Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

30/07/2015

ÖSYM ‘hatalı’ soruları hangi uzmanlara hazırlatıyor?

 

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik ile Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınav sonuçları “uzun” bir beklemenin ardından açıklandı. Ancak öğretmen adaylarının girdiği sınavda 12 soru hatalı olduğu için iptal edildi. 3 sorunun da yanıtı “hatalı” verildiği için düzeltildi. Yargıda ise hatalı olduğu gerekçesiyle sonucu beklenen 4 soru var. Yargı bu soruları iptal ederse adayların puanları bir kez daha değişecek.

Hatalı sorular ilk kez iptal edilmiyor. Hatırlanacağı gibi hem YGS hem de LYS’de de hatalı olduğu için iptal edilen sorular oldu. ÖSYM son yıllarda adeta “hatalı soru hazırlama şampiyonu” gibi çalışıyor.

Sınavlarda bu kadar iptal olunca “Bu soruları kimler hazırlıyor?” sorusu akla geliyor. Çünkü hem üniversite sınavına hem de KPSS’ye giren adaylar daha sınavdan çıktıkları anda soruların hatalı olduğunu söylerken, soruları hazırlayan ekip bunun farkında bile değil. Yanıtı değiştirilen 3 soru ise soruları hazırlayanların doğru yanıtın hangisi olduğunu bile bilmediğini gösteriyor.

Peki nasıl oluyor da “soru hazırlama uzmanları” bu kadar hatalı soru hazırlıyor?

Yanıtı basit.

ÖSYM’nin tüm soru hazırlama ekibi değiştirildi. Geçmişte sadece üniversite sınavları için soru hazırlayan 100 kişilik bir ekip vardı. Bu ekip ölçme ve değerlendirme teknikleri açısından yetişmiş kadrolardı. Bu ekip dağıtıldı ve yerlerine başkaları getirildi. Hatta ÖSYM Yasası çıkarılarak, dışarıya soru hazırlatma hakkı verildi.

Sonuç ortada.

Benzer değişiklikler Milli Eğitim Bakanlığı’nda da yaşandı. Soru hazırlayan ekipler dağıtıldı ve orada da sürekli hatalı sorular yazılmaya başlandı.

Başta ÖSYM olmak üzere yetkililerinin soru hazırlamanın bir uzmanlık işi olduğunu hatırlamaları gerekiyor. Soruları hazırlayan ekiplerin bir kez hazırladıkları konuları doğru bilmeleri ve daha da önemlisi o soruları ölçme ve değerlendirme tekniklerine uygun olarak ve doğru şekilde hazırlamaları gerekiyor.

ÖSYM’nin “Soru hazırlamak zor” diyerek yaptığı sınavlardaki soruları Bilgi Edinme Hakkı Kanunu dışına çıkararak kamuoyuyla paylaşmaktan kaçındığını da hatırlayalım. Bu hatalı soruları gördükçe soru hazırlamanın ÖSYM için gerçekten de zor olduğu anlaşılıyor.

 

KPSS PUANLARINDA HATA MI VAR?

KPSS sonuçları açıklandıktan sonra adaylardan puan hesaplamasının hatalı olduğuna ilişkin yüzlerce e-mail ve telefon geliyor. Adaylar açıklanan netlerle kendi netlerinin örtüşmediği, yanlışların fazla, netlerin eksik olduğunu söylüyor. İşte bazı mesajlar:

“Biyoloji branşından KPSS’ye girdim. Yayınlanan cevapları kontrol ettiğimde çıkardığım netlerle sonuçlarımdaki netler aynı değil. Yanlışlarım fazla, netlerim eksik. Hata var.”

“Benim netlerimle ÖSYM’nin netleri arasında ciddi fark var. 20 civarında netim eksik. Puanlarımız hatalı hesaplanmış.”

“ÖSYM ‘Emeğiniz emanetimizdir’ diyor. Sözünü tutsun o zaman, çünkü bu puanlarda hata var.”

“Türk Dili ve Edebiyatı testinden sınava girdim. Toplam 9 netim eksilmiş. Hayatımızla oynuyorlar. Bu hatayı düzeltsinler.”

 

ÖĞRETMENİN BU ‘BAŞARISINI’ TARTIŞALIM

Sayfamızda da yer verdiğimiz gibi öğretmen adaylarının Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ndeki “başarılarını” görüyorsunuz. 50 soruluk testlerde yüzde 50 başarı sınırı 16 branştan sadece 6’sında aşılıyor. Üstelik de bu başarıya gösteren öğretmen adayları girdikleri testlerin öğretmenleri olarak, bu konuları öğrencilerine anlatacak.

Başarı oranı bu kadar düşük olunca yanıtlanması gereken sorular şöyle sıralanıyor:

Sorular mı çok eleyici, Üniversitelerde verilen eğitimin niteliğini tartışmalı mıyız, KPSS ile verilen eğitim birbirine uyuyor mu?

Önümüzdeki günlerde bu soruların yanıtlarının tartışılması gerekiyor.

 

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp