Top
Yazgülü Aldoğan

Yazgülü Aldoğan

yaldogan@posta.com.tr

22/10/2016

El yazması Kuranlar ilk kez okyanusu geçip ABD’ye geldi!

ABD’nin başkenti Washington’un en büyük ulusal müzesinde smokinli beyler, tuvaletli hanımlardan oluşan, küçük ama seçilmiş bir topluluk biraz sonra açılacak serginin heyecanını yaşıyor.

Çünkü hayatlarında ilk kez binlerce yıllık el yazması, altın varaklı KURAN’lar görecekler!

İstanbul’daki Türk İslam Eserleri Müzesi’nin bu çok nadide ve değerli parçaları da ilk kez ABD topraklarında.

Hatta ilk kez, Arap Yarımadası ve Anadolu’nun dışına çıktılar! Bu okyanus ötesi yolculuğun öyküsü üç yıllık bir çalışmanın eseri.



Smithsonian, sadece bir müze değil, aynı zamanda bilim insanlarının çalıştığı bir araştırma merkezi.

Buranın küratörleri daha önce de Türkiye’den çok ilgi çeken Kaftan Sergisi getirmişler, hatta ünlü modacı Oscar de la Renta ziyaret etmiş sergiyi.

Daha sonra da Mevlana Sergisi aynı ilgiyi görmüş. Bu gidiş gelişler sırasında çıkmış el yazması Kuranları sergilemek fikri, tabii ki müze yetkilileri ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’nı ikna etmek uzun sürmüş.

Ardından daha önce de sponsorluk işbirliği yaptıkları KOÇ Holding’in desteği alınmış ve bu büyük güne gelinmiş.

Üç ay sürecek sergi halka Cumartesi günü açılıyor ve ücretsiz gezilebiliyor.

Hepsi Türkiye’den gelen 50 eserin yanısıra müzenin koleksiyonundan iki parça da yer alıyor.

İslamofobiye mükemmel bir yanıt

‘Kur’an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Hazineler’ adlı sergi, terör olayları yüzünden ABD’de giderek yükselen İslam düşmanlığı, İslamofobi’ye iyi bir yanıt olacak.

Sergi Müslümanları IŞİD üyeleri gibi kafa kesip kadınlara tecavüz eden serserilerden ibaret zannedenlere bu son tek tanrılı dinin kitabının nasıl bir emek ve sanat ürünü olarak yazılıp nasıl yüce değerler içerdiğini göstermesi açısından önemli.



Açılış yemeğinde bir konuşma yapan Ali Koç da buna değindi: “Dinin siyasileştirilmesi, dinlerin birleştirici özünün kaybolmasına neden oluyor. İnsanların kimliklerini, sadece din, dil, ırk ya da cinsiyet gibi tek bir aidiyete indirgeyen yaklaşım; tutuculuğu, katılığı ve baskıyı besler.

İstikrar ve refahı hedefliyorsak çok kültürlülük, çoğulculuk, demokrasi, kapsayıcılık ve temel insan hakları tüm toplumlar için tartışmasız değerler olmalıdır” dedi.

Bu çok ses getirecek sergiye müze yetkilileri islamiyeti seçmiş Afro Amerikalılar’ın yanısıra entelektüel bir ziyaretçi ilgisi de bekliyor.

Keşke aynı ilgiyi Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve eserlerini buraya yollayan İslam Eserleri Müzesi Müdürü de gösterseydi de açılışa gelip eserlerini öksüz bırakmasalardı.

Dans ederek geçirilecek bir pazara ne dersiniz?

Pazar gününü dans ederek geçirmek ister misiniz? Dans etmeyi bilmiyor musunuz? Öğrenin! Mundo Lation ve The Marmara Taksim 23 Ekim Pazar’ı ücretsiz dans günü olarak düzenledi.

Acaba hangi dansı daha çok seviyorum, hangisi bana uygun, hangisini öğrenebilirim, eğitmenler nasıl diye merak ediyorsanız, hadi bir cesaret, deneyin.



Yakında nişan, düğün mü var, farklı figürler mi yapmak istiyorsunuz ya da spor salonunda aynı hareketleri yapmaktan sıkıldınız, kardiyo yerine şöyle hareketli danslarla ter atmak mı istiyorsunuz, dans etmekten iyisi yok!

Hem moralinizi yükseltiyor, hem belinizi inceltiyor. 23 Ekim pazar günü ücretsiz dans atölyesini tavsiye ediyorum, çünkü ben Yonca ve Mehmet’le dans ettim, öğrendim. Sıra sizde!

 
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp