Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

28/10/2013

Yanlışı 'etkisiz' kıl, başarı oranını yükselt

LİSELERE geçişte uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) tartışılan konulardan biri de yanlış cevapların etkisiz olması. Yani SBS ve üniversite sınavlarında olduğu gibi 4 yanlış bir doğruyu götürmeyecek. Bilmediğiniz soruları öğrenci diliyle "sallayıp tuturma" şansınız var. Ölçme değerlendirme ve sıralama sınavlarında işte bu "sallayıp tutturma" olarak nitelendirilen "şans" faktörünü ortadan kaldırmak için 3 ya da 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi ilkesi uygulanıyor. Soruların öğrenciler tarafından bilinerek yapılması yoluyla "öğretilemeyenlerin" belirlenmesi de hedefleniyor. Ayrıca sıralama sınavlarında "şans" faktörünün tamamen ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Çünkü bu tür sınavlarda tek bir soru bile öğrencilerin puanlarında da girecekleri okullarda da değişikliklere yol açabiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu sınavların "okulda yapılanlardan sadece birer tanesinin merkezi olarak gerçekleştiğini" belirterek okul yazılıları gibi yanlış cevapların etkili olmamasına karar verdiğini söylüyor. Bakanlık bu sınavları sıralama sınavları olarak kabul etmiyor. Ancak bu sınavların sonuçlarına göre öğrencilerin sıralanacağını ve girecekleri okulların da bu sıralamaya göre belirleneceğini göz ardı ediyor.
Ya da bazı eğitimcilerin vurguladığı gibi yanlışın doğruyu etkilemesi uygulamasından "başarıyı artırmak" için kaçınılıyor. Çünkü yanlışlar doğruları götürmediği takdirde başarı oranı da otomatik olarak yükselir. Bu yöntemle soruların yapılma ortalamaları artar.
SBS sonuçlarının açıklanmasının ardından en çok tartışılan konulardan biri de "başarı oranları" oluyor. Örneğin 2009-2012 yılları arasında Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil ile Fen ve Teknoloji olmak üzere 5 dersten yapılan SBS'de yalnızca bir kez 20l0 yılında o da Türkçe dersinde yüzde 50 başarı sağlanabildi. Soruların yapılma oranı 56.57 oldu. Bu istisna dışında başarısızlık oranları örneğin Matematik'te yüzde 88'leri bile aştı. Bu yıl ise SBS sonuçları paylaşılmadığı için "başarının" ölçüsünü de görme şansımız olmadı.
Bu yıl yapılacak sınavlardaki başarı oranları kamuoyuyla paylaşılır mı bilinmez. Ancak bu uygulamada doğru yanıtların sayısının geçen yıllara göre yanlışlardan etkilenmeyecekleri için yükseleceğini söylemek "öngörü" olmaz. Ancak bu durumda sonuçları "başarı yükseldi" diye yorumlayabilir miyiz işte o tartışılır.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp