Top
Abdurrahman Yıldırım

Abdurrahman Yıldırım

ayildirim@htgazete.com.tr

15/01/2020

Faiz, döviz, altın BES’ledi

Bireysel emeklilik fonları açısından iyi bir yıl geride kaldı.

Çünkü faiz oranları yaklaşık yarı yarıya düştüğü bir yılı geride bıraktık. Bu durum, portföyünde devlet iç borçlanma senedi bulunduran fonlara faiz getirisi yanında sermaye kazancı da yazdı.

Böylece emeklilik fonları 2019 yılında faizden, sermaye kazancı ile birlikte yüksek sayılabilecek bir gelir elde ettiler.

-Altının yüksek getirisiyle de iyice beslenen fonlar, üzerine bir de yabancı menkul kıymetlere yatırım yaptıklarından dolar getirisi elde ettiler. Fonlar az da olsa hisse senetlerine yatırım yapıyor ve buradaki getiri de geçen yıl için yüzde 25.4 ile iyiydi. Sonuçta bireysel emeklilik fonları 2009’dan bu yana en iyi performansı 2019’da sağladılar.

BES’İN ALTIN YILI

-Fonbul’un hesaplamalarına  göre yıllık ortalama olarak BES’in 2009 getirisi  yüzde 24.6’yi bulduktan sonra bir daha 20’li rakamları görmedi. 10 yılın ardından 2019’da BES fonları yukarıda saydığımız faktörlerin etkisiyle ortalama yüzde 20.38 yıllık getiri sağladı.

-Yıl sonundan yıl sonuna kapanış değerleri üzerinden ise bireysel emeklilik fonlarının ortalama primi BES Gözetim Merkezi’ne göre yüzde 26.25’i buldu. Dolayısıyla 10 yılın ardından BES fonları altın bir yılı daha yaşadı.

EN ÇOK KAZANDIRANLAR

-2019 yılında hangi fon gruplarının ne kadar getiri sağladığı bitişikteki tablodan izlenebilir. En yüksek getiriye sahip üç fon grubu hisse senedi, endeks ve karma fon grupları. Ancak bu grupların BES fonları içindeki ağırlığı yüzde 7.5 ile küçük bir pay oluşturuyor.

-Fon pazarının yüzde 28.2’ini oluşturan ve en büyük payı alan esnek/değişken grubun getirisi ise yüzde 23-31 arasında değişiyor.

 

ALTIN FONLARIYLA YÜKSEK KAZANÇ

-Pazarın ikinci büyüğü durumuna gelen kıymetli maden fon grubunda ise ağırlıklı altın ve altına dayalı varlıklar bulunuyor. Bu grubun payı yüzde 14.69 veya BES’in yedide biri altın. Bu nedenle de BES geçen yılki altın değerlenmesinden payını aldı. Kıymetli madenler grubu fonlarının getirisi yüzde 31,5 oldu.

DÜŞEN FAİZ VE DÖVİZE YATIRIM

-BES katılımcılarının üçüncü tercihi durumundaki yabancı para menkul kıymetler fon grubu da sistemden yüzde 14.4 pay alıyor. Yabancı menkul değerlere yatırım yaparken aynı zamanda dövize de yatırım yapmış oluyor.

-Bu grubun getirisi ise ortalamanın biraz altında ama yine de yüzde 23.5 düzeyinde kaldı. Ancak dolar/TL’nin yıllık artışını da ikiye katladığını burada belirtmek gerekiyor. Hisse senetlerinin değer artışı yanında tahvil faizlerindeki düşüş de dünyada iyi bir sermaye kazancı elde edilmesine yardımcı oldu.

TAHVİL FONLARINDAN FAİZ ÜSTÜ GETİRİ

-TL borçlanma araçlarının payı da yüzde 12.5 ile bireysel emeklilikte 4. sırada yer alıyor. Getirisi ise yüzde 26.75 ile ortalama düzeyinde. Hazine ağırlıklı ortalama maliyetinin yüzde 19 olduğu bir yılda biraz da alım-satımın gücüyle bunun üzerinde bir getiri yakalandı.

-Şüphesiz ki bu yıl aynı getirileri elde etmek çok zor. Çünkü faiz düşüşlerinin asıl kaymağı geçen yıl yenildi. Bu yıla kalan faiz düşüşleriyle yazılacak karlar sınırlı kalır.

İKİ YIL ÜST ÜSTE YÜKSEK GETİRİ ZOR

-Dolayısıyla yerli ve yabancı faizli menkul kıymete dayalı fonlardan geçen yılki performansı beklemek abartılı olur.

Hisse senetleri, döviz ve altına dayalı fonların ise faizdeki gibi bir kısıtı yok. Ancak fonlar için iki yıl üst üste yüksek getiri de pek görülen bir durum değil. 

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp