Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

27/04/2013

Kadın rektörler, genç kadın akademisyenlerin mentoru

Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin yüzde 45'i, akademisyenlerin yüzde 40.8'i, profesörlerin yüzde 27.6'sı kadın. Kadın akademisyen oranı da Batılı ülkelere oranla oldukça yüksek. Ancak kadınlar akademik kariyer basamaklarında yükselmeye ve yöneticilik aşamasına doğru gelmeye başladıklarında bu durum aleyhlerine dönüyor. Üniversitelerin sayısı artmasına rağmen bir türlü kadın yöneticilerin, kadın rektörlerin sayısı artmıyor.

Bugün Türkiye'de üniversitelerin sayısı 170'e ulaştı. Ancak rektörlük görevini üstelenen kadınların oranı yüzde 10 bile değil. Toplam 10 kadın rektör bulunuyor. Bu kadın rektörlerin 6'sı devlet, 4'ü de vakıf üniversitelerinde görev yapıyor. Aslında bu durum Avrupa ülkelerinde de çok farklı değil. Kadın rektör oranı yüzde 50 ile en yüksek İsveç'te.

Nasıl oluyor da kadına ilk seçme hakkı veren ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye'de kadınların rektör ya da fakülte dekanları olarak sayıları bir türlü artmıyor?
Akademisyenlikte sayıları erkeklerle neredeyse eşit olan bu kadınlar yöneticilik söz konusu olduğunda birden ortadan kayboluyorlar?

***
Birçok kez rektörlük de yapan kadın akademisyenlerle sohbetlerimizde bu soruları tartıştık. Kadınların neden yöneticilik görevlerinde yer almadığını ya da "yer aldırılmadığını" konuştuk. Kadının yöneticilikte görünmez hale gelmesinde uygulanan ayrımcılık da etkili, kadınların cesaretsizliği de, rol modellerin çok az sayıda olması da.
İşte bu durumu tersine çevirmek için şimdi kadınlar harekete geçiyor. Bu hareketin başınıda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu olmak üzere kadın rektörler çekiyor.
Geçen yıl yükseköğretimde kadın liderlerin sayısını artırmak için Düzce Üniversitesi bir çalıştay düzenlemişti. Bu çalıştayda yükseköğretimde "lider kadın akademisyenlerin sayısının artırılması için" tartışılan çözüm önerilerinden biri, onların yöneticiliğe aday olmalarını sağlayacak mentorluk ağının kurulması olmuştu.


***
İşte bu çözüm önerisi bugün yaşama geçiyor. Düzce Üniversitesi, Elginkan Vakfı'nın destekleriyle "Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme Programı" ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor. Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı (TULIP) çerçevesinde "Yükseköğretimde Kadın Liderliğini Geliştirme ve Güçlendirme Programı" başlatılıyor.

İki gün sürecek bu programa akademik kariyerin ilk basamağında olan yardımcı doçent unvanına sahip kadınlar katılacak. Onları liderliğe teşvik etmek, eğitmek, desteklemek, cesaretlendirmek için de "kadın rektörler" mentorluk görevi yapacak.

Hedef yöneticilikte kadınları daha görünür kılmak.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp