Top
Ayşe Özek Karasu

Ayşe Özek Karasu

akarasu@htgazete.com.tr

04/10/2019

Konsere, depreme, protestolara haberleşme köprüsü: Bridgefy

Bridgefy’ın işlevsel spektrumu çok geniş. Aslında hangi amaçla kullanılacağına dair akıl vermeye hiç gerek yok ama uygulamanın tanıtımında “Konserlerde, afetlerde ve kitle hareketlerinde iletişim için birebir” deniliyor.

San Francisco merkezli bir Meksika girişimi Bridgefy; internet olmadan Bluetooth’la 100 metre mesafedeki cihaz üzerinden örgüsel ağla iletişimi sağlıyor. Şirketin kurucu CEO’su Jorge Rios, startup hikayesini anlatırken “Haberleşmek ölüm kalım meselesi olabilir. Biz de telekomünikasyon şirketlerinin zayıf kaldığı pazarlara girebileceğimizi düşündük. Böylece acil durumlarda insanlar arasında iletişim kopmayacaktı. Bize göre akıllı telefonu olan milyarlarca insan bilgi paylaşımı için internete ihtiyaç duymamalı” diyor.

İşte 5.8’lik Silivri depremi sonrası duyan Bridgefy’a sarılıyor. O perşembe öğle vakti sallantının saniyesinde kızımı arayıp olası tele-trafik kaosuna katkıda bulunmamak için anında telefonu kapattığım için iletişim problemim olmadı. Ancak toplanma yerinden büyük İstanbul depreminin ölçeğine bütün o tartışmalardan önce GSM fiyaskosu o günün konusu oldu. Dolayısıyla alternatif haberleşme yolları için bir arayış başladı ve çevrede gördüğüm kadarıyla Bridgefy öne çıktı.

Bridgefy gibi iOS ve Android uygulaması mevcut FireChat ve benzeri başka çevrimdışı mesajlaşma seçenekleri de var. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yusup Bakkal AA’ya anlatmış seçenekleri: “Yanınızda mobil cihaz ve internet yoksa, amatör telsizcilik eğitimi almak hayati avantaj sağlayabilir. Mobil cihaz var fakat internet yoksa, hem Android hem iOS’ta bulacağınız Bluetooth teknolojilerini kullanabilirsiniz. En popüleri FireChat. Vojer, Flows, goTenna, Bridgefy gibi aynı altyapıyı kullanan birçok uygulama var.” 

Hong Kong'da protestocular plastik mermiye karşı kalkan olarak şemsiye kullanıyor.

FireChat en popülerdi… Fakat Hong Kong’da, suçluların Çin’e iadesini içeren yasa tasarısına karşı hazirandan bu yana devam eden son protesto gösterilerinden önce. Özel yönetim bölgesinde 2014’te yaşanan "Şemsiye Hareketi"nde FireChat başroldeydi. Bugün ise Hong Kong’da 100 metre mesafeden başlayarak cihazdan cihaza bütün kenti kapsama altına alabildiği söylenen Bridgefy 75 bin kişi tarafından indirilmiş. İki ay gibi bir sürede uygulama kullanımı yüzde 3 bin 685 artış göstermiş, Pekin’in internet üzerindeki kontrolü ve sansüre karşı önlem olarak.

“AFETTE İNDİRMELER ARTIYOR”

Bridgefy CEO’su Jorge Rios, “En acil durumlar için” diyor ürünü hakkında, ancak hayatın aciliyet skalası da çok geniş.

“Konser ve spor müsabakası gibi aşırı kalabalık etkinliklerde kullanılabilir” seçeneğini veriyor mesela. Dünyanın herhangi bir yerinde kasırga ya da deprem olduğunda da indirme grafiklerinin yükseldiğini anlatıyor. Afet ortamında bir Bridgefy başarı hikayesi var mı, bilmiyorum. Ama Hong Kong vakası şirketin reklam panosu gibi şu an. Rios, “İletişime en fazla ihtiyaç duydukları ortamda Hong Kong’lulara yardımcı olmak onur verici bir imtiyaz. Özgür iletişim hizmeti verirken herhangi bir ihtilafta taraf tutan siyasetimiz yok, sadece barışçı çözüm istiyoruz. Bridgefy, ürünün kullanım şekliyle ilgili bir sorumluluk taşımıyor, paylaşılan içerik üzerinde de kontrolü yok” diyor.

Bridgefy CEO'su Jorge Rios.

Rios, bir de teknolojiyi başka programcılarla paylaşıp onların uygulamalarını çevrimdışı kullanıma açmak için girişimde bulunduklarını söylüyor. Böylece günün birinde Uber, WhatsApp, WeChat ve Tinder internetsiz kullanılabilirmiş.

TWİTTER DEVRİMİ TARİHE KARIŞTI

Tinder demişken… Hong Kong’daki göstericilerin Tinder üzerinden mesajlaşıp toplandıkları çok yazıldı çizildi. Telegram’dan mesajlaşıldı, Pokemon GO haritaları üzerinde eylem noktaları paylaşıldı, Uber sürücülerinin bir noktadan diğerine eylemci taşırken GPS’i kapattıkları haberleri yayıldı.

Giderek büyüyen gösteriler karşısında geçen ay yasa tasarısı geri çekildi, ancak protestoları dindirmeye yetmedi. Gaz ve plastik mermi kullanan polisle çatışmalar şiddetlendi, parlamento basıldı. Son olarak 18 yaşındaki bir öğrencinin yakın mesafeden plastik mermiyle vurulup göğsünden yaralanması protestoları tırmandırdı. Eylemciler şimdi bütün tutukluların affını ve polis şiddetine karşı bağımsız soruşturma açılmasını istiyor. “Pekin’in kuklası” dedikleri şehrin baş yöneticisi Carrie Lam’ın istifasını talep edenler de var.

Bir zamanlar parlamentolar sosyal medya üzerinden baskına uğrardı. Ancak görünen o ki, Twitter’dan protesto örgütlemek artık tarihe karıştı; otoritenin kontrolü dışındaki teknoloji egemen oldu. Hatırlayan var mı, Moldova’da Komünist Parti seçimi kazanınca parlamento baskınıyla doruğa çıkıp sonunda “Twitter Devrimi” adını alan olayların üzerinden on yıl geçti.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp