Top
Tamer Heper

Tamer Heper

hukuk@posta.com.tr

12/10/2016

Dördüncü madde nedir?

18 Temmuz 2016 tarihinde kayyuma devredilen bir işyerinden ‘tazminatınız verilecektir’ kaydı ile işten çıkarıldım. Bu işyerinde altı senedir çalışmaktaydım. Ancak bugüne kadar ne ihbar ne de kıdem tazminatım verildi. Ben 4’üncü maddeden çıkarılmışım. Nedir bu 4’üncü madde? Haklarımı nasıl alırım? ● A.U.


Olayınız tek başınıza yaşadığınız bir olay değil, çok yaygın. Özellikle kayyıma devredilen işyerlerinde çok yaşanan bir problem. Bu tamam da tazminat ödenmeden işçilerin işten çıkarılması kasti bir davranış mı yoksa bilgisizlikten mi ileri geliyor işte bunu bilmiyorum. Bilgisizlikten mi ileri geliyor derken sizin olayınızda da bunun izleri var. Size tazminatınızın ödeneceği söylenmiş.

Bu ifade tazminatı hakettiğiniz anlamına geliyor. Peki sonra 4’üncü maddeye göre işinize son verildiği cümlesinin yeri ne? Bunu sormamın nedenini anlamanız için 4’üncü maddenin ne olduğunu açıklamam lazım. Biliyorsunuz ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, iş akitlerinin son bulması vs. İş Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Bir işçinin çalışma şartları, hakları ve görevleri bu kanunda yer alır. Ancak bu yasadaki haklardan yararlanmak için bu kanun kapsamında bulunmak lazım. Şayet bu kanun kapsamında değilseniz bu yasadaki haklardan istifade edemezsiniz.

İşte İş Kanunu’nun 4’üncü maddesi bu yasadaki haklardan yararlanamayacak çalışanları açıklamaktadır. Bu husus tam dokuz madde içinde açıklanmıştır. Yerim buna müsait olmadığı için bu dokuz madde içindeki çalışmaların neler olduğunu yazamıyorum. İşte size “Sen 4’üncü madde çerçevesinde çalışan biriydin” deniliyor ise “Size tazminat falan yok” denilmektedir. İyi ama öncesinde tazminatınız ödenecektir sözü söylenmiş ise ben de buna dayanarak acemice işler yapılıyor diye fikrimi beyan ediyorum. Peki siz ne yapabilirsiniz? İş mahkemesinde dava açabilir ihbar ve kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

Benim edindiğim izlenim net olmamakla birlikte sizin İş Kanunu 4’üncü madde kapsamında bir işçi olmadığınız yönündedir. Ancak bu hususu bir meslektaşıma açıp durumunuzu anlatın ve davanızı öyle açın. Sonra reddolunacak bir davaya girmeyin, işinizi sağlama alın derim.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp