Top
11/09/2020

Şiraze

Mevcut ortamda yeni ve basılı bir edebiyat dergisi çıkarmak cesaret ister.

‘Mevcut ortam’dan kasıt dünyayı esir alan koronavirüs salgını değil, bilakis, piyasa şartlarının dergiler aleyhine caydırıcılık arz etmesi…

Daha önce de değindiğimiz üzere, dergiler ağır maliyet ve dağıtım sorunlarıyla karşı karşıya.

Örneğin ortalama bir dergi fiyatının 15-20 TL olduğunu düşünürsek, bu rakamın büyük kısmı dağıtım masrafı olarak dergi hanesine yazılıyor.

Kağıt, matbaa, telif giderleri ise cabası…

Neyse ki edebiyat dergisi çıkartanlar, genelde maddi güç üzerine bir hayat tasarlamış insanlar değildir.

O halde ‘yeni dergi’ cesaretini de ancak düşünceye, kitaba, edebiyata gönülden bağlı olanlar göğüsleyebilir.

Şimdi…

Kapak tasarımından fiziki boyutlarına, olanca mütevazılığıyla yeni bir dergi yayın hayatına ‘merhaba’ dedi.

Çiçeği burnunda bu derginin adı Şiraze.

Bugün, Türkiyemizde ‘Şiraze’nin anlamını bilen kaç kişi vardır?

Ciltçilikte kitap formlarının birleştirildiği, sayfanın dağılmamasını ve düzgün durmasını sağlayan iplik şeridin adı olan şiraze, mecazi manada nizam, intizam, esas, temel anlamlarını ihtiva ediyor.

O halde bir kitap dergisi için ‘Şiraze’ isabetli bir isim.

Her gün onlarca yeni kitabın yayınlandığı ülkemizde, kitabı ciddi olarak konu edinen dergilerin azlığından söz edilebilir.

O halde iki ayda bir yayınlanacağı duyurulan Şiraze’den beklenilen, kitap içeriklerinden okuru haberdar etmenin ötesinde tahlil ve tenkit süzgecini işleterek okura kılavuzluk etmesidir.

Nitekim, ilk sayısıyla bu beklentimizi tatmin edici biçimde karşılayan bir dergi var elimizde.

Kudret Ayşe Yılmaz’ın genel yayın yönetmenliğinde ve Necmettin Türinay’ın danışmanlığında çıkan dergide iki-üç sayfaya yayılan ‘yetkin’ tahlil ve tenkitler var.

Necmettin Türinay’ın Bayram Bilge Tokel kitabı ‘Sarayın Sesi Halkın Nefesi’ üzerine yazdığı tenkit denemesi, müzik kültürümüz adına çok mühim teklifleri de içinde barındırıyor.

Denilebilir ki ‘yapıcı tenkit nasıl olur’ sualine örnek olarak gösterilebilir Türinay’ın yazısı.

Ahmet Özcan’dan Alaattin Karaca’ya Ali Utku’dan Mustafa Özçelik’e, Sedat Sert’ten Osman Karatay’a çok sayıda ismin yazılarıyla yer aldığı derginin kapak konusu ise editörlük…

Kitap ve dergilerin okura ulaşmasında yadsınamaz bir emeğin sahipleri olarak editörlerin işlevi, mesleğin içinden kişilerce tartışılıyor.

Derginin vefa köşesinde ise ülkemizde ‘hattatlığın hafızası’ olarak anılan Uğur Derman hocanın kültür iklimimizde kapladığı alanın değerlendirmesi yapılıyor.

Sedat Sert’in editör yazısında dile getirildiği üzere, kitaba ilişkin mevzuları derleyip toplayıp bir arada tutmak için yola çıkan Şiraze’ye bereketli bir ömür dileriz.

Moral bozucu, caydırırcı piyasa şartlarına rağmen edebiyata nefes olan dergilere cesaretle sarılanlara selam olsun.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp