Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

27/06/2011

Doğu'daki öğretmenin 'unutulduk' isyanı

ÖĞRETMENLERİN dertleri bitmek bilmiyor. Öğretmen adayları "yetersiz kontenjandan" şikâyet ederek, bu kontenjanların artırılmasını isterken, görevdeki öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar ise başka. Doğu'da görev yapan öğretmenler "zorunlu hizmet bölgelerinde mahkûm kaldıklarını" söylüyor. Onlar da öğretmen adayları gibi Başbakanlığa mektup yazarak, çözüm yolu arıyor. Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Yardımcı Fatih Kaya geçen yıl mayıs ayında zorunlu hizmet affı getirildiğini hatırlatıyor. Af, Doğu'da hiç görev yapmayan öğretmenleri mutlu ederken, halen bölgede görevli öğretmenlerin görev sürelerini "zorunlu" uzatıyor. Birinin mutluluğu, diğerinin mutsuzluğuna yol açıyor. Nedenini Kaya açıklıyor: "Batı illerinde görev yapan öğretmenler Doğu ve Güneydoğu bölgelerine zaten gönüllü gelmek istemiyor. Uzun süredir çalışan ve yer değiştirmek isteyen Doğu'daki öğretmenler ise yüksek puanlarına rağmen kontenjan bulamadıkları için yerlerinden kıpırdayamıyor ve bulundukları yerlere mahkûm oluyor. Yani af Doğu'da görev yapan öğretmenleri cezalandırıyor."
Kontenjan engeline takıldıkları için kıpırdayamayan öğretmenler seslerini duyurabilmek için eylemler yapıyor. Üç yıl ya da daha uzun süre zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere kontenjan sınırlaması olmadan öncelikli tayin hakkı verilmezse uğradıkları bu haksızlığın giderilemeyeceğini söylüyorlar. Doğu'da 4 yıldır çalışan öğretmen yazdığı mektupta şöyle diyor: "Şu anda kontenjan bulamamaktan dolayı yer değiştiremez, oluşum şuna benziyor. Siz vergi borçlarınızı zamanında ödüyorsunuz ama af geliyor ve borcunu ödemeyenlerin de borcunu ödemekle yükümlü kılınıyorsunuz. İşte yaşadığımız haksızlık bu."
Batı'daki öğretmen Doğu'ya gitmek istemiyor. Ama bedelini yıllardır bu bölgelerde görev yapan ve artık yer değiştirmek isteyen öğretmen ödüyor. Çünkü kontenjan sınırlaması karşısına dikiliyor. Bir süre sonra Doğu'daki okullarda tecrübeli öğretmen bulmak zorlaşacak gibi görünüyor. O zaman da bu bölgelerdeki eğitimin kalitesini çok tartışırız. Bu bölgelerde görev yapacak öğretmenlere "maaş tazminatı", "yüksek hizmet puanı", "çocuklarına bölgedeki özel okullarda burslu eğitim olanağı" gibi seçenekler sunarak, Doğu illeri cazibe merkezi haline gelebilirse o zaman tecrübeli Doğu'da görev yapacak gönüllü öğretmen de bulunabilir.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp