Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

26/08/2011

Orhan Pamuk'un performansı akademisyenlere bedel

Dünyanın en önemli üniversite sıralamalarından birini Çin Shanghai Jiao Tong Üniversitesi yapıyor. ABD'nin ulusal sıralamasından sonra dünya üniversitelerini ilk kez sıralayan Çinliler oldu. AR-WU (The Academic Ranking of World Universities -Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralama) olarak bilinen sıralamada "Dünyanın en iyi 500 üniversitesi" her yıl ilan ediliyor. 2003 yılında ilk sıralama yapıldığında dünyada akademik çevrelerde deyim yerindeyse kıyamet kopmasına yol açtı. Ama İspanya'dan Webometrics, İngiltere'den THE ve Hollanda'dan Leiden Üniversitesi'de AR-WU'-nun izinden giderek, üniversiteleri sıralamaya devam etti.
İşte AR-WU 2011 sıralamasını sitesinde duyurdu. Türkiye'den tek üniversite İstanbul Üniversitesi ilk 500'e girdi. Üstelik her yıl 400500 sıralama diziminde yer alan üniversite bu yıl 301-400 içine girme başarısı gösterdi. Listeye 2003'ten bu yana iki üniversite İstanbul ve Hacettepe girebiliyor. Hacettepe, 2003, 2005 ve 2006 yıllarında olmak üzere 3 kez, İstanbul, 2004 ve 2006 yılları hariç 7 kez girdi. İstanbul'a da 2007'den bu yana her yıl Nobel ödüllü mezunu, yazar Orhan Pamuk, 15.6'lık bir puan getiriyor. Çünkü AR-WU'nun üniversiteleri değerlendirmede kullandığı 6 kriterden biri "Nobel ödüllü ya da matematiğin Nobel'i olarak kabul edilen Field Madalyası (FM) sahibi bir mezunu" olup olmaması.
Pamuk'un 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasıyla 2007'den bu yana üniversite bu kriterden puan alıyor. Üstelik Pamuk'un üniversiteye getirdiği puan, tüm akademisyenlerin getirdiği puana eşit. Neden mi? Sıralamanın kriterlerinden biri de akademisyen başına düşen yayın. 2010 YÖK verilerine göre 2606 öğretim üyesinin bulunduğu üniversitenin net yayını 1570. Bu kriterden üniversite 16.7 puan alıyor. Üniversitenin puan aldığı bir başka sıralama ölçütü de yine yayınlarından. SCI expanded ve SSCI makalelerinden 34.7 puan, etki gücü yüksek Nature and Science Dergileri'ndeki makaleler için ise yalnızca 3.4 alıyor.
Puan alamadığı iki kriterden birisi Thomson Scientific'in oluşturduğu "En fazla atıf alan bilim adamları listesine" giren akademisyene sahip olmaması bir diğeri de Nobel ya da FM ödüllü bir öğretim üyesinin üniversitede ders vermemesi. Oysa bu son kriterden puan almanın yolunun Orhan Pamuk'u "misafir" olarak bile olsa üniversiteye ders vermek üzere davet etmek olduğunu üniversite yönetimi benden daha iyi bilir. Ancak bilmediğimiz davet edildi mi edildiyse kabul edilmedi mi?

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp