Top
Pervin Kaplan

Pervin Kaplan

pkaplan@htgazete.com.tr

25/04/2013

Eğitimde niteliği tartışma zamanı

GEREK ortaöğretim gerekse yükseköğretim sınavlarının ardından eğitimde ortaya çıkan "tablo" başarı ortalamaları ve sıfırcı öğrencilerin oranıyla gündeme geliyor. Her sınavın kötü sonuçlarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün "başarısızlığın nedenlerini araştırmak üzere" bir komisyon kuracağı açıklanıyor. Oysa 20 yıllık gazeteci olarak bugüne kadar sonuçlanan böyle bir komisyon raporu görmedim. Belki de sonuçlandı ama verileri kamuoyuyla paylaşılmaya değer bulunmadı, bilinmez.
Görevde 3 ayını dolduran ve tartışma yaratan "SBS bu yıl son", "Bazı liseler kendi sınavlarını yapacak" sözleri dışında "susmayı" yeğleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan "eğitimde niteliğin nasıl sağlanacağına" ilişkin hangi projelerin yaşama geçirileceğini dinleme fırsatı bulamadık. Teslim aldığı bu kara tablo onun eseri değil. Ancak değişmesi için yapılacak projeler sorumluluğunda.
Kendisinin de dikkate aldığı bazı gerçekleri en son sonuçları açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan örnekler vererek bu tablodan bazı kesitlerle hatırlatmak isterim. Üstelik önümüzdeki haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan da farklı sonuçlar çıkmayacak.
Paylaşacağım bilgiler lise son sınıf öğrencilerine ait.
Bu yıl üniversiteye giriş sınavının ilk basamağına 742 bin 669 lise son sınıf öğrencisi girdi. Bu öğrencilerden YGS'nin 140 baraj puanını geçenlerin sayısı 653 bin 454. Yani 118 binden fazla genç barajı aşamadı. Bu ne anlam ifade ediyor, biliyor musunuz?
YGS'de Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 testten toplam 160 soru yer alıyor. Yaklaşık 120 bin genç istenen yüzde 10 başarıyı yakalayamadı. 40'ar sorunun yer aldığı 4 testten 4'er soruyu, toplamda da 16 soruyu doğru yanıtlayamadı..
Bitmedi; bu gençlerin bu kez 258 binden fazlası 180 puan barajına ulamadığı için LYS'lere giremiyor. Onlar da yüzde 20 başarı gösteremedi. 160 sorudan 32'sini yapmış olsalardı barajı aşacaklardı.
Yine son sınıf öğrencileri 40'ar soruluk testlerde Türkçe'de ortalama 17, Sosyal Bilimler'de 12, Matematik'te 7.90, Fen Bilimleri'nde de 4.50 soruyu doğru yanıtlayabildi.
YGS mezuniyet ya da olgunluk sınavı olarak değerlendirilmiş olsaydı ve kriteri de yüzde 20 başarı olsaydı 742 bin gencin yaklaşık 260 bini liseden mezun olamayacaktı.
Bu gençler ise 2 ay sonra "lise diplomasını" ellerine alacaklar.

Yazıyı Paylaş

Google +

Whatsapp