Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

27/09/2014

Düşük puanlı yerleşiyor, yüksek puanlı açıkta kalıyor

ANADOLU ve fen liseleri başta olmak üzere devlet liselerinde boş kontenjanları doldurmak için getirilen “nakil uygulamasında” dün 5’inci dönem son buldu. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirme Kılavuzu’na göre nakiller 26 Eylül’de yani dün son bulacaktı. Ancak geçtiğimiz 13 Eylül’de ortaöğretim yönetmeliğinde yapılan değişiklikle nakil uygulaması okulların kontenjanları dolana dek yıl boyunca sürecek. Yerleştirmelerde de taban puan aranmayacak. Başvuran öğrenciler puanlarına göre dizilecek ve boş kontenjan dolana dek puan üstünlüğüne göre yerleştirmeler yapılacak. Bu kurallar yalnızca hazırlık ya da 9. sınıflar için değil, ara sınıflar için de geçerli olacak. Yani bir lisenin 10. ya da 11. sınıfında boş kontenjan varsa yine öğrenciler “taban puan” şartı olmadan nakil başvurusu yapabilecek. Bu başvurular da her pazartesi ve perşembe günleri öğrencinin okuduğu okula yapılacak. Her cuma günü de başvuru sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) e-okul sisteminden açıklanacak.

Nakillerle ilgili genel kurallar işte bu şekilde işleyecek. Ancak nakil başvuruları yapan velilerin yaşadıkları, bu kurallara uyulmadığını gösteriyor.

Bazı okullarda nakillerin başladığı ilk günden itibaren boş kontenjan olmasına ve başvuran öğrenci de olmasına rağmen bu kontenjanlar hep aynı kalıyor. Talep olmasına rağmen bu kontenjanların neden dolmadığı merak ediliyor.

Biz de ailelerden gelen soruları yanıtlaması için Milli Eğitim Bakanlığı’na soralım:

“Oğlumun puanı 450. 4 haftadır aynı okula nakil için başvuruda bulunuyoruz. Geçen hafta okula yerleşen öğrencinin puanı 445. Yerleştirmelerin puan üstünlüğüne göre yapılacağı açıklandı. Bu durumda bizim de başvurumuz varken, nasıl oluyor da bu okula daha düşük puanlı öğrenci yerleşiyor?”

“Çanakkale’de geçmek istediğimiz Anadolu lisesinin boş kontenjanı 4. Tam dört haftadır bu açık kontenjan için başvuru yapıyoruz. Bu kontenjanlara kimse yerleşmedi. Talep eden öğrenci olmasına rağmen nasıl oluyor da bu boş kontenjanlara yerleştirilmiyoruz?”

“Kızım geçen yıl ÇOP’a gitti. Bu yıl nakillerden biz de yararlanmak istiyoruz. Ancak nakil yaptırmak istediğimizi söylediğimizde müdür dilekçemizi almıyor ve talepte bulunamayacağımızı söylüyor. Biz neden nakilde kapsam dışıyız?”

“Taban puansız nakillerden tüm öğrenciler yararlanıyor. Ama biz meslek lisesi öğrencilerinin bu hakkı yokmuş. Kimse başvurumuzu almıyor. Bu adaletsizlik değil mi?”

“Kızımın okuduğu Anadolu lisesinde eylül başına kadar ara sınıflarda kontenjan yoktu. Ama 13 Eylül’de yönetmelik değişikliğinin hemen ardından okulda 10. sınıfta 25 kişilik kontenjan oluştu. Dolu olan okulda nasıl kontenjan boşluğu oluşuyor?”

“Çocuğum özel lisede okuyor. Anadolu lisesine geçmesini istiyoruz. Bakanlık bu hakkı bize tanıdı. Ama görüştüğümüz Anadolu liseleri boş kontenjanları olmasına rağmen alamayacağını söylüyor. Böyle bir hakları var mı?

“22 Eylül Pazartesi gecesi bakanlık 23 Eylül saat 17.00’ye kadar nakil başvurusunda bulunanların yerleştirme sonuçlarının aynı akşam yapılacağını açıkladı. Bu açıklama yönetmelik ve yerleştirme kılavuzuna aykırıydı. Sonra da nakil başvuru sonuçlarının 26 Eylül Cuma günü yapılacağını açıkladı. Arada bir nakil dönemi yapılması kararını kim aldı ve bu süre içinde yerleşen öğrenciler oldu mu?”

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp