Top
Yalçın Bayer

Yalçın Bayer

ybayer@hurriyet.com.tr

10/02/2017

Enerjide pahalılık ve ithalat en büyük sorun

Enerjiden kaynaklanan en önemli çevre sorunu olarak ise % 41 oranı ile hava kirliliği oldu. İnsan sağlığı % 20 ile ikinci olurken iklim değişikliği % 17 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ankette genel olarak ortaya çıkan sonuçlara göre; Türk halkı enerji konularında belirli alanlarda bilinçli, ancak küresel sorunlardan daha çok kendi ailesi ve çevresini ön plana alıyor. Örneğin küresel iklim değişikliğinden daha çok şehirleşme, hava kirliliği, insan ve çevre sağlığını daha çok önemsiyor.

Anketin siyasete yönelik en önemli sonucu ise genel olarak seçimlerde oy verilen partilerin enerji politikaları hakkında halkın bilgisi olmadığı ve oy verirken enerji politikalarını dikkate almadıkları yönünde. Öte yandan, ‘petrol ve doğalgaz boru hatları ile doğalgaz temini’ hükümetin enerji politikaları içinde en başarılı bulunanlar. Fakat buna rağmen, ‘Türk Akımı’ hakkında halkın yüzde 86’sının hiçbir bilgisi yok.

CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger ile proje üreticileri Doç. Dr. Meltem Ucal, Doç. Dr. Çiğdem Kentmen, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Kirkil ve Yrd. Doç. Dr. Emre Çelebi’nin çalışması, Türkiye’nin enerji tüketimine ilişkin birçok veriyi ortaya koyuyor. ODTÜ mezunu olan Prof. Ediger, ‘Osmanlı’da Neft ve Petrol’ ‘TKİ ve Kömürün Tarihçesi’ kitapları ile dikkat çeken bir bilim adamı; 12 yıl boyunca Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül’e enerji danışmanlığı yaptı.

MADEN PTT'Sİ 150 YAŞINDA
1867’de Atlantic Cable telgraf hattına eklemlenen (Elazığ) Maden Postanesi’ni hatırlamak, geliştirmek, tarih ve kültür hafızamızı güncel politik çekişmelerden koruyarak canlı tutmak amacıyla ‘Tarihi Maden PTT’si 150 yaşında 1867-2017’ objeli kişisel pul bastırıldı. İşte bu özel pulun yeni örneği.

Enerjide pahalılık ve ithalat en büyük sorun


BİLİYOR MUSUNUZ?
TÜRKİYE Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 50. kuruluş yıldönümünü; Bandista, Genco Erkal, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, Erdal Güney, Kardeş Türküler ve DİSK Korosu’nun sahne alacağı gecede 13 Şubat Pazartesi 19.00’da Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki etkinlikle kutlayacağını...

GAZETECİ-yazar Cenk Başlamış’ın, Hüseyin Çakır’ın moderatörlüğünde, Taksim Point Otel’de yarın 13.00-17.00 arasında ‘Türkiye Rusya İlişkilerinin Bugünü ve Geleceği’ konusunda bir konuşma yapacağını...

BURSA Orhangazi Belediyesi’nin 2013’te restore edilen Abdül Kültür Merkezi’nin, Ensar Vakfı’na aylık 625 liraya kiralanmasına yönelik CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın Bursa 2’nci Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonucunda kiralama işleminin iptal edilmesi üzerine Ensar Vakfı’nın tahliye edildiğini...

SPİNAL Müsküler Atrofi (SMA) hastası çocukların ailelerinin, hastalığın tedavisi için gerekli ilaçların temin edilmesi amacıyla önceki gün Ankara Güvenpark’ta yaptıkları eylemle; kas hastalığı olan SMA ilaçlarının Türkiye’ye getirilmediğini, bu nedenle SMA hastası çocukların tedavisinin gerilediğini, SMA hastalığı için gerekli ilaçların SGK’nın listesine alınmasını istediklerini...

KÖLN'DE YENİ BİR İNTERNET SİTESİ
MERKEZİ Köln’de bulunan artigercek.com haber sitesi yayın hayatına başladı. Almanya dışında İstanbul ve Londra’da da editörleri bulunan sitenin İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da da muhabirleri var.

Haber, analiz ve yorum ağırlıklı sitenin genel yayın yönetmenliğini Celal Başlangıç üstlendi. Sitenin yayın kurulunda Başlangıç dışında Ragıp Duran, Ahmet Nesin, Fehim Işık gibi gazeteci ve yazarlar da yer aldı. “Bildiklerinizden daha fazlası” sloganıyla yayın hayatına başlayan artigercek.com’da yer alacak yazarların isimleri şöyle: Orhan Alkaya, Hülya Gülbahar, Ragıp Duran, Yıldırım Türker, Fehim Işık, Nurcan Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Celal Başlangıç, Nazım Alpman, Candan Yıldız, Yavuz Baydar, Pelin Cengiz, Koray Düzgören, Ragıp Zarakolu, Ergun Babahan, İşxan Miroyev, Ayşe Düzkan, Doğan Özgüden, Canan Kaftancıoğlu, Baskın Oran, Melda Onur, Fadıl Öztürk, Yurdagül Erkoca, Ahmet Tulgar, İshak Karataş, Çetin Gürer, İhsan Eliaçık, Arzu Yılmaz, Yetvart Danzikyan.

Celal Başlangıç’ın editoryal yazısında yayın politikasının ilkeleri ve maddi kaynaklarının açıklaması var.

ÖĞRETMEN ATAMALARINDA ÜÇ BAKANLIK AÇIKLAMASI BİRBİRİNİ TUTMUYOR
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in atama bekleyen öğretmenlerin sorunlarını TBMM’ye taşıyarak “Atamalar Ağustos 2016’da yapılacaktı, yapılmadı. Şubat 2017’de yapılacağı söylendi, şubat ayı geldi, bu kez şubat atamalarının yetişmeyeceği söyleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve Milli Eğitim bakanlarının açıklamaları birbiriyle örtüşmüyor.

‘70 bin öğretmen açığı var’ diye bakan diyor. İhtiyaçla birlikte 100 bin olduğu belirtilen öğretmen açığı ne zaman giderilecek? Ne kadar öğretmen ataması yapılacak?” diye soruyor.

OKUYUNUZ

VARLIK FONU’NUN DENETİMİ ÇOK ÖNEMLİDİR
VARLIK Fonu halkın vergileri ile oluşturulmuş kamu kuruluşlarının bünyesinde toplandığı kanunlar üstü bir şirket. Vergi kanunlarına, Sermaye Piyasası mevzuatına, Sayıştay denetimine tabi olmadan yönetilecek FON, Ziraat Bankası, THY, Halkbank, TPAO, BOTAŞ, PTT gibi kuruluşların bazı madenlerin ve gayrımenkullerin devrinden sonra devasa bir varlığa ulaştı.

FON  mega projelere kaynak sağlamak için içerden ve dışardan tahvil, hisse senedi, sukuk ihracedecek varlıkları teminat gösterecek. Kamu oyu özellikle yurt dışından sağlanacak fonların zamanında ödenememesi durumunda Osmanlı dönemindeki “Duyun-u umumiye”benzeri bir uygulama ile karşılaşmaktan endişe ediyor.

Türkiye Varlık Fon’u düzenlemesindeki en sakıncalı durum Sayıştay denetiminin dışında olmasıdır. FON’un tüm varlığı devlete ait olduğuna göre denetimi de kamuya ait olmalıdır. Bağımsız denetim şirketlerinin denetimi mali tablolar üzerinden yapılmaktadır. 2001 krızinde batan bankaların çoğu uluslararası bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmişti, ancak yapılan hile ve hatalarla ilgili herhangi bir uyarı yapılmamıştı.

Uluslararası bağımsız denetim konusunda en büyük kriz Dünyanın 7. büyük şirketi ENRON’un muhasebe hileleri yaparak yöneticilerine büyük çıkarlar sağlamasında ortaya çıkmıştır. ENRON’un bağımsız denetimi dünyanın en büyüklerinden olan Artur Andersen tarafından yapılmaktaydı. Bu kriz ENRON’un ve Artur Andersen’in tasfiyesi ile sonuçlanmıştır.

Dışarıdan kaynak sağlamada uluslararası standartlara göre denetim yapan kuruluşların raporları önemlidir ancak Sayıştay’ın yolsuzluk ve istismarın ortaya çıkarılması için belge ve delillere inen denetimi vazgeçilmezdir. ENRON’un yaşadığına benzer felaketi yaşamamak için FON’un denetimi tekrar değerlendirilmelidir.

Mustafa ÖZYÜREK (22.ve 23. Dönem Mv.)

MESAJ PANOSU
RAPORLU kalp ilaçlarından (sadece kalp doktorlarının verdiği) fiyat farkı alıyorlar. Buna ilaveten muayene katılım payı, ilaç katılım payı, reçete katılım payı, kutu sayısı payı gibi kalemlere aşırı farklar ödemek zorunda kalıyoruz. / Özbil DURUL

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp