Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

26/01/2012

Dijital yerlilerle aynı dili konuşabilmek

FATİH projesinin gündemden düşmediği bugünlerde dijital eğitimin dünü, bugünü ve geleceğinin tartışılacağı çok önemli bir konferans başlıyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin İzmir Çeşme'de düzenlediği, bugün başlayacak ve 3 gün sürecek konferansın konusu "Dijital çağda eğitimde fırsatlar ve sorumluluklarımız".
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de katılacağı bu konferansa hem Türkiye'den hem de İngiltere'nin de aralarında olduğu değişik ülkelerden eğitimciler katılacak ve teknolojinin eğitimde kullanımını, bu kullanım sırasında oluşan sorunları ve eğitime getirdiği katkıları örneklerle anlatacak. Özellikle Türkiye'den çok önce dijital eğitime geçmiş ve sonuçlarını görmüş ülkelerin deneyimleri anlamlı olacak. Şubat ayında pilot olarak Türkiye'de uygulamaya geçecek akıllı tahtalar ve tablet bilgisayarların da kullanıldığı ülkelerde dijital eğitimin hangi noktada katkı sağladığı ya da olumsuz etkilerini uygulayan eğitimcilerden dinleme şansı olacak. Üstelik bu konferans "vitamin ögretmen" portalında, katılamayan öğretmenler için canlı yayınlanacak.
Bu konferansta pedagojiden uzaklaşmadan teknolojiye geçişin nasıl başarılabileceği tartışılırken, "dijital yerliler" ile "dijital göçmenler" kavramları arasındaki dijital uçurumun nasıl kapatılabileceği de gündeme gelecek.
"Dijiital yerliler" kavramı 1980 sonrası doğan kuşak için kullanılıyor. Onlar teknolojiyle doğan, bilgisayar ve internet öncesi yaşamı bilmeyen gençler. Onlar için internetin ve bilgisayarın olmadığı bir dünyayı tanımlamak bile çok zor.
"Dijital göçmenler"e gelince; onlar teknolojiyi sonradan yakalayan ve öğrenmeye çalışanlar. Aralarında "dijital yerlilerin" ebeveynleri ve öğretmenlerinin büyük bir kısmı yer alıyor. Bu öğretmenlerin bazıları öğrencilikleri döneminde bile görmedikleri teknolojik ürünleri kullanmaya çalışıyor ya da FATİH projesi yaşama geçince kullanacaklar. Bu da önce öğretmenlerimizi "dijital" olarak yetiştirmemiz ve "yerlilerle" nasıl iletişim kurabileceklerini öğretmemiz gerektiğini gösteriyor.
Bir de "dijital eğitimin" yani teknolojinin sihirli bir değnek olmadığını kabul etmek gerek. Nedense bir süredir "tabletler ve akıllı tahtalar" gelince eğitimde tüm sorunların çözüleceği düşünülmeye başlandı. Oysa teknoloji eğitimde var olan sorunları ortadan kaldırmaz. Hele sorunlarınız teknolojiden kaynaklanmıyorsa...

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp