Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

31/05/2012

Boğaziçi yerine Marmara'ya girecekler

ÖSYM'nin son dakika değişikliği ile Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) sürprizi yaşayan öğrenciler ve veliler şaşkın. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) kaldırılmasıyla okulların değerinin kalmadığını anlatan öğrenciler, bir yandan "4 yıldır bu okullarda boşuna mı okuyoruz?" derken, bir yandan da kaybettikleri puanların hesabını yapmaya çalışıyorlar. Çünkü rehberlik uzmanları bu sistem değişikliğiyle fen ve Anadolu liselerinde okuyan öğrencilerin en az 10 puan kaybedeceği görüşünde. Bu durumda da Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği yerine Marmara'da aynı bölüme yerleşmeleri gündeme geliyor.
Galatasaray Lisesi'nde okuyan bir öğrenci "Bizim okulda notlar bol keseden dağıtılmaz ve derslerimiz çok ağır. Sıradan bir okulda okuyor olsaydım şu anda 100 ile mezun olurdum. Biz en iyiler kendi aramızda yarışıyoruz. Bu kadar ağır bir okulda neden 5 yıl okudum ben? Bize son dakika yapılan büyük haksızlık var" diyor.
Oğlunun Atatürk Fen Lisesi'nde okuduğunu anlatan bir veli ise tepkisini "Bu kadar ağır dersleri olan ve notlarda son derece titiz olan okullarda okuyan çocuklarımıza karşı büyük adaletsizlik yapıldı. Çocuklarımızın büyük fedakârlıklarla hazırlanıp sınavlarını kazandıkları bu okullarda okumalarının artık ne önemi var? Türkiye'nin en iyi okulları değersizleştirildi" diye anlatıyor.
Notların ağırlıklandırılmadan yalnızca bireysel başarının dikkate alındığı bir sistemin önceki yıllarda denendiğini hatırlatan bir başka okur ise "Bu sistemin sakıncaları yıllarca çekildi. Birçok öğrenci İstanbul Erkek, Kabataş, Galatasaray gibi liselerin son sınıflarında başka bir okula gittiler ve okullarının birincisi oldular. Aynı olaylar tekrar yaşanacak" diyor.
Bir başka eğitimci ise bu uygulamanın ilk gündeme geldiği anda söylenen "sahte notlar"a dikkat çekerek, "Bazı okullar bundan sonra bütün notları şişirir. Bunu engelleyecek hiçbir şey yok" derken, rehberlik uzmanları bu değişiklikten sonra özellikle fen liselerinde okuyan ve başarısı okulun ortasında ve altında kalan öğrencilerin 10 ile 17 arasında puan kaybedeceklerini söylüyor: "Bu öğrenciler büyük zarar görecek. 5 yıl boyunca en iyilerin yarıştığı okulda 67 gibi diploma notuyla mezun olan öğrenci hayaline ulaşamayabilir. Ege Tıp Fakültesi yerine Düzce'ye, İstanbul Hukuk yerine Kocaeli Hukuk'a, Boğaziçi Makine Mühendisliği yerine Marmara'ya girer. "
Kılavuzda aydınlatılmayan noktalardan biri de OBP'nin hesaplanış biçimi. Çünkü 100 diploma notu için OBP 500 kabul edilirken, 96 ile mezun olan öğrencinin puanının 500'e mi çevrileceği belli değil.
Sınava sayılı günler kala yapılan bu değişiklik özellikle Anadolu ve fen liselerindeki öğrencilerde hayal kırıklığı yaşatıyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp