Top
Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

19/01/2017

140 DAKiKA DiZi, 130 SAYFA!

“140 dakika dizi, 130 sayfa.” ‘Bu Şehir Arkandan Gelecek’ dizisinin senaristi Ece Yörenç’in sözleri. Dizi sektörünün senarist cephesindeki durum böyle. Yörenç, “Her hafta 130 sayfalık senaryoyu, aynı şeyleri yazmamak üzere kaleme alıyorum” diyor.

130 sayfa yazabilmek, sanırım işin püf noktası bu. Öğreniyoruz ki, ortalama 140 dakikalık diziye, 130 sayfa yazılıyormuş. Bu düzenin değişmesi gerekir.

Hemşire Nesrin farklı bir karakter

Yörenç’le kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi,“Bu benim çok sevdiğim bir iş oldu. Dizinin ayrıca hiç görmediğimiz yaşam konusunda çok katmanlı olduğunu düşünüyorum. Bir ambulans hemşiresi mesela, her gün ‘olay yerine’ giderken evde yalnız bıraktığı oğlu. Rauf Anne ve Ali başlı başına çok farklı.” Defne Kayalar, dizinin ikinci bölümünde ekrana geldi. Kayalar; Şahin’in boks salonunda çalışan küçük Veysel’in hemşire annesi Nesrin’i canlandırıyor. Ben de izlerken not almışım; ‘İlk defa 112 Acil’de çalışan bir hemşire dizilerde yer aldı’ diye. Yapımların hikayeleri üç aşağı beş yukarı benzer özellikler taşır ama

ayrıntılarla zenginleştirilir. Böyle bir karakterin seçimi, onun hikayesi ve yaşadıkları diziye renk katıyor. Ece Hanım’a katılıyorum.

Senarist değişti

Dizinin senaryosunda değişim var.Yörenç, “Ben üç bölüm yazdım. Hayatı kurdum. Dördüncü bölümden itibaren Melek Gencoğlu görevi devraldı” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİ YÜRÜSÜN!

Bloomberg TV’de Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’yla Aslı Şafak muhabbetlerinden bir başlık; ‘Asgari Ücretli Yürüsün’. Hocamız, “En fakirimiz bile ikinci el Otomobil almaya çalışıyor” diyordu. Sonra araç kapının önünde yatıyor. Hocamız böyle olacağına hafta sonu otomobil kiralamanın daha akıllıca olduğunu söylüyor; “110 TL’ye kiralıyorsun, benzin masrafı yok.” Ayrıca, “Gırtlağına kadar borçlu işçiden verim beklenir mi, asgari ücretle yaşam kalitesi yükselir mi? Biraz sınıf bilinciniz olsun” diyor

ve örnek veriyor: “Benim cep telefonumdan çok daha kaliteli telefon taşıyor. Evinde çocuğuna yeterli yiyeceği götüremiyor.” “Haddini bileceksin” diyor aslında. “Paralı hobiler hep zenginlerde ama” sözlerine de çözümü gayet basit: “Ne yapacağız? Yürüyeceğiz. Ben de yürüyorum, parasız hobi.”

Kalite ile zenginlik

Aslı Hanım “Yüzde 60 aç, sen ne diyorsun tarzında tweet’ler geliyor” diyerek konuya giriyor. “Kaliteli harcamanın zenginlikle alakası var mı?” önemli bir soru. “Asgari ücretle yaşarsınız ama evinizde bir kitaplığınız vardır (...) Hafta sonu çocuklarınızla bir parka gidersiniz.” Türkiye’de ailelerin çocuklarıyla geçirdiği kaliteli zaman iki dakikaymış, öğreniyoruz. Yani “Harcama, kaliteli yaşam, arkalarla ölçülmez” diyor hocamız. Biraz haklı, biraz haksız, işte ülkenin gerçekleri... Sokak köşelerinde kredi kartı dağıtılan bir düzenin insanlarıyız sonuçta!  

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp