Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

25/05/2013

Kayıt yaptır yeter mezuniyet garanti

ÖNCEKİ gün Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün "ilkokullarda öğrenci başarısının değerlendirilmesiyle" ilgili yayımladığı genelge "anlatım bozuklukları" yüzünden yanlış anlamalara yol açtı. Yönetmelik değişmediği halde genelgedeki sözler "sınıfta bırakmanın" tekrar geri geldiği şeklinde yorumlandı. Anlam hatalarına yol açan yazıyı daha sonra bakanlık yetkilileri "Yanlış anlaşıldık, aslında öğrenci sınıfta bırakılmayacak" diyerek, düzeltmeye çalıştı.
Bu hatalı yazıda kaynaştırma öğrencisi de olsa devamsız öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılacağı anlatılmak isteniyordu. Yoksa devam edip, başarısız öğrencinin bir üst sınıfa geçmesinin önünde bir engel yok.
Aslında tam da tartışılması gereken bu nokta. Öyle bir eğitim sistemine sahibiz ki; çocuk ne kadar başarısız olsa, öğrenme gerçekleşmese de sınıf tekrarı yaptırılmanız mümkün değil. Çocuğunuzu bir kez ilköğretime kaydettirin yeter, lise mezuniyetini de garanti altına alıyorsunuz. Çünkü sistem başarısızlığı ödüllendirme üzerine kurulu.
Nasıl mı oluyor? Size 6 yaşını doldurup, ilkokula kayıt olmuş bir çocuğun nasıl liseden mezun olmasının nasıl garanti olacağını anlatayım.
İlkokul ilk 3 sınıfta yazılı sınav yok. Zaten İlköğretim Kurumları Yönetmeliği "İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılamaz" dediği için ilk 4 sene çocuk ne kadar başarısız olursa olsun bir üst sınıfa geçiyor. Öğretmen sınıf tekrarı yaptırmak istese bile yönetmelik izin vermiyor.
Ortaokulda ise devreye Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) giriyor. Başarısız öğrenciye ŞÖK kararıyla sınıf geçiriliyor. Öğretmen aksi davranmak istese bile bu kez veli ona engel oluyor ve çocuğunun üst sınıfa geçirilmesi için baskı yapıyor.
Tüm bunlardan sonra liseye gelen çocuk 2.50 not ortalamasını tutturursa notu 0 olan bir dersi bile olsa üst sınıfa geçiyor. Sadece dil anlatım dersi zayıfsa sorumlu oluyor. Eskiden bu dersi zayıf olanlara tekrar yaptırırlardı, şimdi bu dersten "sorumlu" geçiriyorlar. 9. sınıfta 3, diğer sınıflarda 2 zayıfı olsa da üst sınıfa geçiriyorlar. Yeter ki alt sınıflardaki derslerle birlikte başarısız ders sayısı 5'i aşmasın. Yoksa lisede sınıf tekrarı var.
İşte yaşını doldurup ilkokula kayıt yaptırdığınız çocuğunuz böylece liseden mezun oluyor. Sonra da üniversite sınavı ve lise geçiş sınavı SBS'deki sonuçlarını şaşkınlıkla karşılıyoruz.
Hatırlayalım bu yıl üniversiteye giriş sınavının ilk basamağına giren 742 bin 669 lise son sınıf öğrencisinden 160 sorudan 16 net çıkarıp, YGS'de 140 baraj puanını aşamayanların sayısı 653 bin 454. Bu son sınıflardan 180 puan barajı için gereken 32 neti çıkaramayanların sayısı da 258 binden fazla. Sınava giren tüm adaylardan sıfır alanların sayısı da 67 bin.
Üniversite sınavları böyle de SBS farklı mı?
Geçen yıl sınava giren 1 milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisine 5 testten Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilimler ve yabancı dil olmak üzere 100 soru soruldu. uyor. Matematik'te başarısızlık oranı yüzde 78.05, Fen ve Teknoloji'de yüzde 51.65, Yabancı Dil'de yüzde 73.50, Türkçe'de yüzde 51. 4. Bu 5 testten de yüzde 50 başarı sınırı 4 yıldır bir kez Türkçe'de bu sınır aşılabilmişti.
Öğrencinin öğrenip öğrenmemesini umursamayan işte böyle bir sistem "mükemmel" bir biçimde işliyor.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp