Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

31/10/2013

Gözde okullara akademisyen müdür aranıyor

TÜRKİYE'nin en gözde okullarından İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek ve Vefa liselerinin müdürlükleri, sınavlarda yeterli puanları alsalar, mülakatlarda başarı kazansalar ve hizmet puanları yüksek olsa bile "her eğitimciye" açık değil. Gerekçe ise bu okulların "özel ve nitelikli" olmaları ve bu nedenle onlara da "özel ve nitelikli müdür" atanmak istenmesi. Bu müdürlerde aranan özelliklere gelince; okulların eğitim verdiği yabancı dili iyi bilmek, uygulanan eğitim modeli konusunda uzman ve akademisyen olmak.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü müdürlük ve yardımcılıkları boş olan 1333 ilk, orta ve lise müdürlüklerine atama yapmaya hazırlanıyor. Atama için gereken koşul da yönetmeliklere göre hem yazılı hem de sözlü sınavda başarılı olmak ve yüksek hizmet puanına sahip olmak. Atama yapılacak bu okulların listesi dün açıklanınca eğitimciler şaşırdı. Çünkü bu listede aralarından bazıları 1.5 yıldır "vekillerle" yönetilen ve "müdürlükleri" boş olan bu üç okul yoktu. Bu okullar tercihlerine kapatılmıştı.
Dün bu üç okulun atama ve yer değiştirmek isteyen adayların taleplerine neden kapalı olduğunu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sordum. Bir yetkiliden eğitimcileri kızdıracak şu yanıtı aldım:
"Bu okullarımız nitelikli okullar. Bunların başındaki müdürlerin de okullar gibi nitelikli olmasını istiyoruz. Emekliliğine 6 ay, 1 yıl kalmış birinin bu okullara müdür olmasını istemiyoruz. Bu okullar için özel müdürler atamak istiyoruz. Bu müdürler için düşündüğümüz kriterler arasında üniversitede akademisyenlik yapması, okulun eğitim verdiği yabancı dili çok iyi bilmesi, eğitim modeli hakkında bilgi sahibi olması yer alıyor. Bu müdürler bu okulları daha ileriye taşısın. Sadece sınavda başarılı oldu ve 15-20 yıl Doğu'daki bir köy okulunda öğretmenlik yaptığı için hizmet puanı yüksek birinin bu okulların müdürü olmasını istemiyoruz."
Aynı yetkili Galatasaray Lisesi'nin müdürlüğü için "seçilmiş" kişilerin atandığını hatırlatarak "Bu okulun müdür seçme yetkisi rektörlükte, il sadece onay veriyor. Kriterlerini uluslararası yasaya göre kendileri belirliyor. Galatasaray'da olduğu gibi 'nitelikli okullara' da belli kriterlere göre atama yapmak istiyoruz" diyor.
Eğitim İş Özlük Hukuk Danışmanı Maksut Balmuk ise eğitim kurumlarına nasıl yönetici atanacağının yasa ve yönetmeliklere göre belirlendiğini belirtiyor ve "MEB yönetici atamada bazı okulları listeden çıkararak kendi koyduğu kurala kendi uymuyor ve 'istediğimi yaparım' diyor. İstedikleri önemli okullara kendi istediklerinin atanamayacağını anlayınca da okulları listeden çıkardılar" diye konuşuyor.
Eğitimciler bu okulların listeden çıkarılmalarına ilişkin dava açmaya hazırlanıyor. Yasa ve yönetmeliğe rağmen bu okullara "özel müdür" atamasının yapılıp yapılamayacağını da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp