da bekleniyor. Ancak devlet ve esnaf odası tarafından bir düzenleme yapılmamış, her işletme kendi fiyatlarını belirleyecek. Korona kurallarına uymayanlara da 500 Euro para cezası söz konusu.

Muhabbeti seven berberler bütün gün ağzında maske nasıl espri patlatacak önemli bir problem. Çünkü cerrahi maskeler sıcakta boğucu olabilir, nefes alıp verdikçe ıslandığından 2-3 saatte bir değiştirmek gerek. Bir de gözlüklüysen camda buğu yapıyor. Telle burnun üst kısmından kapatırsan sorun yok. Ama bana iki kez gelen kodla aldıklarımda tel yok, mecburen gözlüğün altına kıstırıyorum maskeyi ki buğu olmasın.

SEVİL BERBERLERİ AÇILDI

Almanya 165 bin Covid-19 vakası ve yaklaşık 7 bin ölümle, Fransa, İtalya ve İspanya’ya göre çok daha iyi bir pandemi yönetimi gösterdi; virüsün üreme sayısını 0.7’ye kadar geriletmeyi başardı. Dikkatli adımlarla bazı okullarla mağazaları, müze, galeri ve ibadet yerlerini de açtı. İspanya, 25 bini aşkın ölümle büyük kayıp verdi. Çok sıkı karantina sayesinde bir günde bine kadar yükselen kayıp sayısını yüzlere kadar indirebildi. Sadece markete ve işe gitmeye, kapı önüne çıkmaya izin vardı. Önceki gün azıcık açıldılar. Barcelona’nın sahil şeridi koşuya, yürüyüşe çıkanlarla doldu taştı. Kafe ve barlara dış mekanda yüzde 50 müşteri izni var. Mekanı 400 m²’den küçük dükkan, butik ve ayakkabıcılar önceden telefonla randevu almak kaydıyla müşterilere hizmet vermeye başladılar. Maksat, küçük esnaf belini doğrultabilsin. Butiklerde prova kabinleri her müşteri çıktıktan sonra dezenfekte ediliyor, denediği kıyafet de öyle.

Kuaför, güzellik salonları ve berberler de karantinayı esnetme planına dahil. Maske, galoş, eldiven ve her müşteri sonrası dezenfeksiyon zorunluluğuyla açıldılar. Madrid’de bazı kuaförler bir hafta sonraya randevu verebiliyor.

CONTE’Yİ KİM TIRAŞ EDİYOR?

Pandemiye 29 bin kurban veren İtalya ise fabrika ve inşaatlar dışında henüz açılamıyor. Dört milyonu aşkın çalışanla iş gücünün beşte birini oluşturan sanayi ve inşaat sektörü önceki gün iş başı yaptı. Mağazalar, müze ve sinemalar ise kapalı, sadece kafelerden ‘al götür’ mümkün. Turizm hiç hesapta yok. Eylül ayına kadar okulları açmak gibi bir plan da yok.

İtalyanlara göre Başbakan Conte'nin gizli berberi var.

Sosyal medyanın nabzına bakarsanız, millet en çok kuaför ve berberlerin açılmamasına içerlemiş görünüyor. Hele Başbakan Giuseppe Conte’nin itinayla jölelenmiş saçının, karantinanın başladığı iki ay önceki kalıbıyla birebir aynı olması iyice asap bozuyor. Sosyal medyada dolaşan komplo teorilerine göre Conte’nin kamuoyundan gizli tuttuğu bir berberi var. Hem de binlerce berber “batıyoruz” diye isyan ederken. Muhalif Il Giornale, “İtalya’nın berberleri ağır çekim bir ölüme mahkûm edilmişken böyle mükemmel bir kesimle dolaşmak, bu zamanlarda tehlikelidir” diye yazıyor. Gazete 78 yaşındaki Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yı ise övüyor, ak düşmüş saçları gözle görülür şekilde uzadığı için. Kayıt dışı berber çalıştırmadığı için.

Dibi gelmiş, yelesi uzamış milyonlarca İtalyan en iyi ihtimalle 1 Haziran’ı bekleyecek. Kuaför, berber ve güzellik salonu sahipleri ise hükümeti hem sektörü bir an önce açmadığı, hem de açmak için ek maddi külfet getiren güvenlik önlemlerini şart koştuğu için protesto ediyor.

YORUMLAR Yorum kurallarını okumak için tıklayınız! GÖNDER YAZARIN DİĞER YAZILARI Sağlık çalışanlarına psikolojik destek zamanı Yayın Tarihi: 03/05/20 16:15 Hava köprüsüyle turist getirmek Yayın Tarihi: 30/04/20 16:08 65 yaş üstüne yasak mahkemelik Yayın Tarihi: 28/04/20 16:44 “Maskeyi zorunlu yapmayın, yoksullara da kalsın” Yayın Tarihi: 25/04/20 17:05 Koronadan en yüksek ölüm oranı Belçika’da - peki neden Yayın Tarihi: 23/04/20 16:40 YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp