Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

16/09/2019

İhracata yeni kapı fırsatı

Geçen haftayı iyi kapattık. Avrupa Merkez Bankası kendisinden beklenen faiz indirimini yaptı, yeni bir varlık alımı da başlattı. Euro önce sendeledi ama kısa zamanda toparladı. Sonuçta Türkiye aleyhine olacak bir Euro değer kaybıyla karşılaşmadık.

Türkiye’de ise Merkez Bankası faizleri 3.25 puan daha düşürerek yüzde 16.5’a çekti. Daha fazla faiz indirimi yapacağını kısmen fiyatlayan piyasalar da bu faiz indirimine pozitif yanıt verdi. Gösterge tahvil faizi düştü, döviz kurları geriledi, borsa yükselmeye devam etti ve Türkiye risk primi de geriledi. Merkez’in faiz indirimini bankaların kredi ve mevduat faiz indirimleri izledi.

GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ

-Bu haftanın en önemli olayı ise FED’in faiz kararı olacak.Çeyrek puanlık indirim normalde beklenmezdi. Ancak Başkan Trump’ın ısrarlı bastırması, hatta FED Başkanı için hakaret sayılabilecek ifadeler kullanması, bir faiz indirimini beklenti dahiline soktu. Bu da piyasalar tarafından fiyatlandı.

-Buna karşılık hafta sonu açıklanan enflasyon ve perakende satışlar beklenenden iyi gelerek FED’in faiz düşürmesini desteklemedi.

-Ancak FED de faiz indirimi yapmazsa Başkan’la açıkça kavga eden kurum durumuna düşecek. Dahası böyle bir kavgadan FED galip çıkamaz.

GÖREVDEN ALMA OLUR MU?

-En azından bu mücadeleyi yönetmek adına bir faiz indirimi beklenebilir. Faiz indirimi yapılmazsa Trump’ın saldırıları artacak ve belki FED Başkanı’nı görevden almayı deneyecek.

-Trump ise FED ile giriştiği kavgada net bir galibiyet almasa da, siyasi açıdan bir nema elde ediyor. Kendi seçmenine ekonomideki kötü gidişin nedeni olarak FED’i gösteriyor.

-Böyle bir durumda FED’in faiz indirimi yapsa bile teslimiyetçi bir tutum takınması beklenmiyor.Zaten böyle bir adım attığında başka atmosferle karşılayacağız. Doların değer kaybı, altının, kripto paraların değerlenmesi gibi.

FED’İNKİ HAYIRSIZ FAİZ İNDİRİMİ

Dolayısıyla bir faiz indirimi olsa bile, geçmişteki indirimlerin pozitif etkisini göstermeyecek. Hayırsız bir faiz indirimi olacak.

-Çünkü, FED bunu istemeyerek ve ikna olmadan yapıyor. ABD ekonomisine ve piyasalara yön göstermede çelişkili bir durum ortaya çıkıyor. Trump-FED çekişmesi kafaları karıştırıyor ve daha doğrusu para politikasının etkinliğini azaltıyor.

-Faiz çekişmesi sürecek. Sorunlu ilişkinin nasıl seyredeceği doları ve faizleri etkilemeye devam edecek. 

-Bu nedenden dolayı da piyasalarda risk iştahı için diğer gelişmelere bakmak gerekiyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yumuşaması küresel piyasaları pozitif etkiliyor.

PETROLDE YÜKSELİŞ NE KADAR?

-Petrol fiyatları ise yükselmeye aday. Çünkü Suudi Arabistan’ın üretim tesislerine silahlı insansız hava aracı SİHA saldırısı düzenlendi. Dünya günlük petrol tüketiminin yüzde 5’i kadar bir üretim kısa süre de olsa devre dışı kaldı. Üretimin azalması fiyat artışları için bir gerekçe.

-Fiyat artışları için ikinci gerekçe ise saldırının İran tarafından yapıldığının iddia edilmesi ve bölgede yol açacağı gerginlik.

-Bir üçüncü gerekçe de artık petrol sahaları ve üretim tesislerine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmesi dönemine girmemiz ki, devamı gelebilir. Kim fiyatı yükseltmek istiyorsa böyle bir saldırı düzenleyebilir.

ABD ZİYARETİNİN ÖNEMİ

Türkiye’de ise gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı ziyaret ve bunun öncesinde yapılan hazırlıklar önü çıkıyor. ABD Ticaret Bakanı WilburRoss 5 gününü Türkiye’de geçirdi. 100 milyar dolarlık ticaret hacmine nasıl ulaşılacağının hazırlıklarını yaptı. ABD Türkiye’den üretim gücü yüksek ve yaygın olan 5 sektörü belirlemesini istiyor. İthalat talebi bu sektörlere yoğunlaştırılacak.

-Yapılan hazırlıklar 25 Eylül’de ABD’de Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı zirvede ele alınacak.

KRİTİK TARİH

-Ticari ilişkilerde pişirilmekte olan atılımın kaderi için kritik tarihin 1 Nisan 2019 olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü Türkiye Rusya’dan aldığı S400’leri bu tarihte aktive edeceğini açıkladı.

-Aktivasyon yapılır ve bu tarihten sonra da iki ülke arasında ticareti geliştirme kararlılığı sürerse ne iyi. Bir taşla iki kuş vurmuş gibi oluruz.

-Aktiveyi yapar ve ticari ilişkilerde atılım durdurulursa da, durum bir taşla bir kuş vurmaya evrilir. Ticareti de unutmak zorunda kalabiliriz.

İHRACAT İÇİN ÇIKIŞ NOKTASI

-Ticareti geliştirme kararlığı ile ABD, inşallah Türkiye’yi “ya ticaret ya S400” tercihiyle karşı karşıya bırakmaz.

-ABD ile ticari ilişkilerin artırılması, küresel ticaretin durgunlaştığı ve ihracat artışında zorlanmaya başladığımız bir dönemde Türkiye için yeni bir çıkış noktası olabilir. 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp