Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

28/08/2009

Okullar öğrenci başına yaptıkları harcamayı açıklasın


ÖZEL okulların bazılarının önümüzdeki öğretim yılı için geçerli olacak öğrenim ücretleri dudak uçuklatır türden. Birçok vakıf üniversitesinin öğrenim ücretleri bu okullara yetişemiyor bile. 24 binlere ulaşan anaokulu ücretleri 29 bini bulan lise fiyatları ile bırakın Türkiye'yi dünya ile de yarışır durumdalar. Üstelik bu rakamlara servis, yemek ve etkinlikler ile bu etkinliklere katılmak için gerekli malzemelerin maliyeti eklenmiş değil.
Bu kadar yüksek fiyatlar ile öğrenim veren okulların öğrenci başına yaptıkları harcamayı açıklaması gerekmiyor mu? Ya da bu soruyu neden Milli Eğitim Bakanlığı merak edip sormuyor?
Sonuçta bunlar anaokulu, ilk ve ortaöğretim kurumları. Üniversiteler gibi bilimsel araştırmaya kaynak ayırmıyorlar. O zaman öğrenim ücretlerini ne belirliyor? Bazı okullar "marka" olduklarını ve markanın karşılığını aldıklarını söyleyecekler.
"Marka" fiyatının dışında okulların üniversiteleri geride bırakan öğrenim ücretlerini belirleyen sınav başarıları olabilir mi?
Sınavlarda derece yapmak bir sonraki yılın öğrenim ücretini etkiler ve başarıya göre öğrenim ücreti artar mı?
Bu soruya "hayır" yanıtını vermek mümkün görünmüyor.
Ne yazık ki "iyi okulun" ve "iyi eğitimin" tek karşılığının sınav başarısı olduğu bir sistemde derece yapmak fiyatların artırılmasına ve bu yüksek fiyatlara rağmen velilerin çocuklarını bu okullara yollamak için kuyruklar oluşturmasına yol açıyor.
Eğitim sistemimizde "Başarılı ve iyi eğitimin sınavda derece yapmaya bağlı olup olmadığınızın sorgulanması gerekiyor. Çocuklarımızı müzik, beden eğitimi, resim, sosyal aktivitelerden koparan ve başarıyı yalnızca doğru seçeneği işaretleme ile sınırlı tutan bir eğitimin nasıl bir kuşak yetiştireceğini önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.
Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp